Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Venezuela ja miten se kaikkein pahin voi tapahtua?

Venezuela, se mitä siellä nyt juuri tapahtuu, on jälleen yksi esimerkki ja varoitus siitä mitä voi tapahtua, jopa demokratian puitteissa, jos populistiset puolueet onnistuvat villitsemään ja kiihottamaan kansaa, jos populistinen ajattelutapa saa vallan väestön piirissä.

Tämä erehdys ja onnettomuus voi tapahtua missä tahansa, ei vain Latinalaisessa Amerikassa, tai Aasiassa, tai Afrikassa, vaan niin voi tapahtua jopa sivistyneessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. 

On jo tapahtunutkin.   sad

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onhan se uskomatonta, miten sosialistijohto on saanut rikkaan öljymaan niin pahaan jamaan, että jo miljoonat ovat joutuneet lähtemään maasta köyhyyden takia.

Ei siinä populismia tarvita, jos vaalituloksiakin manipuloidaan laittomasti sosialistijohdolle mieluisiksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei siinä populismia tarvita."

Jos tällainen mielettömyys halutaan toteuttaa demokratian puitteissa, tai ainakin saattaa alkuun demokratian puitteissa, siihen tarvitaan kyllä nimenomaan populismia.

Ilman populismia näin tuskin voisi käydä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eihän Venezuela edes ole demokratia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

"Eihän Venezuela edes ole demokratia."

Johtuu siitä kun väki äänesti populistit valtaan.

Ennen sitä Venezuela oli demokratia.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #5

#5:
Kyllä Venezuela oli demokratia silloin, kun Chavez nousi valtaan. Ja Arton havavainto siitä, että se tapahtui populistisin keinoin, jakelemalla avokätisiä lupauksia vasemmalle ja vasemmalle, on aivan oikea. Kyllä populismi voi olla uhka demokratialle ja useimmissa tapauksissa, kuten Venezuelassakin, se on nimenomaan vasemmistopopulismi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"useimmissa tapauksissa, kuten Venezuelassakin, se on nimenomaan vasemmistopopulismi"

Venezuelassa se populismi on tällaista vasemmistolaista, kuten Kuubassa ja Vietnamissakin.

Saksassa Hitlerin populismi oli isänmaallishenkistä, kuten myös Trumpin populismi, brexit- populismi ja Putinin populismi.

Unkarin, Italian ja Englannin populismi on kansallismielistä, mutta myös rasismipainotteista.

Suomessa populismi on tänä päivänä lähinnä rasismipainotteista, kuten myös Ruotsissa ja monissa muissa Euroopan maissa.

----------------

Brexit- äänestyksen jälkeen nationalistiseen EU- vastaisuuteen perustuva populismi näyttää huomattavasti laimenneen Suomessa ja monessa muussakin Euroopan maassa.

Ns. vasemmistolaisen populismin pitää aina olla myös kansallismielistä. Vasemmistolaisuus sellaisenaan ei ilmeisesti tartu tarpeeksi hyvin.

Yleensä myös äärioikeistolaista kansallismielistä populismia on vahvistettu myös vasemmistolaisilla teemoilla.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #8

Kyllä demokratialle tuhoisaksi ovat osoittautuneet nimenomaan vasemmistopopulistiset liikkeet. Kyllä esimerkiksi Britannia ja USA ovat edelleen niitä vakaimpia demokratioita. Aatu oli tietysti oma lukunsa, mutta oliko hän lopulta vasemistoa vai oikeistoa? Lähinnä kai hänen ideologiansa keskiössä oli hän itse.

Sopii myös kysyä, onko kaikki se populismia, jota populismiksi väitetään ja onko kaikki se rasismia, jota rasismiksi väitetään. Leimakirveen heiluttelu kun on niitä kaikkein suosituimipa populistisia menettelytapoja. Ja mitä tulee suomalaiseen populismiin, sinulta jäi huomaamatta vasemmistopopulismi, joka sentään on paljon sitä oikeitotpopulismia levinneempää ja äänekkäämpää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #9

"mitä tulee suomalaiseen populismiin, sinulta jäi huomaamatta vasemmistopopulismi, joka sentään on paljon sitä oikeitotpopulismia levinneempää ja äänekkäämpää."

Jätin huomiotta myös keskustapopulismin ja kokoomuspopulismin. Pitää aina muistaa että populismia esiintyy kaikkialla missä on demokratiaa, missä demokratia, siellä poplismi.

Ei voida sanoa että joku puolue joka tavoittelee suosiota demokraattisissa vaaleissa voisi olla muuta kuin populistinen.

Mutta populismissa on aste-eroja ja populismia voidaan käyttää vain vallan haalimiseksi, vallass ollessa sitten luovutaan siitä populismista.

--------------------

Valepopulismilla nousi tai pääsi valtaan mm. nykyinen Kreikan vasemmistopopulistinen hallitus. Valtaa tavoitellessa populistinen uho oli kovaa, mutta sittemmin se hallitus näyttää toimineen varsin rakentavasti ja suorastaan anti-populistisesti. Mitenköhän olisi käynyt jos oikeistopopulistit olisivat silloin aikoinaan voittaneet Kreikan vaalit?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Maduro on saatava Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen vastaamaan syytteisiin rikoksista ihmisoikeuksia vastaan.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Niin se kaikkein pahin: valitaan kansalle presidentti, joka ei ollut vaaleissa, ja jonka varsinaista kannatuspohjaa ei edes tiedetä. Sitä ennen tietysti 20 v kauppasaartoa ja attentaattiyrityksiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset