Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Populismin uhka on edelleen kasvussa

Viimeaikaisten tapausten perusteella näyttää yhä ilmeisemmältä että populismi, natsismi, antiseminismi, seminismi ja ääri-islam ovat kaikki samaa aatetta, se aate on kolmannen valtakunnan ideologian perillinen, se on aate joka liittyy kansallismielisiin tunteisiin, sen nimi on kansallismielisyys. Ne tunteet ja se aate  ovat nyt kovassa nousussa Euroopassa ja koko maailmassa.

Kansallismielisyys on ilmiö jota esiintyy kaikkialla maailmassa ja myös sionismi on yksi sen ilmenemismuoto, samoin kuin arabinationalismi, Suomessa perussuomalaisuus. Kaikki nämä isisit, talebanit ja alquaidat ovat kaikki sen sen saman aatteen ilmenemismuotoja.


Euroopan maiden osalta, myös Suomen osata, Venäjällä, Kiinassa, Turkissa ja Amerikassa esiintyvä nationalismi on kaikkein vaarallisinta, joskin nationalismi mahdollistaa myös Euroopan sisäiset ongelmat ja konfliktit, mikä sekään ei toki ole aivan vaaraton ilmiö.

Näiden viimeksi mainittujen Euroopalle vaarallisimpien maiden osalta voidaan sanoa että  kansallismielisyys liittyy niissä maissa enemmän henkilökulttiin kuin Euroopassa. Amerikassa on Trump, Venäjällä Putin ja Turkissa Erdogan. Näissä maissa henkilökultti innostaa ihmisten isänmaallisia tunteita enemmän kuin varsinainen kansallismielisyys, koska ne maat ovat väestöpohjaltaan vielä heterogeenisempiä kuin mitä eurooppalaiset valtiot ovat.

Näiden henkilökultin yhdistämien suurten sotilasmahtien sisällä  ihmiset eivät kuitenkaan käänny toisiaan vastaan kansallismielisten tunteiden vaikutuksesta, kuten Euroopassa tapahtuu. 

Euroopassa brexit edustaa äärikansallismielistä kehitystä, britit haluavat erottua muista eurooppalaisista ja olla jotain erikoista. Muualla Euroopassa kansallismielisyys ei ole saanut vielä yhtä suuria mittasuhteita, mutta muuallakin asiat ovat kehittymässä samaan suuntaan kuin Englannissa.


Kansallismielisyys  on vaara ja uhka koko maailman osalta. Kansallismielisyys ajaa kansoja keskinäisiin vastakkainasetteluihin, kauppasotiin, ihmisten vapauden rajoittamisiin, kilpavarusteluun ja muihin ikäviin asioihin. Lopullinen uhkakuva ja katastrofi olisi sota, mitä kohti suurvallat juuri nyt näyttävät ajautuvan.


Mikä tässä kansallismielisyyden nousussa on Euroopan osalta erityisen valitettavaa, on se miten kansallismielisyys ajaa eurooppalaisia erilleen toisistaan, kun taas Euroopan vihollisille, Venäjälle, Turkille, Kiinalle  ja USA:lle kansallismielisyys, se henkilökultti, on voima joka yhdistää niitä sisäisesti.

 

Tulevassa suursodassa Eurooppa on heikoilla, se on ajopuu, jonka kohtalo riippuu maailman suurista sotilasmahdeista, siitä mitä ne päättävät Euroopalle tehdä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

En usko tämän olevan Euroopalle tai eurooppalaisille tyypillinen asia. Tässä maanosassa on tarpeeksi monta maata, tarpeeksi monta kielikuplaa ja tarpeeksi monta vähän kaikkea siihen, että ulkoapäin sitä voidaan käyttää hyödyksi haluttaessa romuttaa yhteiskunnallinen koheesio kansallisesti, mutta myös EU:n mittakaavassa. En usko mihinkään ominaisuusteoriaan, mikä erityisesti liittyisi eurooppalaisiin ihmisiin.

On myös niin, että ulkopäin on luotu suotuiset olosuhteet, mitä on voitu hyödyntään koheesion romuttamiseksi ihmisten välillä. Tietenkin eri maissa kussakin omalla tavallaan.

Voi se tietenkin olla keksittykin juttu, että 80-luvun puolessa välissä venäläiset keksivät Levadan tutkijoiden piirissä menetelmän neuvostoihmisten mielen muokkaamiseksi stalininajasta ja uskosta enemmän nykyaikaan. Neuvostoliitossa elettiin silloin perestroika-aikaa.

Tarkoituksellisesti saman aikaisesti levitettäessä ihmisille toisiinsa nähden ristiriidassa olevaa silkkaa puppua ja faktoja, luodaan ristiriita mitä ihmiset eivät pysty käsittelemään mielessään. Väitteen mukaan siten romutetaan yhteiskunnallinen koheesio ja saadaan ihmiset lopulta toimimaan omaa järjestelmäänsä vastaan.

Ennen sanottiin suomalaisten koulutuksen ja sivistyksen estävän USA:sta tutun teekutsuliikkeen kaltaisten järjettömien liikkeiden leviämisen Suomeen, mutta mielestäni selvästikin ainakin osa suomalaisista on yhtä alttiita kuin muutkin. Someajassa ja -tilassa ihmisten manipulointi on liian helppoa. Puppua meillä ja muualla levittävät erilaiset populistiliikkeet ja heidän vallan haluiset kannattajansa, mitkä suoraan, selkeästi ja avoimesti toimivan olemassa olevaa yhteiskuntaa vastaan.

On tuossa tietty logiikkansa, mitä ehkä kannattaa miettiä, kun tekee valintaa mitä puoluetta vaaleissa äänestää.

Käyttäjän artoluukkanen kuva
Arto Luukkanen

kaima hyvä...listaan pitää lisätä myös "höpsismi". )))

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"kaima hyvä...listaan pitää lisätä myös "höpsismi". )))"

Minä en sitä osaisi vaikka yrittäisin.
Olen sen verran vakava ja yksinkertainen etten pystyisi siihen höpsismin tasoon mihin kaimani, herra Luukkanen pystyy.

Olen minä toki joskus itsekseni miettinyt pystyisinkö tuottamaan samanlaista höpsismiä kuten arvon kaima, mutta heti jos sitä vähänkin miettii, alkaa puistattamaan ja tulee rimakauhu. :)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Populismi on kasvussa, uutisten perusteella etenkin Kokoomuksen ja Keskustan edustajien populismi. Todella huolestuttavaa.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#3
Kokoomuksen ja Keskustan populismi ei yllytä vihaan, kuten Persujen ja muiden natiivien. Vihapuheista pitää olla huolestunut, muu populismi ei ole niin vaarallista yhteiskunnalle.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Vaalien alla populismilla on vahva taipumus lisääntyä. Silmämääräisesti katsottuna se oikeistopopulismi on sittenkin marginaali-ilmiö, ja hyvä niin. Ne vahvimmin jylläävät populismin lajit ovat vasemmistopopulismi ja ilmastopopulismi.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Mielestäni ei ole hedelmällistä tarkastella ilmiötä nimeämällä näitä liikkeitä ja nousevia ryhmiä minkään suunnan kannattajiksi. Kaikkien toimintaperiaate on sama, eli kansankiihotus, väärien väittämien levittäminen, hyökkäys mediaa ja demokraattisia instituutioita vastaan, ihmisiä vastaan, jne. Vaalipopulismi ei kuulu samaan aihepiiriin, vaikka myös noilla rymillä on pyrky valtaan omien tavoitteiden edistämiseksi.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Siinä olet (minun mielestäni) oikeassa, että kaikkien toimintaperiaate on sama, eli kansankiihoitus ja väärien väittämien esittäminen. Tästä ei mediakaan ole mitenkään vapaa. Näin vaalien alla on hyvä tunnistaa nuo tuntomerkit, esiintyivätpä ne minkävärisen lipun alla tahansa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totta.

Lisäksi kannattaa huomioida se, että kansan ja kansojen ajaminen riitelemään keskenään, epäluottamuksen tuottamista päättäjiin ja mediaan, ei ole meidän etu.

Nuo kansankiihotukset ja siihen liittyvät piirteet saavat vahvistusta hybridisodankäynnistä jota käyttää hajoita & hallitse strategiaa käyttävät suurvallat.

Se onkin hämmentävää että aina nämä kansankiihottajat eivät tunnu käsittävän että silloin jos oikein innolla nuoleskelevat naapurivaltaa niin toiminta lähentelee maanpetturuutta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee Vastaus kommenttiin #8

Noin voinee sanoa. Yksi mielenkiintoinen yhdenmukaisuus löytyy nykyisen lännessä olevan mediatodellisuuden ja Perestroikan aikaisen Neuvostoliiton mediatodellisuuden välillä.

Neuvostoliitossa valtamedia oli kommunistisen järjestelmän kontrollissa. Uutisointi tosiasioiden kannalta arvioiden oli vahvasti värittynyttä ja jopa täyttä valetta.

Vapautuminen alkoi 80-luvun puolen välin jälkeen. Epävirallinen vaihtoehtomedia keskittyi valtamedian uutisoinnin kanssa ristiriidassa olevan, fakta-tiedon levittämiseen. Luonnollinen vaikutus tästä oli, että ristiriitainen informaatio ruokki kansan epäluottamusta olemassa olevaa järjestelmää kohtaan.

Vastaava vaikutus on nykyisin lännessä, missä valtamedia uutisointi on faktaa ja valemedia täyttä roskaa. Kansankiihottajat ohjaavat lukijoita linkkejä jakamalla lukemaan uutisia valemediasta. Ristiriitaisen informaation vaikutus lukijoihin on täysin sama, vaikka toden ja faktan levittäjät ovatkin päin vastoin. Luottamusta vallitsevaa yhteiskuntaa kohtaan horjutetaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ne vahvimmin jylläävät populismin lajit ovat vasemmistopopulismi ja ilmastopopulismi."

Tavallinen vaalipopulismi on todella vähän eri asia kuin se populismi jota minä tarkoitin, se populismi joka pitää sisällään kansallismielistä kiihotusta. Vaikka toki kansallismielinen kiihotus, vihapuheinen, on sekin mitä suurimmassa määrin vaalipopulismia, tätä jälkimmäistä populismin lajia vaan eivät ihan kaikki puolueet harrasta.

Se tavallinen vaalipopulismi on vain sellaista kaikenlaisen hyvän lupaamista ihhmisille, mutta onhan sekin toki kovin haitallinen ilmiö, se johtaa valtioiden velkaantumiseen. Mitä populistisempi hallinto, sen velkaisempi valtio.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mitä populistisempi hallinto, sen velkaisempi valtio."

Suomessa, euromaissa kuten myös USAssa ovat sitten populistit olleet vallassa jo useamman vuosikymmenen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Suomessa, euromaissa kuten myös USAssa ovat sitten populistit olleet vallassa jo useamman vuosikymmenen."

Näin on, siis nämä tavalliset populistit on olleet vallassa pitkään, paitsi silloin kun Lipponen oli vallassa, niin ja Ahon hallitus ei ollut kovin populistinen, ei myöskään tämä Sipilän hallitus.

Joskus ovat olleet vallassa myös nämä kansalliskiihkoiset populistit, myös Suomessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tämä kansallisuuskiihko on nyt tämän ajan kuva, antisemitismi on lisääntynyt koko ajan Euroopassa ja monessa maassa on populistiset puolueet nousussa.

Suomessa on tämä vaihe onneksi jo pitkälti ohitettu ja ollaan palaamassa normaaliin aikaan, yksi rasistinen puolue ei enää pysty vaikuttamaan kannatuksellaan suomalaiseen politiikkaan.

Aika aikaansa kutakin, kyllä tämäkin vaihe pikkuhiljaa ohitetaan Euroopassakin, populistit pitää saattaa aina lupaustensa jälkeen valtaan, niin tämä vaihe loppuu nopeammin, Suomessakin se nähtiin, että ei tuollaisesta populistisesta puolueesta ole päätöksentekoon.

Suomessa sitten alkoi seuraava jyrkempi vaihe persuissa, ja otettiin vain yksi tavoite, rasismi ja viha. Sillä saa aina muutaman vajaaälyisen kohkaajan mukaan, ja joka maassahan on näitä aina n.10%. Sillä ei kuitenkaan muuteta mitään, eikä sillä päästä asioista päättämään. Meteliä ja blogikirjoituksia, mutta mitään vaaraa heistä ei enää Suomessa ole.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"mutta mitään vaaraa heistä ei enää Suomessa ole"

Riippuu siitä mistä populisteista on kyse.

Jos puhutaan näistä isänmaa-henkisistä vihapuhepopulisteista, niin eihän pienen maan kansalaisille niistä omista populisteistä suurta vaaraa ole. Ne ei julista sotaa sen kummemmin Ruotsille kuin Venäjällekkään.

Toki ainakin Venäjän vihapuhe- populistit on aina vaaraksi Suomen kaltaiselle pienelle rajamaalle.

Jos puhutaan näistä tavallisista populisteista, niistä jotka valtaan päästäkseen luopaavat äänestäjilleen maat ja taivaat, niin ne on toki aina pienessäkin maassa vaarallisia, ainakin maan tloudelle, jos nyt ei muuten.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

kas kas, ritala edistyy. mainitsee persut vasta viimeisessä kappaleessa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Historian valossa kansallismielisyys on äärioikeistolainen ilmiö ja sen valtaan nousemiseksi on aina tarvittu ja tarvitaan tänänkin päivänä populismia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllä kai kommunistit osaa olla samalla tavalla kansallismielisiä, ainakin silloin kun pitää ottaa käyttöön kaikki konstit järjestelmän pystyssä pitämiseksi.

Kansallismielisyys on yleinen tapa perustella ja pitää yllä autoritääristä hallintoa, mutta kyllä se kelpaa konstiksi millaiselle hallinnolle tahansa.

Tämä populistinen kansallismielisellä retoriikalla suosion kalastelu valtaan ja vallan huipulle pääemiseksi ei ole harvinaista sekään.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Historian valossa "äärioikeistolainen" on Isä Aurinkoisen nimitys Saksan KansallisSOSIALISTISELLE puolueelle. Hän ilmeisestikään ei halunnut sotia toista sosialistista porukkaa vastaan, joten uusi nimitys oli keksittävä.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Kaikesta huolimatta populismi kuuluu sananvapauteen ja ennen kaikkea
demokratiaan

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kaikesta huolimatta populismi kuuluu sananvapauteen ja ennen kaikkea
demokratiaan."

Kaikissa asioissa on hyviä puolia ja huonoja puolia.

Niin demokratiassakin.

Populismi on se demokratian huono puoli.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Näyttäkää minulle puolue, joka ei jaa vaalien alla kahvia ja grillimakkaraa, niin minä näytän teille populismista vapaan puolueen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Näyttäkää minulle puolue, joka ei jaa vaalien alla kahvia ja grillimakkaraa, niin minä näytän teille populismista vapaan puolueen."

Näytä minulle puolue joka jakaa grillimakkaraa. Yleensä niillä on vain kahvia ja jotain keksiä, tai pelkkää karkkia.

En minä sen grillimakkaran perusteella ketään äänestäisi, mutta voisin mennä katsomaan tai kuulemaan.

Yleensä ehdokkaiden puheet on kumminkin laimeita, vähän kuin tiskivettä, jossa sitten kelluu nitä puolueen politbyroon määräämiä populistisia houkuttimia, niitä vaalilupauksia. Harvemmin kuulee että joku ehdokas olisi puhunut jotain järkevää jossain.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Harvemmin kuulee että joku ehdokas olisi puhunut jotain järkevää jossain."

Kuuntele sitten Halla-ahoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Kuuntele sitten Halla-ahoa."

Halla-aho tosiaan puhuu vakavalla naamalla joskus jotain ihan järkeviä. Mutta ne järkevyydet eivät liity mitenkään perussuomalaisten perus-agendaan.

Ilmeisesti Halla-aho on tehnyt analyyttiisiä päätelmiä siitä miten ja millä puheilla hän maksimoi persujen äänet seuraavissa vaaleissa ja noudattaa persujen peruskysymysten osalta tarkasti tätä tarkkaa suunnitelmaansa.

Tämä systeemi on tietenkin ihan populismin oppien mukaista, suoraan populismin oppikirjan mukaista toimintaa, kuten Timo Soinilla aikanaan.

Jossain vaiheessa se populistinen ote kumminkin repeää, varmimmin siinä vaiheessa jos valtaa joskus jaetaan perussuomalaisille ministerin tehtävien muodossa. Siinä vaiheessa sitten persuille käy niikuin sinisille on jo käynyt.

Kyllä persujen peli lepää nyt selkeästi yhden kortin varassa ja se kortti on Halla-aho. Hän on ainut joka pystyy persuissa tällä hetkellä järkevään ajatteluun, järkeviin puheenvuoroihin ja järkevään debattiin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vasemmisto mm. v-18 Naantalin torilla tuhkamarkkinoilla jakoi grillimakkaraa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset