Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Miten käy kovan brexitin?

Kuka haluaa kovan brexsitin?

No, melko varmasti ei juuri kukaan, paitsi ehkä kaikkein kiihkokansallismielisimmät britit ja Suomen persut. Siinäpä ne tärkeimmät kovan brexitin kannattajat varmaan olivatkin. 

Niitä jotka eivät brexitiä kannata onkin sitten jo  paljon isompi joukko. Briteistä suurin osa ei kannata mitään brexitiä ja vielä vähemmän mitään kovaa brexittiä.

Kaikkein vahvimmin brexitttiä vastustanevat EU- maiden päättäjät, EU:n päättäjät, Englannin ja EU:n rajan yli kauppaa käyvät yritykset ja Englannissa asuvat EU:n kansalaiset, sekä EU:ssa asuvat Englannin kansalaiset.

Kaikille näille brexitiä vastustaville tahoille, joita siis on EU:n ja Englannin kansalaisista ylivoimainen enemmistö, mikä tahansa sopimuksen kautta tapahtuva brexit on parempi kuin kova brexit, mutta vielä parempi juttu olisi jos brexitiä ei olisi olemassakaan.


Näissä oloissa olisi erittäin outo juttu jos joku sellainen tilanne saataisiin aikaiseksi kuin kova brexit. Sen ei pitäisi olla mahdollista muuten kuin ehkä vahingossa, eikä sellaisia vahinkoja yleensä satu.  Jos sellainen vahinko kuitenkin sattuisi, niin voidaan epäillä että sen vahingon annetaan tahallaan tapahtua ja se on jo valmiiksi mietitty miten se vahinko korjataan.


Luultavinta onkin että tässä käydään nyt jotain kovaa taktista neuvottelua, jossa juonena ja metodina on väsyttää ja uuvuttaa se toinen osapuoli mahdollisimman “naatiksi”, jotta sitten viimeisen neuvottelujen yön viimeisinä tunteina, ennen kuin aika on umpeutunut, tai sitten  yliajalla, kellojen ollessa jo pysäytettyinä, saavutetaan mahdollisimman hyvä neuvottelutulos.


Paras tulos olisi tietenkin se että koko brexit peruttaisiin, mutta se vaatisi uuden kansanäänestyksen, eivätkä kansanäänestykset tänä päivänä tuota enää niitä kaikkien toivomia kaikkein parhaita tuloksia.

Mutta toiseksi paras tulos olisi ilman muuta se että koko brexitiä lykättäisiin esimerkiksi parilla vuodella. Tämä on se tulos joihin luulen että nyt tähdätään niiden taholta jotka eivät mitään kovaa brexitiä, eivätkä brexitiä ollenkaan halua.


Kovan brexitin kannattajat, se vähäinen joukko, Englannin kiihkokansallismieliset ja Suomen persut, ovat varsin ahtaalla, mutta yrittävät silti voimiensa mukaan panna hanttiin niille voimille jotka yrittävät heidän oman brexitinsä vesittää, tai kokonaan tuhota.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Sitä saa mitä tilaa. Paska ehdotus myyttiin kansalle valheilla ja nyt saavat juurikin sitä mitä tilasivat.

Veikkaan että ainakin 10 vuoden kurjuus koittaa heille. Ehkä Iso-Britania hajoaa tämän sekoilun seurauksena.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Veikkaan että ainakin 10 vuoden kurjuus koittaa heille. Ehkä Iso-Britania hajoaa tämän sekoilun seurauksena."

Veikkaan että tavalla tai toisella tämä kurjuus saadaan torjuttua, joko erittäin hyvän brexit- sopimuksen kaitta, tai perumalla koko brexit.

Englantilaisten kurjistaminen ei ole kenenkään etujen mukaista.

-------------

Ai niin, ehkäpä Putinin ja Trumpin haaveissa ei ole pelkästään Englannin, vaan koko Euroopan kurjistaminen.

To make America (and Russia) great again.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Ai niin, ehkäpä Putinin ja Trumpin haaveissa ei ole pelkästään Englannin, vaan koko Euroopan kurjistaminen."

Ehkäpä?
Totta kai moinen on Putinin haave. Trumpin haaveita nyt jaksa tänään arvuutella.

Käyttäjän anakonna kuva
antti salmi

Parin vuoden päästä eu,sta eron jälkeen kaikki hyvin ,elävät auvoista
rinnakkais eloa sopusoinnussa keskenään,niin Britit kuin eu
Kukaan ei muista näitä Vihavaisen kouhotuksia paitsi Vihavainen itse.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

EU-maat ovat kovaa vauhtia varmistelemassa suhteitaan Britanniaan kovan Brexitin varalta. Jos Brexitin seuraukset eivät olisi EU:lle ikävämmät kuin Britannialle, EU:n johto ei niin epätoivon vimmalla yrittäisi estää brittejä lähtemästä.

Saksan autoteollisuus olisi ensimmäinen kärsijä. Vain 10% Britannian yrityksistä käy pääsääntöisesti kauppaa EU:n kanssa ja on siis jollain tasolla riippuvainen siitä. Brexitin jälkeen Britannialla on koko maailma avoin tehdä hyviä kauppasopimuksia kenen kanssa haluaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

EU:n ja Britannian välinen kauppa on yli 100 miljardia euroa vuosittain ylijäämäinen muille EU-maille, joten asia on arka monille EU: n jäsenmaille.

Tänä päivänä bemarit, viinit, oliiviöljyt, puutavara ym. ym. on varsin helppo korvata muualta maailmalta. Britannialla taitaa jo valmiiksi nyt olla vapaakaupan tasoiset kauppasuhteet 80 kansainliiton jäsenmaan kanssa.

Kyllä EU-maiden ja Britannian välisesti neuvotellaan kauppasuhteista ja tulevista käytännöistä jo nyt hieman sivummalla aktiivisesti. Briteillä on vain pelissä enemmän valttikortteja unionimaihin nähden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset