Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Vappusatasen toteutumisen edellytykset

Demareiden tärkein vaalilupaus eduskuntavaaleissa oli ns. “vappusatanen”, eli lupaus pienituloisimpien  eläkeläisten elämän helpottamisesta satasella kuussa, nettona käteen, jollain aikataululla, ehkäpä jo tämän alkavan vaalikauden aikana, jos talous kasvaa ja kehittyy odotusten mukaisesti ja jos työllisyys kohenee 75%:iin.

Antti ei tietenkään voi yksin tätä lupaustaan vappusatasesta toteuttaa, hallitukseen pitää ottaa mukaan vähintään kaksi isoa puoluetta + apupuolueita, jotta mitään lakiuudistuksia pystytään toteuttamaan. Se tarkoittaa kompromisseja.

Kaikki muut puolueet ovat enemmän tai vähemmän arvostelleet  Antin vappusatasta ja pitäneet sitä tyhjänä vaalilupauksena, eivätkä nyt varmaankaan suostu siihen, elleivät saa jotain omia vaalilupauksiaan samalla toteutettua.


Missä kohtaa Antin pitää siis antaa muille puolueille periksi, jotta vappusatanen saataisiin toteutettua?


Aloitetaan toiseksi suurimmasta puolueesta, eli persuista.

Persujen tärkein vaalilupaus oli rakentaa keskitysleirejä niille turvapaikanhakijoille jotka on saaneet kielteisen päätöksen ja odottavat palautusta,  mitä ei voida toteuttaa ennen kuin se on mahdollista. Demarit puolestaan ovat ehdottaneet näille ihmisille tilapäistä oleskeluoikeutta Suomessa, oikeutta terveydenhoitoon, sosialiturvaan ja työntekoon.  

Mikä olisi kompromissi tässä tapauksessa?  Se näyttää kyllä todella hankalalta.

Molemmilla puolueilla on noin vajaa viidennes kannatuksesta.  Ehkä kompromissi olisi se että viidennekselle eläkeläisistä annettaisiin se  vappusatanen ja viidennekselle palautusta odottavista rakennettaisiin se keskitysleiri ja loput palautettavista ja eläkeläisistä saisivat tulla toimeen niin kun tähänkin asti.


Sitten se kolmanneksi suurin puolue, eli kokoomus.

Kokoomuksessa haluttaisiin aina lisää verohelpotuksia rikkaille, sillä tavalla Antti saisi helpoiten sen vappusatasensa,  mutta tässä tapauksessa minä suosittelisin sellaista ratkaisua että Antti suostuisi siihen että SOTE tehdään kokoomuksen vaaliohjelman mukaisella tavalla, eli Vapaavuori-Lepomäki-mallin mukaisesti.


Kolmen suurimman kesken tuskin saadaan sopua aikaiseksi vappusatasesta, demareiden ja persujen ristiriidat ovat liian syvät.  Muutenkin enemmistö eduskunnassa olisi sillä koalitiolla kovin ohut. Tarvitaan lisää voimaa hallitukseen.


Entäs  se vaalitappion kärsinyt Keskustapuolue?

Keskusta on tuskin kiinnostunut mistään kompromisseista, vaan ainoastaan oppositiosta, joten jätetään väliin.  Päästetään keskusta huilaamaan oppositioon ja haudataan samalla maakuntamalli. Näin on parasta tehdä.


Sitten se vaalien suurin voittajapuolue, eli Vihreät.

Vihreät ovat esittäneet lisää ympäristöveroja, joskaan ei ole uskaltanut esittää mitään lihaveroa, mikä olisi se kaikkein tehokkain ympäristövero.   Valitettavasti lihaveroa ei ole yksikään puolue uskaltanut äänestäjille esittää, ei edes vihreät.

Verot on aina hyviä asioita, koska ne parantavat valtion surkeaa kassatilannetta, joten miksipä ei lisää  ympäristöveroja. Lihavero ja bensavero ovat kuitenkin äärimmäisen epäsuosittuja veroja, varsinkin keskituloisten lihaa syövien valkoihoisten heteromiesten joukossa, joten persuja tuskin saa sellaiseen hallitukseen mukaan joka nostaa näitä veroja.

Kokoomukselle lihavero ja bensavero voisi kelvata, jos eniten ansaitsevien kansalaisten veroja samalla vähän helpotetaan. Se isotuloisten verohelpotus voisi myös houkuttaa maahamme ulkomailta lisää korkeapalkkaisia vegaani- huippuosaajia.  Sekin tietenkin käy muille puolueille paitsi persuille, joille kaikki ulkomaalaiset ovat kuin punainen vaate sonnille.  Lisäksi vihreät eivät voisi hyväksyä persujen keskitysleirihankkeita, joten näyttää siltä etteivät persut ja vihreät sovi samaan hallitukseen.


Näyttää siltä ettei kolmen suuren yhteishallitukselle löydy riittävästi yksimielisyyttä, ei ainakaan jos Antin vappusatanen on hallitusohjelmassa mukana  ja jos vaalin suurin voittaja, eli vihreät, on kuvioissa mukana. Persut ainakin putoaa silloin pois kuvioista.


Persujen tilalle pitää hallitukseen ottaa vasemmistoliitto, ja/tai muita pienpuolueita, joiden kanssa on helpompaa leipoa kasaan sellainen sopiva kompromissi, jossa on mukana myös se Antin vappusatanen.


Saa nähdä miten Antin vappusataselle käy?

Toteutuuko Antin vaalilupaus? 

Odottavatko pienituloiset eläkeläiset turhaan helpotusta elämäänsä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Muutetaan vappusatanen satasen hautausavustukseksi. Kyllä se siitä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Muutetaan vappusatanen satasen hautausavustukseksi. Kyllä se siitä."

Joku on joskus, jossain vaaleissa, muistaakseni, luvannut hautausavustusta joillekin, ehkäpä sotaveteraaneille, tai sotainvalideille.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset