Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Eduskuntavaaleissa äänestäjille on tarjolla vain huonoja vaihtoehtoja

Yksikään puolue ei näytä kiinnittävän mitään huomiota siihen että Suomen kilpailukyvystä pitäisi edelleen pitää huolta. Viime eduskuntavaaleissa oli sentään yksi puolue joka vakavasti ja pontevasti tarjosi tätä vaihtoehtoa.

Yksikään puolue ei näytä enää olevan huolissaan Suomen valtion ottamista veloista. Kukaan ei halua lopettaa velkaantumista, saati sitten että kukaan haluaisi maksaa sitä takaisin.


Puolueet keskittyvät populistisiin lupauksiin,

kuten verojen vähentämiseen ja kaikenlaisen hyvän tarjoamiseen kansalaisille, eli menojen lisäämiseen.

Mitkään menolisäykset eivät kertakaikkiaan onnistu veroja vähentämällä.

Yksikään puolue ei ole parantamassa yritysten asemaa,

niin että maamme muuttuisi kiinnostavaksi investointikohteeksi

ja yrityksille suotuisaksi paikaksi yrittää, tehdä voittoja ja työllistää.


Yksi puolueista haluaa sulkea kaikki rajat,

lopettaa kaupallisen yhteistyön ulkomaailman kanssa

ja ajaa ulkomaalaiset työntekijät sinne mistä ovat tulleet.

Jos tämä puolue äänestetään valtaan ja jos se pitää vallilupauksensa,

se tietää Suomelle huonoja aikoja.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (50 kommenttia)

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Lähes kukaan ei halua myöntää, että liittyminen euroon oli menneen sadan vuoden typerimpiä päätöksiä. Itseäni lainatakseni:
Ruotsin valtionvelka romahtaa alinmalle tasolleen 40 vuoteen... Ei tarviis Ruotsin pelätä tällaisia romahduksia jos niillä olis ollu Lipposen ja Niinistön etc. kaltaisia suuria valtiomiehiä :D Kyl ne ny on kateellisia meiän euron tuomasta vakaudesta ;)

https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-0...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ei kai se velan määrä siitä riipu mikä on maan valuutta, vaan siitä otetanko velkaa vai ei, vai vaimaksetaanko sitä takaisin.

Se on poliittinen päätös mikä Ruotsissa on tehty, eivätkä sitä ole tehneet ruotsidemokraatit.

Ruotsilla menee hyvin siksi että ovat siellä osanneet tehdä kauaskantoista ja viisasta maahanmuuttopolitiikkaa, minkä ruosidemokraatit olisivat halunneet romuttaa. Onneksi niitä ei ole päästetty sielä koskaan vaikuttamaan maan asioihin eikä politiikkaan.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Omasta keskuspankista voi ottaa ”lainaa”, eikä tarvi maksaa yksityisille pankeille korkoa rahasta, jonka ne ovat tyhjästä luoneet. EKP loi automaagisesti uutta rahaa tyhjästä lähes 1000 miljardia.
https://yle.fi/uutiset/3-6507001
Kelluva valuutta sopeuttaa maan talouden automaattisesti suhteessa muihin maihin. Tässä taidan luottaa markkinoiden säätelyyn enemmän kuin moni ”kapitalisti”.

Saksa on hyötynyt sen taloudelle alhaisesta euron kurssista, muut euro-maat kärsineet niille liian korkeasta kurssista....

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

Tuo rahan arvon alentaminen on sellainen silmänkääntötemppu millä ei ole mitään tekemistä todellisen kilpailukyvyn kanssa.

Rahan arvon alentaminen on käden lykkäämistä duunarin tilipussiin ja säästötilille. Duunarit kostaa sen välittömästi laittamalla pillit pussiin ja hanskat tiskiin jos ei palkka parane, ja paraneehan se. Siihen katoaa se kilpailukyvyn parannus.

Sitten onkin jo valmiina inflaatiokierre, joka on tuhoisa kaikelle yritystoiminnalle.

Venezuelassakaan ei olla saatu maan taloutta kuntoon inflaatiolla, vaikka se taitaa sillä olla melkoinen, ei se onnistu meilläkään.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #7

Esimerkeistäsi puuttuu Zimbabwe ja 1. maailmansodan jälkeinen Saksa :) Samaa mieltä, että tällä tiellä Ruotsi on... kohta on miljoonia ruotsalaisia talouspakolaisia rajoillamme....

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #7

Rahalla kuten millään muullakaan hyödykkeellä ei ole arvoa sinänsä, vaan se arvo muodostuu markkinoilla. Jos kukaan ei halua ostaa hilavitkutinta, niin sen arvo on nolla...

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen Vastaus kommenttiin #7

Jos oman valuutan arvoa alennetaan vaikka 20% devalvaatiolla, niin kyllä kilpailukyky paranee. Lisäksi kotimaiset hinnat eivät nouse.

Kun devalvaatio tehdään se johtaa nopeasti käynnistyvään inflaatioon, koska ulkomaisten tuotteiden hinnat nousevat. Tämän takia vaikka asunnon osto kannattaa tehdä heti devalvaation jälkeen. Inflaatio syö tällöin nopeasti otetun velan hintojen ja palkkojen noustessa. Tätä kautta inflaatio ei ole tuhoisaa taloudelle.

Ei tietysti inflaatiota tule päästää liian korkeaksi, sitä on puolestaan helppo rajoittaa omalla talous- ja rahapolitiikalla.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #23

Inflaatio on monimuotoinen asia.

Monet ovat hyötyneet, ja varsinkin silloin kun inflaatio oli korkealla. Pahimmillaan jopa 10 %.

Kun osti asunnon velaksi niin velan pääoma lyheni suoraan inflaation tahdissa. Tosin korot olivat korkealla, asuntolainoissa jotain 8%. Toisaalta ne olivat verotuksesa täysimääräisesti vähennyskelpoisia.

Nykyaikana devalvointi ei olisi millään tavoin hyödyllinen, edellyttäen että olisi oma valuutta.
Vain kotimaisten tuotteiden arvo pysyisi jonkin aikaa vakaana.
Kaikki tuontitavarat kallistuisivat välittömästi, samoin mm. öljy.

Ja koska meillä ei juurikaan ole enään kulutustavaratuotantoa, tekstiili ym. niin devalvaatio olisi suoraa kansan taskuille menoa. Vain kotimainen ruuan tuotanto säilyttäisi hintatasonsa, jonkin aikaa kunnes energian ja tuotantovälineiden hinnat vaikuttaisivat.

Myöskään vientituotteiden hinnat eivät kauaa pysyisi alhaalla koska tulisi kovat palkkavaatimukset, energian hinta nousisi ja jälleen tuotantovälineiden hinnat nousisivat.
Eli summa summarum, hyöty olisi lyhytaikaista nykyisellä elinkeinorakenteella.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Melkoisen olkiukkoarmeijan sait aikaiseksi ;)
Ps. Muutama puolue haluaisi korjata, tai pillaroida talouden ongelmien suurimman sylttytehtaan eli euron ja palata omaan kelluvaan valuuttaan....

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tarkoitit varmaankin viimeisessä kappaleessa Piraattipuoluetta?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Aikoinaan Suomessa tehdyt devalvaatiot ovat osasyynä siihen, että Suomen vientiteollisuus on siirtynyt korkean teknologian tuotteita tuottavasta maasta bulkkituotteita tuottavaksi. Jos kilpailuetua haetaan jatkuvasti valuutan heikkenemisen kautta, laiminlyömällä tuotekehittelyn ja uusien innovaatioihin panostamiseen, tulee ennenpitkään köyden pää vetävän käteen. Devalvaatiossa, tapahtuu se vaikka kelluvan valuutan kautta niin aina tapahtuu tulonsiirtoa palkansaajilta pääomalle.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Eiköhän ne bulkkituotteet ole jo enimmäkseen siirtyneet tehtaineen Kiinaan... ja Ruotsiin :) Muistelen, että täältä siirtyi huomattavasti metsäteollisuutta Ruotsiin, kun kruunu jousti mutta euron kurssi ei piitannut Suomen joustotarpeista.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Eipä ole euroaikanakaan korkean teknologian tuotteita kotimaassa juurikaan ilmestynyt. Päinvastoin. Investoinnit Suomeen ovat alentuneet kovin alhaiselle tasolle.Tuotantomme on edelleen jossakin 2008 tasolla. Mennyt hallituskausi kikyineen ole pelkkää tulonsiirtoa pääomalle. Ei mitään eroa devalvaatioon. Oma valuutta ja oma keskuspankki tarjoavat kuitenkin paljon enemmän pelimerkkejä kuin eurojärjestelmä.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Talousongelmissa joustaa joko: valuutta, työllisyys tai palkat. Valuutan jousto kohtelee kansalaisia kaikkein tasapuolisimmin. Ihmettelen vaan sosujen fanaattista valuutan arvon puolustamista muitten kustannuksella....?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Duunarit ei yleensä pääse keinottelemaan valuuttakurssien muutoksilla ja siten rikastumaan toisten kustannuksella.

Duunarit päinvastoin maksavat näiden keinottelijoiden rikastumiset.

Valuuttakurssimuutoksilla keinottelevat ovat tietenkin niitä jotka eniten puolustavat erillisvaluuttoja.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #21

Eli valitset mielummin palkkakilpajuoksun pohjalle tai suuremman työttömyyden. Kelluvilla valuutoilla o paha keinotella. Eri asia polittisen typeryyden kiinnittämillä kursseilla. Vrt. ecu-kriisi, jota valheellisesti väitetään markan ongelmaksi.

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Devalvaatiolla ei ole tuon asian kanssa juurikaan tekemistä. Ratkaiseva asia on koulutus. Jos ihmiset osaavat koulutuksen ansiosta valmistaa hyviä tuotteita, saadaan palkkataso nousuun tätä kautta.

Sipilän linja, jossa koulutuksesta leikataan ja pakotetaan nuoret liukuhihnatyöhön 10e/tunti on kilpailukyvyn palauttamista palkkoja polkemalla ja tämä kehitys on aivan väärää. Pitää panostaa koulutukseen ja tutkimukseen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Muuten hyvä mutta kun meillä ei ole tuota "liukuhihnatyötä".
Se tarkoittaa että kouluttamaton joutuu kortistoon ja aktiivimalliin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

Tässäkään asiassa yksikään Suomen puolueista ei ole oikein jyvällä siitä mitä pitäisi tehdä, eikä mitään järkeviä ehdotuksia ole esitetty.

Suomessa tarvitaan ehdottomasti liukuhihnatyötä tai vastaavaa niille jotka eivät koulutusta halua, tai siihen kykene.

Suomeen voidaan toki määrätä koulutuspakko aikuisille, mikä ei sovi minun käsitykseeni vapaasta yhteiskunnasta tai yksilönvapaudesta, mutta oppimispakkoa ei voi määrätä. Vain ne oppivat jotka haluaa oppia, eivätkä nekään kaikki.

Suomessa tarvitaan ehdottomasti liukuhihnatyötä, mutta työn hinta on Suomessa siihen liian korkea. Jotain tarttis teherä sille työn hinnalle. Minun ratkaisuni olisi negatiivinen tulovero.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #30

Tässä ollaan periaatteessa kaikesta yhtä mieltä.

Meiltä on viety ja viedään loppukin "helppo" työ Kiinaan.
Tämä yksinkertaisesti alkujaan siksi että euroon liityttiin liian korkealla kurssilla yliarvostaen markkaa.
Kaikki alkoi siitä.

Meillä on kuitenkin aivan liian korkea kulurakenne yrityksiilä. Yksi syy on koiva verotus, toinen on mahdoton byrokratia ja kolmas syy nyt on tämä ilmastovouhotus jossa veroja laitetaan verojen päälle ja näin tapetaan loppukin ns. manufaktuuriteollisuus. Neljäs syy on se että kun on ongelma niin ensimmäinen ja ainoa ratkaisu on että korotetaan tai luodaan uusi vero.

Tuo mitä kirjoitat oppimisesta on suurimmalta osin totta. Kaikista ei voi tulla edes insinöörejä.
Osasyy tähän on toki, edelleen, se että mm. vanhemmat eivät aina arvosta koulutusta vaan ovat sitä mieltä että ötihin vain. Mihin?
Tästä kertoo myös aika paljon se että käytännössä tohtorin lapseta tulee tohtori ja putkimiehen lapsesta putkimies. Ja, valitettavasti, työttömän lapsesta työtön.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

Kulurakenne riippu siitä miten kehittynyt, miten vauras, miten hyvinvoiva yhteiskunta on.

Sille ei valitettavasti voi mitään että hyvinvoinnin kasvaessa kasvaa myös kulurakenne, mutta siitä voi selvitä keskittymällä tekemään tuotteita joilla on siitä huolimatta menekkiä vaikka ne ovat vähän kalliimpia, myös automaatio auttaa asiaa ja kaikenlaiset uudet tekniset innovaatiot.

On olemassa maita joissa on vielä parempi hyvinvointi ja kalliimpi kulurakenne kuin Suomessa, mutta pärjäävät silti kilpailussa.

Tuossa äsken jäi mainitsematta yksi seikka joka auttaisi niiden työllistymistä jotka eivät syystä tai toisesta ole koulutettavissa. Sitä systeemiä on tiettävästi käytetty menestyksellä ainakin Saksassa. Sen nimi on oppisopimus, jossa ammatti.ihmisiä tehdään laittamalla heitä työhon ja työhön perehdyttäminen tapahtuu syön kautta.

"Tästä kertoo myös aika paljon se että käytännössä tohtorin lapseta tulee tohtori ja putkimiehen lapsesta putkimies. Ja, valitettavasti, työttömän lapsesta työtön."

Ennen se meni niin että aatelisen lapsesta tuli aatelinen, papin lapsesta tuli pappi, kalastajan lapsesta kalastaja, sepän lapsesta seppä ja suutarin lapsesta suutari.

Tämä päivänä asiat eivät kyllä mene enään ihan niin tarkasti noin kuin ennenvanhaan. Duunarin tai torpparin lapsista on tullut tohtoreita, ministereitä ja presidenttejä. Se tie pitäisi pitää edelleen auki, niin ettei työttömän lapsille aseteta ylimääräisiä esteitä elämässään menestymisen suhteen. Siihen ei ole varaa. Yhteiskunnan tulee ottaa käyttöön kaikki kapasiteetti ja kaikki voimavarat, myös ne jotka tällä hetkellä on käyttämättä, vaikkapa sinne liukuhihnalle, jos ei muuhun kykene.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #37

Näistä maista voisi mainita Tanskan ja sen huonekaluteollisuuden. Tanska jolla ei edes ole puuta. Palkkataso sama kuin meillä tai ehkä hieman korkeampi, elintarvikkeet halvempia. Silti se myy meille valtavasti huonekaluja. Me emme Tanskaan. Keskustelimme täällä juuri yhdestä suomalaisesta huonekalutehtaasta, rauha sen muistolle, tehdas teki ladukkaita huonekaluja ja onnistui myymään niitä mm. Sveitsiin Japaniin, Ranskaan. Siitä huolimatta se ei menestynyt ja kaatui.
Miksi? Sitä voisi analysoida "puhtaalta pöydältä" ilman mitään ennakkoasenteita.
Meillä vain kaikki analyysit alkavat sanoilla "Mutta kun:.."

Tuo oppisopimus on ikivanha tapa hankkia ammatti. Ennen mentiin osaamattomana työhön ja vähitellen opittiin. Yleensä oltiin innokkaita pääsemään tekemään parempia hommia.
Kaikki eivä vain menesty edes oppisopimuskoulutksessa. Heiä "ei kiinnosta". Tämä on se tilanne jossa asenne on väärä jo alussa.
Kiorjopitin että "käytännössä". Toki on poikkeusia, itse olen. Meillä vanhemmat, työläisiä olivat sen verran fiksuja että he kannustivat koulunkäynnissä ja opiskelussa. Kaikilla ei näin ole.

Automaatio ei sellaisenaan enään ole mikään kilpailukyvyn edistäjä. Robotteja on kaikkialla maailmassa. Myös Kiinassa, ja paljon enemmän kuin Suomessa. Myös Kiinassa robotit tekevät autot. Sama on tilanne kaikkialla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

"Automaatio ei sellaisenaan enään ole mikään kilpailukyvyn edistäjä. Robotteja on kaikkialla maailmassa. Myös Kiinassa, ja paljon enemmän kuin Suomessa. Myös Kiinassa robotit tekevät autot. Sama on tilanne kaikkialla."

Näin on, mutta ei siinä asiassa parane jälkeenkään jäädä. Parempi olisi olla vähän edellä muita.

Toki kaikista ei koskaan tule mitään, eikä sille voi mitään, mutta jos menetellään viisaasti, hommaamalla niitä liukuhihnatöitä ja kannustamalla oppisopimuksiin, saadaan mahdollisimman moni mukaan yhteiskuntaan ja pysymään kaidalla tiellä.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #28

Näinpä. Siksi perustuloa ja ”harmaa” ruohonjuuritason basaaritalous vapaaksi! Jos meet naapurille apumieheks ja saat palkan käteisenä keskinäisellä sopimuksell, who gives a shit.... käteistalous on lillukanvarsia kansantaloudessa. Peruskoulun kesken jättäny vois työllistyy lähipiirissä, oppii käytännön taitoja tämmösellä yrittämisen ala-asteella ja jossain vaiheessa huomata et jotain vois olla hyödyksi opiskella lisää...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Muistutan, että Liberaalipuolue on ainoa puolue Suomessa, joka ajaa nykyistä pienempää julkista sektoria.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Nukkuvat ajavat myös. Ylisuuri julkinen sektori tarkoittaa paitsi ylisuuria veroja myös ylipolitisoitumista osaltaan.

Toisaalta kyse ei ole vain koosta.

Ennenkaikkea: voimme tuottaa samat palvelut määrällisesti paremmalla laadulla pienemmillä resursseilla laittamalla julkisen sektorin johtamisen toimimaan. Siinä avainasemassa on liiallisen politiikan alasajaminen läpi yhteiskunnan.

Suomi toimimaan!

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"Yksi puolueista haluaa sulkea kaikki rajat,

lopettaa kaupallisen yhteistyön ulkomaailman kanssa

ja ajaa ulkomaalaiset työntekijät sinne mistä ovat tulleet.

Jos tämä puolue äänestetään valtaan ja jos se pitää vallilupauksensa,

se tietää Suomelle huonoja aikoja."

No no!! Rukoillaan jumalalta voimia tuollaisesta vääristellyn "ropakantan" esittämisestä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mitenniin ropakantasta?

Sehän oli Hakkaraisen auton kylykeen tepattu, se vaalimainos.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vann, miksi blogisti Arto Vihavainen tyytyy näissä vaaleissa pelkän äänestäjän osaan kun kansalaisten valitsemana kansanedustajana olisi mahdollisuus esimerkiksi tulevana valtiovarainministerinä olla mukana toteuttamassa visiotaan ?

Toisaalta voidaanhan sitä sieltä kotoakin keittiönpöydän äärestä tulla ministeriksi hakemaan kun ministerin ei tarvitse olla kansanedustaja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kysyn vann, miksi blogisti Arto Vihavainen tyytyy näissä vaaleissa pelkän äänestäjän osaan kun kansalaisten valitsemana kansanedustajana olisi mahdollisuus esimerkiksi tulevana valtiovarainministerinä olla mukana toteuttamassa visiotaan ?"

Ymmärrän että tämä ajatus on pelkästään teoreettinen eikä käutännöllinen, mutta sellaisena piti vähän aikaa sulatella ennenkuin tuli jotain mieleen.

Ensinnäkin, jos haluaisin ministeriksi, niin minulla pitäisi olla siihen hommaan todella kova hinku, eikä sitä ole, mutta jos olisi, niin pyrkisin siihen hommaan täysillä, koska muulla tavalla tavoite olisi mahdoton saavuttaa.

Jos pyrkisin täysillä ministeriyteen, kuten vaikkapa Väyrynen, minun olisi pakko yrittää saada ääniä kansalta, mikä edellyttäisi sitä että minun pitäisi olla populistinen, kuten muidenkin ministereiksi pyrkivien pitää olla.

Jos minun pitäisi olla populisti, minä en pystyisi ilmaisemaan vapaasti ja vastuuttomasti mielipiteitäni somessa, mistä en tietenkään pitäisi. Joten antaa olla se ministerin posti.

Jos kuitenkin minusta tulisi valtiovarainministeri, niin kuuntelisin tarkalla korvalla mitä virkamiehet minulle selittävät, yrittäisin ymmärtää niitä ja todennäköisesti noudattaisin melko tarkkaan virkamiesten ohjeita, kuten muutkin ministerit tekevät. En siis olisi ministerinä todennäköisesti sen huonompi kuin kuka tahansa muu.

"Toisaalta voidaanhan sitä sieltä kotoakin keittiönpöydän äärestä tulla ministeriksi hakemaan kun ministerin ei tarvitse olla kansanedustaja."

Toivottavasti kukaan ei tule hakemaan, minä kun viihdyn kovin hyvin täällä kotona, täällä keittiön pöydän ääressä, nyrkin ja hellan välissä ja muutenkin. :)

Käyttäjän RistoHuovinen kuva
Risto Huovinen

Blogisti ei ole selvästikään kuullut Seitsemän tähden liikkeestä. Linjamme on keskustavasemmistolainen, erona vihervasemmistoon on vain se, että emme halua Suomea täytettävän kehitysmaalaisilla, joista työtä tekee 10%.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Huonoa vaihtoehtoa ei pidä korvata kokeilemalla jotain "uutta" huonoa vaihtoehtoa.

Nyt tarvitaan todellista omaan kokemukseen perustuvaa yhteiskunnallista oivaltamista, joka on oikeasti uutta - tämän maan valtamedia on kuitenkin tehnyt enemmän kuin kaikkensa, että tuo ajattelu ei pääsisi eteenpäin, tulos: kansalaiset äänestävät muutosta jokatapauksessa oli se mikä tahansa.

Sitä saa mitä tilaa valtamedia - persut jyräävät!

Noh, Keski-Suomessa sentään on vaihtoehto tarjolla ja hullu joka jaksaa yrittää:

Hakkarainen vai Hirvimäki?

www.petrihirvimaki.com

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toisin kuin yleisesti luullaan teollisuuden siirtymisen suurin syy ei ole suomalaisen työn hinta vaan markkinat. Esimerkiksi Kone, Valmet, Wärtsilä ovat Kiinassa siksi, että siellä on ollut jo pitkään kasvavat markkinat ja siksi sinne myös tuotantoa on siirretty. On ymmärrettävää, että esim. Koneen hissit ja Valmetin paperikoneet tehdään siellä mihin ne asennetaan, mutta yritysten pääkonttorit ja suunnittelu ovat edelleen Suomessa, aivan kuten ruotsalaisten Ikean ja H&m pääkonttorit sijaitsevat Ruotsissa, tuotanto muualla.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Toisin kuin väitetään, syy teollisuuden siirtymiseen halvemman tuotannon maihin on nimenomaan halvempi tuotanto.

Jos Kone pystyisi valmistamaan hissinsä halvemmalla Suomessa, se myös tekisi niin.

Tämä on yksinkertaista rahataloutta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tämä on yksinkertaista rahataloutta."

Joskus asiat voi tosiaan pelkistää yksinkertaseen muotoon, vaikka useimmiten miiden taustalla onkin erittäin monimutkaisia ja vaikeita ja vaikeasti ymmärrettäviä asioita.

Joskus voi olla niinkin että on kannattavampaa tehdä jotain kalliimmassa maassa, jossa olosuhteet ovat vakaat ja ennustettavat. Se riippuu tietenkin myös siitä millaisia riskitekijöitä halpatuotantomaahan liittyy.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Rantanen, oletko miettinyt mitä yhden hissin rahtaaminen osina Kiinaan ja kokoaminen uudestaan paikanpäällä Kiinassa oikein maksaisi. Jälkikasvuni toimi muutama vuosi takaperin pari vuotta suomalaisen pörssiyhtiön Kiinan hankintaosaston johtajana, alaisenaan lähes sata kiinalaista, joten se siitä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #44

Olen toiminut teollisuudessa lähes neljäkymmentä vuotta. Suurin osa käymästämme kaupasta oli ulkomaankauppaa kaikkialle maailmaan. Emmekä myyneet mitään roinaa vaan kohtuullisen kokoisia laitoksia.
Rahtien osuus oli ja on häviävän pieni.
Toki on totta että tuotantoa tehdään siellä missä ovat suuret markkinat ja alhaiset tuotantokustannukset.
Helkama mm. siirtää kaikkien sähköpyöriensä tuotannon Kiinasta Hankoon. On ilmeisesti niin että kaikki valvonta ym. kustannukset tulevat liian suuriksi johtuen pienistä volyymeista.

Hissi ymmärtääkseni kootaan asennuspaikalla. Saattaa olla että se osittain kootaan myös tehtaalla. Tämä tehdään riippumatta siitä minne se on myyty.

Käyttäjän JairiPalonen kuva
Jairi Palonen

Yleisesti ottaen politiikkaan tulisi laatia tulosvastuu ja ulkoistaa sulle mulle, sukupolvea toiselle periytyvä vallan linnake. Asenteena vanhan säilyttäminen ja muutosvastarinta on yksittäisille politiikoille kannatettavaa, mutta myrkkyä kansantaloudelle.Myös äänestäjien tulisi tuntea vastuuta. Nykyisen poliittisen eliitin tärkein meriitti on säilyttää valta hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minusta tuntuu että nykyisellä toimituspääministerillämme oli toimikautensa alussa jaloja ajatuksia politiikan uudistamisesta. Varmaan hän ajatteli vähän samansuuntaisesti kuin sinäkin, kenties vielä pitemmälle.

Mies kuitenkin imaistiin politiikan pyörteisiin ja lehmänkauppoihin ja nyt voisi sanoa jo että hyvä mies meni pilalle. Politiikka pilasi miehen.

-------------

Toki olisi paljon tehokkaampaa jos valtiota voisi johtaa niinkuin yritystä. Johtokunta valitsee toimitusjohtajan, joka sitten valitsee itselleen esikunnan ja johtaa miten itse parhaaksi näkee. Jos tulos ei miellytä johtokuntaa niin se on sitten ulos ja uutta toimitusjohtajaa

Mutta kun pitää hallita demokraattisesti, niin se onkin sitten paljon monimutkaisempaa ja hankalampaa.

Eiköhän yrityksetkin menisi konkurssiin varsin nopeasti jos niitä johdettaisiin semokraattisin periaattein.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Näinhän diktatuureissa toimitaan. Yksi johtaja joka johtaa niin kauan kuin pystyy ja lentää sitten ulos. Toinen samanlainen tulee tilalle.
Yritykset eivät toimi demokratian periaatteella kun ajatellaan johtoa.

Yhteiskunta ei ole mikään yritys. Yhteiskunta muodostuu ihmisistä joilla on inhimilliset tarpeet. Ei sellaista yhteisöä voi johtaa periaatteella "minä olen johtaja ja määrään". Sitä on yritetty monesti tunnetuin tuloksin.
Pitää ymmärtää ihmisluonnetta kun miettii kuinka yhteiskuntaa tulisi johtaa. Ihminen ei ole, onneksi vielä, kone eli robotti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #48

"Pitää ymmärtää ihmisluonnetta kun miettii kuinka yhteiskuntaa tulisi johtaa. Ihminen ei ole, onneksi vielä, kone eli robotti."

Niin, mutta ihmisluonteen ymmärtäminen ei auta tekemään taloudellisesti fiksuinta ratkaisua kansan parhaaksi.

Varsinaisia ihmisluonteen ymmärtäjiä ovatkin nämä populistit, joiden tarkoituksena on käyttää näitä ihmisluonteita omiin valtapyrkimyksiinsä. Se ei kyllä valitettavasti ole aina kansan parhaaksi,

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

"Yksi puolueista haluaa sulkea kaikki rajat,

lopettaa kaupallisen yhteistyön ulkomaailman kanssa

ja ajaa ulkomaalaiset työntekijät sinne mistä ovat tulleet.

Jos tämä puolue äänestetään valtaan ja jos se pitää vallilupauksensa,"

Mikähän tämä tämmöinen puolue on? Ei ainakaan mikään näistä nyt hiukan isommista +10% puolueista ole.

Vai oletko nyt laittanut omat sanasi taas jonkun puolueen vaalilupauksiksi? Mulla on paljon maahanmuuttaja kavereita, joiden kanssa tulee viettyä enemmän aikaa, kun kantisten kanssa. Ei kai heitä sentään kukaan uhkaa heittää pois suomesta. Lisäähän heitä kaivataan. Jos vain asiat hoidetaan, niin kuin pitää. Yleensä pistät mun suuhun sanoja. Nyt taisi mennä jonkun puolueen piikkiin omat ajatuksesi puolueesta.

Lueskelin eilen parinkin puolueen vaaliohjelmaa ja lupauksia, niin en kyllä nähnyt yhtään mainitsemistasi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Mulla on paljon maahanmuuttaja kavereita, joiden kanssa tulee viettyä enemmän aikaa, kun kantisten kanssa. Ei kai heitä sentään kukaan uhkaa heittää pois suomesta."

Jos se puolue äänestetään valtaan niin minua pelottaa sinun maahanmuuttajakaveriesi puolesta, pelottaa muutenkin.

Kansanedustajaehdokas Teuvo Hakkaraisen autossahan se vaalilupaus oli.
Siitä oli kuvia lehdissä, ainakin nettilehdissä.
En nyt viitsi sitä esiin kaivaa, mutta siinä luki että matut lähetetään sinne mistä ovat tulleet.

Hakkarainen tosin yritti selittää ettei tarkoittanut maaahantulijoita, vaan maaseudun tulevaisuutta, mutta kullä ne jotka Hakkaraista äänestää tietää mitä hän oikeasti tarkoittaa.

Kyse on ihan normaalista sen puolueen harrastamasta piiloviestinnästä, jossa monimerkityksiset lauseet tai sanat ovat tarkoitettu eri tavalla tulkittaviksi äänestäjille ja toisaalta poliisille ja oikeuslaitokselle.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Hakkaraisen jutut on hänen omiaan. Hänelle olisi parasta olla tulematta valituksi. Mutta sinäkin häntä mainostat.

Ei noita keksimäsi asioita aja yksikään varteenotettava puolue.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Hakkaraisen jutut on hänen omiaan. Hänelle olisi parasta olla tulematta valituksi. Mutta sinäkin häntä mainostat."

Hakkarainen edustaa omaa puoluettaan ja hänen äänestäjänsä kyllä tietävät mitä herra Hakkarainen haluaa ja mitä hänen puolueensa haluaa, kun käyvät häntä äänestämään.

Olen todella huolissani niiden sinun ulkomaalaisten ystäviesi puolesta, koska jytkyä pukkaa taas, ties miten isoa jytkyä.

"Ei noita keksimäsi asioita aja yksikään varteenotettava puolue."

Suomen eroa EU;sta haikaillaan ja uppoavaan valuuttaan palaamista. Se lopettaisi Suomen ulkomaankaupan lähes kokonaan ja aiheuttaisi uuden inflaatiokierteen, kaksinumeroiset korot ja yritysten joukkopaon Suomesta.

Voi olla että ulkomaalaiset lähtevät vapaaehtoisesti maasta, ei tarvitse karkoittaa, niin ja suomalaiset lähtevät myös, ainakin järkevimmät suomalaiset. Jäljelle jää jotain persuja.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

lopettaa kaupallisen yhteistyön ulkomaailman kanssa

Jaaha tarina vaihtuikin? Ero eurosta on kokonaan toinen juttu, kun tuo minkä sanoit. Eikä lopeta mitään yhteistyötä minnekkään. Venäläiset ovat suurin ryhmä Suomeen tulleita ja tietääkseni eivät kuulu unioniin. Asiat on aina hoidettavissa, jos halutaan. Ei työmarkkinoita silti kieroilulle tarvitse avata. Alas päin ollaan menossa ja euro aikana sitten palkat sekä työllisyys joustavat. No euro hajoaa Välimereltä alkaen uumoilen.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Arto, no sitten Ruotsin, Englannin, Tanskan, Norjan jne. nimisten valtioiden ulkomaankauppa on loppunut jo kauan sitten.
Korot ovat taivaissa ja kaikkea muuta huonoa.
Itse käyn kauppaa edelleen sekä englantilaisten, ruotsalaisten että ranskalaisten, saksalaisten ja hollantilaisten yritysten kanssa eikä ole mitään valuuttaongelmia. Hinnat määritellään useimmiten euroissa ja sitten maksu hoidetaan sillä euromäärällä.
Ruotsilla ja Briteillä on tähän saakka talous mennyt paljon paremmin kuin Euro-Suomella. Puhumattakaan Tanskasta tai no, Norjasta, mutta kun niillä on se öljy.

Ei rajoja laiteta kiinni eikä kauppaa estetä millään tavalla.
Vain luvaton maahantulo estetään. Jos tulijalla on rajalla esittää muutakin kuin "No passport - asylum", niin sisään vain.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Arto, no sitten Ruotsin, Englannin, Tanskan, Norjan jne. nimisten valtioiden ulkomaankauppa on loppunut jo kauan sitten."

Englanti on tiukasti vielä mukana EU:ssa, kunnes eroaa.
Ruotsi ja Tanska on EU:ssa ja Tanskan kruunu on tiukasti sidottu euron kurssiin.

Norja on öljymaa ja voi tehdä mitä itse haluaa, mutta sekin on nähnyt parhaaksi hoitaa ulkomaankauppaansa EU:n ehdoilla.

Englannille tulee hätä vasta sitten jos se eroaa ilman sopimusta, mutta niin ei tule tapahtumaan. Brexitistä tulee erittäin pehmeä, pelkästään nimellinen, tai sitä ei tule.

-----------------

"Hinnat määritellään useimmiten euroissa ja sitten maksu hoidetaan sillä euromäärällä."

Näin Britit, Ruotsalaiset ja Norjalaiset saavat osakseen euron hyödyt, ottamatta mitään siihen liittyvää riskiä. Tämä pitäisi estää vaikkapa kieltämällä niitä tekemästä kauppoja euroissa ja velvoittamalla ne tekemään kauppansa omassa valuutassaan.

Tanskalaisethan on kiinni euron kurssissa, mutta sekin on epäreilua että ne ottavat eurosta hyödyn, niin kauan kuin se on saatavissa, mutta välttävät myös riskit ja kaikki euroon liittyvät velvoitteet. Sitä sanotaan toisten siivellä ratsastamiseksi.

"Ruotsilla ja Briteillä on tähän saakka talous mennyt paljon paremmin kuin Euro-Suomella. Puhumattakaan Tanskasta tai no, Norjasta, mutta kun niillä on se öljy."

Niillä mailla on vetovoimaa siinä mielessä että ne houkuttelevat hyvin tuoretta ja verestä työvoimaa ulkomailta. Muuten ne kipuilisivat ikääntyvän väestön ja huoltosuhteen ongelmissa, kuten Suomi.

"Ei rajoja laiteta kiinni eikä kauppaa estetä millään tavalla.
Vain luvaton maahantulo estetään. Jos tulijalla on rajalla esittää muutakin kuin "No passport - asylum", niin sisään vain."

Se merkitsee rajoille tarkastuksia ja jonoja joihin joutuvat myös rehelliset liikkujat.

Itseasiassa laittomille liikkujille ja rikollisille rajat eivät ole koskaan ollut mikään este. Suunnittelemasi tarkastukset haittaisivat siten ainoastaan rehellisten kulkikoiden elämää.

Mitä tullittomuuteen tulee, niin se kyllä hoituu erillissopimuksin, mutta tuskin suomi pääsee karkuun EU- maiden kustannuksiin osallstumiselta tai direktiiveiltä. Direktiivit on sitäpaitsi hyvä asia, erinomainen asia. Se vähäinen, muutaman mepin päätösvalta vain menee jos tulee fixit.

On kyseenalaista tuoko nykymuotoinen EU mitään sotilaallista turvallisuutta, sen kummemmin kuin natokaan, mutta sekin oletettu turvallisuus katoaa fixitin myötä.

Jos Itäinen eurooppa lähteen natsismin tielle ja irtoaa EU:sta ja jos eteläinen Eurooppa sortuu populismiin, se on tietenkin surkea asia, siihen voi EU hajota ja siihen voi kaatua myös rahaunioni.

Se ei ole riemastuttava asia, mutta siihen pitää varautua. Pitäisi keksiä joku systeemi varalle, vaikka sellainen mihin Itämeren piirissä olevat maat, Puolaa lukuunottamatta, sekä Norja, Englanti ja Sveitsi voisivat sitoutua.

Eiköhän sellaista joissain kabineteissa jo suunnitellakin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Taisin siis tarkoittaa valuuttaa josta kirjoitit. Mainitsemillani mailla on omat valuutat ja hyvin menee.
Eihän se ole välttämättä mikään hyöty jos tuotteen hinta määritellään Euroissa. Jos valmistuskustannukset nousevat, niin myyntihinta on lukittu jolloin kannattavuus kärsii. Ei valtio voi devalvoida jokaisen yrityksen tarpeiden mukaan.

Miksi kieltää kaupanteko Euroissa? Eikö tämä olekaan vapaa maailma?

Mikähän on vaikkapa Ruotsin pakolaisten työllisyysaste? Selvitä niin huomaat.

Niinhän ne n jonot nytkin rajoilla. Pois Suomesta pääset ilman passia vain Tornion kautta. Monestiko olet mennyt? Ne kerrat kun olen mennyt niin olisi ollut aikaa tuntikaupalla ilman minkäänlaisia jonoja, sen verran vähän oli kulkijoita.
Kaikilla lentoasemilla ja satamissa on aina henkilöllisyyden tarkastus. Passi tai joissain tapauksissa henkilökortti käy, ei muu. Ja jonoja riittää.

Tuo puhe että rajatarkastukset eivät estäisi laittomia liikkujia on vain puhetta.
Varmasti ihmisiä pääsee valvotun rajan yli mutta määrät ovat vähäisiä verrattuna nykyiseen holtittomaan tuloon.

Tullittomuus on vain sopimuskysymys.

Mistä sinulla on tietoa että itäisessä Euroopassa oltaisiin menossa natsismiin?
Tarkoittamasi maat pyrkivät vain huolehtimaan itsenäisyydestään. Se ei ole sama asia kuin natsismi. Natsit olivat aikanaan sama kuin Saksan(?) Kansallissosialistinen Työväenpuolue. Sellaista ei kai missään ole?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Miksi kieltää kaupanteko Euroissa? Eikö tämä olekaan vapaa maailma?"

No, varmaan tajusit etten minä sitä ihan totena tarkoittanut, yritin vain kärjistää, jotta pointti tulisi selväksi.

Selvempää tietenkin olisi jos kaikki jotka yhteisvaluutasta hyötyvät olisivat myös osa sitä, mutta en lähde nyt sen enempää pohtimaan sitä mitä painostiskeinoja olisi hyvä käyttää

"Mikähän on vaikkapa Ruotsin pakolaisten työllisyysaste? Selvitä niin huomaat."

Pakolaiset on oma juttunsa, työperäiset maahanmuuttajat on omansa. Pakolaisia on Ruotsissa paljon, samoin kuin muita siirtolaisia, johtuen Ruotsin vetovoimatekijöistä. Työperäinen maahanmuutto pitää Ruotsin pystyssä, kuten myös Sveitsin, Saksan tai Englannin.

Eivät Englannin työnantajat matuja naasta pois halua, sitä vaatii vain rasistinen rahvas. Työnantajat lähtevät maasta pois matujen perässä, jos ne karkoitetaan.

"Niinhän ne n jonot nytkin rajoilla. Pois Suomesta pääset ilman passia vain Tornion kautta. Monestiko olet mennyt? Ne kerrat kun olen mennyt niin olisi ollut aikaa tuntikaupalla ilman minkäänlaisia jonoja, sen verran vähän oli kulkijoita.
Kaikilla lentoasemilla ja satamissa on aina henkilöllisyyden tarkastus. Passi tai joissain tapauksissa henkilökortti käy, ei muu. Ja jonoja riittää."

Olen aikoinaan ajellut paljonkin pohjoismaissa ja euroopassa, eikä silloin kun minä kuljin siellä, rajoja edes havainnut. Se oli hyvä. Vain Sveitsin rajalla taisi olla joku tarkastuksen tapainen.

Venäjän rajalla sen sijaan olen jonotellut tuntikausia, samoin entisen itäblokin rajoilla, en haluaisi sellaista.

Viime vuosina olen pääasiassa lennellyt. Niissä on aina ne turvatarkastukset, mutta on se kyllä huomattavasti rankempaa lentää jonnekin EU:n ulkopuoliseen maahan. No, Turkki on kyllä aika helppo, mutta Marokon tulli on yks helvetti.

Tuo puhe että rajatarkastukset eivät estäisi laittomia liikkujia on vain puhetta.
Varmasti ihmisiä pääsee valvotun rajan yli mutta määrät ovat vähäisiä verrattuna nykyiseen holtittomaan tuloon.

Tullittomuus on vain sopimuskysymys.

Mistä sinulla on tietoa että itäisessä Euroopassa oltaisiin menossa natsismiin?
Tarkoittamasi maat pyrkivät vain huolehtimaan itsenäisyydestään. Se ei ole sama asia kuin natsismi. Natsit olivat aikanaan sama kuin Saksan(?) Kansallissosialistinen Työväenpuolue. Sellaista ei kai missään ole?

"Mistä sinulla on tietoa että itäisessä Euroopassa oltaisiin menossa natsismiin?"

Uutisissahan niin lukee. Niissä maissa kansaa kiihotetaan hallituksen toimesta, kuten ennen Natsi-saksassa. Voi olla ettei siellä ole enää paluuta demokratiaan, kun tiedotisvälineetkin on hallituksen valvonnassa ja oikeuslaitos tekee selleisia tuomioita mitä hallitus määrää.

On tiedä oliko näiden maiden liittäminen EU:hun virhe alunpitäen. Silloin tilanne oli toinen ja maat halusivat kovasti EU:n siipien suojaan. Nyt kuitenkin näyttää siltä että se oli ehkä kohtalokas virhe, mutta virhe jota ei ollut vältettävissä, vaihtoehto kun olisi ollut ehkä vielä huonompi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset