Työelämän joustot

Kansalaiset suhtautuvat nuivasti siihen että palkat joustaisivat siinä tapauksessa että työnantajalla menee huonosti.  

Kansalaiset eivät tunne solidaarisuutta omistajia kohtaan, joiden voitot pienenevät, ei myöskään pois potkittavia työtovereitaan kohtaan, kun työllisyys joustaa palkkojen sijaan. Sitäpaitsi, nehän putoavat vain hyvinvointivaltion turvaverkkoihin.

Kansalainen lähtee mieluimmin pingottamaan työssä, parantamaan työpanostaan, tehostamaan työsuoritustaan, kilpailee työtovereidensa kanssa siitä kuka saa jäädä töihin seuraavassa saneerauksessa, kilpailussa hävinneet saavat  lähtöpassit. Tämä kilpailu työpaikoista tietenkin tuo lisää tulosta firmalle, mutta aiheuttaa samalla työperäisiä sairauksia ja loppuunpalamisia ja niiden kustannukset jäävätkin sitten yhteiskunnan harteille. Loppuunpalanut työntekijä savustetaan firmasta ulos ja tilalle otetaan toinen, loppuun kulutettavaksi.


Pahimmassa tapauksessa voi tietenkin käydä niin että kaikki saavat lähtöpassit ja tuotanto siirretään jonnekin muualle.  Tietenkin on olemassa tuotannonaloja joita ei voi Suomesta kokonaan lopettaa, mutta esimerkiksi vientiteollisuuden toimialat ovat sellaisia joista koko tuotanto voidaan varsin helposti ja mutkattomasti siirtää muualle,  sinne missä kannattavuus on parempi.


Mistä sitten mahtaa johtua tämä duunareiden vankka ajatus siitä että yleissitovuus on paras tapa järjestellä palkat ja työehdot?.  Kysymys ei liene poliittinen. Luulisin että kokoomuslaiset valkokaulusduunarit, eli kynää ja näppistä käyttävät herraduunarit, ajattelevat tässä asiassa samoin kun demareita äänestävät sinikauluksiset jakoavainta käyttävät rasvakäpälät.


Syy on muualla kuin poliittisissa mielipiteissä ja poliittisessa ideologiassa.

suomalainen duunari tuntee omistavan luokan herrojen metkut.  Duunaria vedetään linssiin heti kun tilaisuus sen sallii ja duunareiden hyvän hyvyyttään myöntämistä palkkajoustoista kerätyt rahat eivät menekään työllisyyden ylläpitoon tai firman toiminnan laajentamiseen Suomessa, vaan varat siirretään ulkomaille ja laajennetaan toimintaa siellä, tai ne pannaan jemmaan jonnekin veroparatiisiin.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu