Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Virkamiespuolue

 

Siitä on jo pitkään kun maassamme on ollut virkamieshallitus maan asioita hoitamassa. En edes muista milloin se oli, mutta joskus minun elinaikanani sellainen kyllä on ollut.

Virkamieshallitusta tarvitaan kun kansan valitsemat puolueet ja päättäjät eivät pääse yksimielisyyteen maan asioiden hoidosta.  En tiedä niistä säännöistä joita virkamiehiä sitovat silloin kun he ministereinä päättävät maan asioista, mutta varmaan he toimivat ministerinvalan velvoittamina, kuten poliittiset ministeritkin toimivat.


https://yle.fi/uutiset/3-10708028

Lukiessani tätä YLE:n juttua siitä miten faktabaarin tarkastuksessa on todettu kaikkien puolueiden edustajien puhuneen kansalle rankasti  pötyä vaalikampanjan yhteydessä, mieleeni tuli ajatus siitä että pitäisi saada edes yksi puolue jonka juttuihin ja vaaliupauksiin kansalaiset, siis me äänestäjät, voisimme luottaa paremmin kuin poliittisten puolueiden löysiin vaalinaluspuheisiin.


Ratkaisu tähän voisi olla vaikkapa sellainen että valtiovallan toimesta perustettaisiin erityinen virkamiespuolue.  Virkamiespuolueen edustajat valittaisiin demokraattisesti parhaista saatavilla olevista asiantuntijoista. Näistä asiantuntijajohtajista ei siis päätettäisi virkamiespuolueen sisäisessä vaalissa, vaan puolueiden pitäisi päästä yhteisymmärrykseen valittavista henkilöistä. Valitut henkilöt, nämä asiantuntijat, laatisivat puolueohjelman virkavastuulla, siis samalla vastuulla kuin valtion virkamiehet tekevät työtään.

Virkamiespuolueen puheenjohtajsto, siis nämä demokraattisesti valitut asiantuntijavirkamiehet, eivät itse saisi asettua ehdolle vaaleissa. Virkamiespuolueen ehdokkaiksi saisivat ryhtyä sellaiset kansalaiset jotka sitoutuvat noudattamaan virkamiespuolueen vaaliohjelmaa ja jotka virkamiespuolueen johto on hyväksynyt ehdokkaiksi.

Virkamiespuolue kävisi sitten vaaleihin tällä ohjelmallaan ja näillä ehdokkaillaan kuten mikä tahansa puolue ja kansa saa päättää.

Virkamiespuolueen tavoite ei pitäisi olla se mikä on muiden puolueiden tavoite, eli mahdollisimman suuri äänimäärä, vaan yksinomaan maan ja sen kansalaisten etu.


Virkamiespuolueen pääasiallisena tehtävänä ei olisi kerätä ääniä tai hallita kansaa, vaan sen tärkein tehtävä olisi tuoda vaalikentille okeaa ja ajankohtaista tietoa, jota kansalaiset voisivat sitten verrata tavallisten puolueiden propagandaan ja populistipuolueiden puppuun.

Tietenkin virkamiespuolue voisi normaaliin tapaan osallistua myös eduskuntatyöhön ja hallitusvastuuseen jos kansa antaa heille luottamusta äänestämällä virkamiespuoluetta.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset