Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Olen sotekriittinen

Olen sotekriittinen ja sitä mieltä että nyt jo ainakin kymmenen vuotta SOTE:a on yritetty tehdä väärällä tavalla. Asiantuntijat ovat moneen kertaan todenneet ja todistaneet ettei näin tule hyvää lopputulosta, eikä uudistukselle annettuja tavoitteita saavuteta.

Politikot eivät ota näitä asiantuntijoiden puheita todesta, viittaavat niille kintaalla, tai ovat muuten kovakalloisia ja typeriä, SOTE- uudistusta ajetaan vuodesta toiseen ja vaalikaudesta toiseen  kuin käärmettä pyssyyn, samalla kaavalla.

Koko maan palvelut pyritään yhtenäistämään saman kaavan mukaan, vaikka olosuhteet ovat huomattavan erilaiset maan eri osissa. Pääkaupunkiseudun ongelmat ovat aivan erilaiset kuin ongelmat lapin syrjäseuduilla.


 Asiota pitäisikin pyrkiä ratkomaan kunnista käsin, eikä valtiovallan mahtikäskyllä Arkadianmäeltä käsin. Jos käskytys Arkadianmäeltä ei sovi edes Helsingille, niin miten se voi käydä Savonlinnassa, Pihtiputaalla, tai Ivalossa. Minun mielestäni valinnanvapaus- ja maakuntahömpsötykset pitäisi nyt lopettaa tähän vaalikauteen ja aloittaa ensi vaalikaudella uudelta pohjalta, ei keskitettyä systeemiä, vaan suunnittelu lähtisi kuntatasolta ja sieltä käsin sitten esitettäisiin mitä toiveita kuntatasolla on keskushallinnon suhteen ja lähdettäisiin toteuttamaan keskushallintoa siltä phjalta.


Valitettavasti en pysty toteuttamaan tätä SOTE-kriittisyyttäni parlamentarismin ja demokratian keinoin. Ei ole olemassa SOTE-kriittisiä puolueita. Kaikki puolueet kannattavat tätä tällaista keskitettyä systeemiä, vaikka kaikki eivät kannatakaan maakunta- uudistusta, eivätkä toiset puolueet kannata valinnanvapautta nyt esitetyssä muodossa.


Maahanmuuttokriittisillä, EU- kriittisillä ja vihapuhevapauden puolustajilla rittää puolueita äänestettäviksi, minulle ei yhden yhtäkään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Jaan mielipiteesi soteuudistuksesta. Kirjoitin taannoin erääseen toiseen blogiin näin:

Nykyisessä sote-järjestelmässä on paljon pielessä, mutta Sipilä & Co:n ajama uudistusmalli ei ole yhtään sen parempi. Täysin järjettömästä maakunta-uudistuksesta nyt puhumattakaan. Sote-uudistuksen on luvattu parantavan mm. valinnanvapautta ja säästävän kustannuksia. Valinnanvapaus ei tule toteutumaan siten kuin uudistuksen valmistelijat sitä ovat mainostaneet ja luvatut kustannussäästötkin näyttävät perustuvan hatusta vedettyihin laskelmiin.

Olen varma että olisi päästy parempaan lopputulokseen jos uudistuksiin, jotka kaiken lisäksi saattavat jäädä kokonaan toteutumatta, käytetyt rahat olisi laitettu nykyisen järjestelmän parantamiseen. Jos sote- ja maku-uudistukset kaatuvat niin suurin osa niihin käytetyistä rahoista katoaa kankkulan kaivoon ilman että niille saadaan mitään vastinetta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Jos sote- ja maku-uudistukset kaatuvat niin suurin osa niihin käytetyistä rahoista katoaa kankkulan kaivoon ilman että niille saadaan mitään vastinetta."

Olen samaa mieltä siitä että rahat olisi käytetty paremmin jos olisi lähdetty nykyjärjestelmästä liikkeelle, mutta ei käytetyt rahat ihan hukkaan ole menneet.

Nykyjärjestelmämme on sen verran vanha ja vakiintunut, että se ei helposti lähde uudistumaan ilman jotain kunnon ravistelua. Luulen että tämän keskitetyn järjestelmän suunnittelun yhteydessä ajatuksia on ravisteltu riittävästi ja nyt voisi syntyä jotain jos systeemiä alettaisiin todella nykypohjalta uudistamaan.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

En minä usko poliitikkojen olevan typeriä. Ahneita ja muista ihmisistä piittamattomia enemmänkin.

Minun nähdäkseni, SOTE-sopan tarkoitus on yksityistää terveydenhoitoa ja maksimoida yksityisen terveydenhoidon voitot Amerikan malliin. Tämä on Kokoomuksen pääasiallinen tarve. Maakunta-himmeli puolestaan on suunniteltu takaamaan Kepulaisille rahakkaita suojatyöpaikkoja.

Kokoomus ja Kepu ovat yhdessä suunnitelleet nämä tarkoituksena imeä viimeisetkin varat Suomesta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kokoomus ja Kepu ovat yhdessä suunnitelleet nämä tarkoituksena imeä viimeisetkin varat Suomesta."

Kokoomus ja kepu ovat minun mielestäni tssä tapauksessa päässeet toteuttamaan ikivanhoja ideologisia päähänpiinnttymiään, jotka ovat nyt jo ajat sitten jääneet ajastaan jälkeen.

Asiat pitäisi nyt ajatella uudestaan ja unohtaa menneet ja myös maakunnat ja sellaiset valinnanvapaudet jotka sisältävät jotain pakotusta ja byrokraatiaa. Kunnat kyllä osaavat itse järjestää asukkaislleen valinnanvapautta heidän tarpeittensa mukaan sen mukaan miten järkevää on.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

"Kunnat kyllä osaavat itse järjestää asukkaislleen valinnanvapautta heidän tarpeittensa mukaan sen mukaan miten järkevää on."

Totta, mikä tarkoittaa ulkoistusta, sillä pikkukunnalla ei ole varaa kunnostaa tai rakentaa uutta rakennuskantaa vanhuspalveluihin.

Maakunnat tulevat ilmestymään tavalla tai toisella, ehkä eri nimellä, mutta samalla tarkoituksella. On erittäin todennäköistä että maakunnat tai osa niistä muodostavat itse hallituksen ajaman mallin käytäntöön, vaikka valtakunnan tasolla lait jäisi tekemättä. Osassa maakuntia tämä tapahtuu erittäin demarivetoisesti ja joissa taas kepu haraa vastaan.

Onkohan aluekunta sitä uutta ideologiaa?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #11

"Maakunnat tulevat ilmestymään tavalla tai toisella, ehkä eri nimellä, mutta samalla tarkoituksella."

Toki näin, mutta kun ne aluekunnat syntyvät kuntien omilla päätöksillä, niistä tulee toimivampia kuin pakolla synnytetyistä ja kuntien on helpompi sitoutua niihin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kirjoitin tuotablogia kännykällä ja koska sormet ei näköjään pelaa niinkuin pitää, se lipsahti nettiin ennen aikojaan ja sitten piti välillä tehdä jotain muuta.

Näköjään on kuitenkin jo kommentoitu keskeneräistä blogia. Olen pahoillani että näin pääsi käymään, mutta kiitän kommenteista.

Nyt olen oikealla koneella ja käyn tästä vielä kohta painovirheiden kimppuun.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos olisi lähdetty uudistamaan asiakkaan/potilaan/palvelunkäyttäjän tarpeista lähtien, niin Sote olisi jo maalissa, mutta Kokoomus lähtee terveyspalveluyritysten tarpeista, Kepu hallintobyrokraattien tarpeista ja siniset vain ministerituolistaan kiinni pitäen, niin jälki on luokatonta.

Anneli Saarikko tuumi eilen A-studiossa, että "on niin monia kokonaisuuksia tässä uudistuksessa että valmistelu on työlästä", niin järkikin sen sanoo, että jos on uusia kokonaisuuksia ja monimutkaisuutta, niin se ei hyvinvointia tule lisäämään pätkääkään, eli valmistelun pohjaa olisi karsittava ja yksityisen ja julkisen roolit erillään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

No, mikähän se takaisi pääsyn terveyskeskuksiin, jos joku tuntee tarvetta lääkärin vastaanotolle ?

Kaikilla ay- liikkeen jäsenillä on käytössään yksityinen tai jonoton työterveyshuolto, joka on sinäänsä koooovin tasa-arvotonta muihin nähden.

Kyllä siinä 22- vuotias paikallinen työtön ihmettelee 3 kuukauden jonotusaikaansa paikalliseen terveyskeskukseen keikkalääkärille, kun naapurin poika pääsee aina kokeneen lääkärin pakille samana aina samana päivänä halutessaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

!No, mikähän se takaisi pääsyn terveyskeskuksiin, jos joku tuntee tarvetta lääkärin vastaanotolle ?

Kaikilla ay- liikkeen jäsenillä on käytössään yksityinen tai jonoton työterveyshuolto, joka on sinäänsä koooovin tasa-arvotonta muihin nähden."

Jonkinverran terveyspalveluita käyttäneenä minulla on oma käsitykseni niistä. Se ei varmaan ole kokonaisvaltainen ja muilla ihmisillä on erilaisia käsityksiä, joiden oikeellisuutta en lähde kiistämään, mutta minulla on tämä oma käsitykseni, jonka tuon nyt esille.

Työterveyslääkärit eivät ole sen kummempia kuin terveyskeskuslääkärit, heidän pätevyytensä riittää määrittämään sairauden laadun ja lähettämään potilas oikeaan paikkaan, saamaan tarvittavaa hoitoa, tai sitten määräämään saikkua, mikä onkin heidän pääasiallinen työnsä.

Usein ei terveuskeskuslääkärin tai työterveyslääkärin pätevyys riitä edes diagnoosin tekemiseen, vaan se pitää tehdä, tai ainakin varmistaa keskussairaalassa.

Terveyskeskuslääkärille on pitkät jonot ja sinne on vaikeaa päästä, työterveyteen pääsee helpommin, siinä niiden erot.

Työterveydestä pitäisi irroittaa lääkäreitä terveyskeskuksiin, mutta toisaalta, ovathan työterveyden asiakkaat yhteiskunnalle tärkeämpiä kuin terveyskeskuksen eläkeläisvaarit ja mummot.

Mutta ovatko eläkeläiset ihmisinä eriarvoisia ja onko heidän sairauksiensa hoitaminen yhteiskunnalle vähemmän tärkeää, vaikka heidän sairastamisensa ei aiheutta työnantajille työtuntien menetystä, kuten työtereyspotilaiden sairastaminen aiheuttaa?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Taidat olla hieman pihalla tasapuolisten terveyspalveluiden saatavuuden osin ?

Etkä niin hiemaakaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #12

Sinähän sitten varmaankin osaisit kertoa miten asiat oikeasti on, jos haluaisit.

Mutta haluatko?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

"Kaikilla ay- liikkeen jäsenillä on käytössään yksityinen tai jonoton työterveyshuolto, joka on sinäänsä koooovin tasa-arvotonta muihin nähden."

Mitä ihmettä höpötät? Työnantaja on velvollinen järjestämään työterveyshuollon työntekijöilleen kuuluivatpa nämä ammattiliittoon tai ei. Eikä työttömillä ole oikeutta työterveyshuollon palveluihin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö se ole juuri näin ?

HÖH ?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #18

Et tainnut itse ymmärtää mitä kirjoitit, että höh vaan ja hyvää yötä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #20

Työterveyden yksityisten järjestämille vastaanotolle pääsee yleensä jo heti samana päivänä, mutta joillakin paikkakunnlla terveyskeskuksiiin ei edes anneta aikoja lääkärille, mikäli pää ei ns. ole jo kainalossa.

Työterveyshuollon piirissä ovat kaikki palkansaajamme ja Suomen järjestäytymisaste on Maailman korkein eli kyllä työssä oleva ay-jäsen pääsee hoitoon samana päivänä, mutta on kovin kärkäs - jos on vasemmistolainen oppisitiopuolueita kannattava - kieltämään muilta ns. valinnanvapauden ja nopeamman hoitoon pääsyn monilla paikkakunnilla.

Miten se olikaan sen tasa-arvon kanssa sitten ?

Valinnanvapaushan se vasemmisto-oppositiota tässä närästää,eikä mikään muu.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #22

Kirjoitit näin: "KAIKILLA ay- liikkeen jäsenillä on käytössään yksityinen tai jonoton työterveyshuolto, joka on sinäänsä koooovin tasa-arvotonta muihin nähden."

No ei työttömillä ammattiliiton jäsenillä ole mitään tuollaista käytössään. Ja työterveyshuollon piirissä ovat myös liittoihin kuulumattomat työntekijät, eli ay-liikkeen jäsenyydellä ei ole työterveyslääkärin pakeille pääsemisen kanssa mitään tekemistä, jonka asian itsekin hyvin tiedät. Miksi sitten sotkit ay-liikkeen tähän keskusteluun?

Ja väitteesi siitä että "vasemmistolainen opposition kannattaja" ei muka kannattaisi tasa-arvoisia terveyspalveluita on ihan puppua. Itse kuulun mainitsemaasi ryhmään eikä närästä valinnanvapaus vaan se että jos sote-uudistus toteutuu Sipilän hallituksen mallin mukaan, niin siitä tulee jopa nykyistä sotea kalliimpi, eikä siinä toteudu aito valinnanvapaus vaan se mahdollistaa yksityisille toimijoille ns. kermankuorinnan, ja jättää sairaimmat potilaat joiden hoidosta pörssiyhtiöt eivät saa tiristettyä voittoa, julkisen puolen hoidettaviksi.

Eli miten se olikaan sen tasa-arvon ja valinnanvapauden kanssa sitten?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Varovasti sotekriittisyyden kanssa, sehän saattaa - maan tavan perusteella - olla vaikkapa vihapuhetta ja rasismia. Tai sanotaan samantien, että on se; kyllä siihen aina jonkin puolivillaisen argumentin jotakin kautta saa kehitettyä. Nettipoliisi ja vihapuheen erikoisyksikkö valmiuteen!

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nettipoliisi ja vihapuheen erikoisyksikkö valmiuteen!"

Eihän poliisia tarvitse pelätä. Poliisin tehtävä on turvata yhteiskuntarauhaa ja kunkin yksilön vapaus tehdä mitä itse haluaa, poliisin kuuluu turvata myös yksilöiden sananvapaus.

Mutta poliisin pitää osata myös rajoittaa näitä yksilönvapauksia sillä tavalla että yksilöt eivät pääse tekemään pahaa toisilleen sanoin tai teoin.

Poliisi on siis hyvä olla olemassa, myös netissä.

Jos sotekriittisyyteni loukkaa tai vahingoittaa kovasti muita ihmisiä niin tehköön poliisi sitten niinkuin laki määrää, tai parhaaksi harkitsee. Toki poliisin pitää suojella yhteiskuntaa.

Jos sanoisin olevani vihapuhekriittinen, niin vihapuhujat siitä varmasti hermostuvat, mutta en ymmärrä ketä minä voin ärsyttää sotekriittisyydelläni?

No, kenties näitä sotepolitikkoja minun sotekriittisyyteni ärsyttää, mutta he tuskin sitä edes huomaavat ja niillä pitää olla paksu nahka kestämään vieläkin kovempaa kritiikkiä.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Eihän poliisia tarvitse pelätä."
-------
Ei poliisia mutta omaa lastasi, joka kertoo sohvallasi istuvalle kaksimetriselle leijonalle iskän vihapuheista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #14

"Maakunnat tulevat ilmestymään tavalla tai toisella, ehkä eri nimellä, mutta samalla tarkoituksella."

Sen verran ymmärrän tästä että leijonia kannattaa pelätä, varsinkin jos se on kotisohvalla, eikä esimerkiksi häkissä, tai savannilla.

Muuten en tästä kielikuvasta ymmärtänyt hölökkäsen pölaystä. :)

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula Vastaus kommenttiin #15

Okei, okei, hieman tuossa pelleilin tietoisesti. Pahoittelen. (Niin, tätä leijonaa tarkoitin: https://www.youtube.com/watch?v=b54FmJ4nezM)

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Tässä vähän lisää löylyä sote-keskusteluun:

"Laaja vertailu: Suomen terveydenhuolto on Euroopan kuudenneksi parasta.
Hoidon tulokset ovat huippuluokkaa, vaikka rahaa menee melko vähän."

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006017132.html

Suora linkki raporttiin: https://healthpowerhouse.com/media/EHCI-2018/EHCI-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Laajassa vertailussa EU-maiden välisesti Hollannin terveydenhoito on selvästi Euroopanlaadukkainta ja samalla kustannustehokkainta. Siellä ei perusterveydehoito terveyskeskustasolla on kokonaan yksityisten pienten lääkäriasemien vastuulla ja erikoissairaanhoito on puolestaan kokonaan julkisesti tuotettua.

Hollannin yksityisesti tuotettu vanhustenhoitokin on maailmalla ihailtua ja omassa maassaan kovin haluttua ja jonotettua - ja kustannustehokasta.

" 1.3.2The NetherlandsThe Netherlandsis the only country which has consistently been among the top three in the total ranking of any European Index the Health Consumer Powerhouse has published since 2005. The 2016NL scoreof 927 points was by far the highest ever seen in aHCP Index. "

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pieni yksityispraktiikka on ihan eri asia kuin suuret terveysalan kansainväliset yritykset.

Kaikilla terveysalan toimijoilla on varmasti oma funktionsa, kaikkia tarvitaan, mutta eiköhän Suomessakin voitaisi saikkutapaukset hoitaa yhden hengen lääkäriyritysten toimesta. Saattaa olla että Hollannin mallissa olisi jotain opittavaa Suomenkin sote-ratkaisussa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #24

Suuria kansainvälisiä sijoittajien omistuksessa oleva moneymakereita ei tulisi laskea terveydenhoidon palvelutuotantoon, kuin ei myöskään vanhustenkoitoon.

Hollannissa pienten yksityisten järjestämät paikalliset vanhustenhoitopalvelut ovat
kaikkein suosituimpia ja niihin mielitään jonottaen ensisijaisesti julkisiin palveluihin nähden. Näissä "pikkufirmoissa " on yleensä 7 työntekijää, eikä sen ensimmäistäkään esimiestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Näissä "pikkufirmoissa " on yleensä 7 työntekijää, eikä sen ensimmäistäkään esimiestä."

Kuulostaa hyvältä.

Valvonta kai hoitunee sitten etupäässä potilaisen itsensä ja heidän omaistensa kautta, mikä on luonnollista ja oikea systeemi.

Suomessa taitaa vain olla niin että se ei oikein mene sillä tavalla, vaan se on niin että jostain syystä herran pelko estää sen omavalvonnan toteutumisen ja toisaalta tällaisen hoitoalan työntekijät jostain kultturisesta syystä muuttuvat "herroiksi", eli ryhtyvät auttajien sijasta pomottamaan, eli määräilijöiksi ja päällepäsmäreiksi.

Ei olisi haitaksi tuoda sieltä Hollannista menetelmien lisäksi myös sitä kulttuuria millä kaikki tapahtuu. Tarkoitan ihmisten välistä kunnioitusta, niin että hoiturit kunnioittaisivat asiakkaitaan ja asiakkaat puolestaan hoitureitaan.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #25

"Suuria kansainvälisiä sijoittajien omistuksessa oleva moneymakereita ei tulisi laskea terveydenhoidon palvelutuotantoon, kuin ei myöskään vanhustenkoitoon."

Eli pitäisi tehdä tasan päinvastoin kuin Suomessa ollaan juuri tekemässä. Olen täysin samaa mieltä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset