Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Vappupuheet ja vappusatanen

Joissain edellisissä vapun tilaisuuksissa nykyinen hallituksen muodostaja, Antti Rinne, lupasi vain pientä eläkettä nauttiville kansalaisille satasen lisää kuussa, puhtaana käteen, jos demarit saa asiasta päättää. Tämä tosin tapahtuisi minimissään vaalikauden aikana ja vain jos siihen satasen jakamiseen eläkeläisille on taloudellisia edellytyksiä.

Muut puolueet, erityisesti kokoomus, on suhtautunut nuivasti pienituloisiin eläkeläisiin ja Rinteen esitykseen, ovat pitäneet sitä lupausta tyhjänä ja populistisena vaalilupauksena, johon Suomella ei ole varaa ja hallituksen pitäisi menojen kasvattamisen sijasta keskittyä verojen keventämiseen, tietenkin etupäässä rikkaiden ja isopalkkaisten suomalaisten verotuksen keventämiseen.


Nyt on taas vappu ja nyt taas pidetään  vappupuheita.

Mitä puhuu Rinne ja mitä puhuu Orpo?

Näiden puoluejohtajien puolueiden varaan pitäisi rakentaa hallitus Suomen hallitsemiseksi seuraavan vaalikauden aikana. Tulevan hallituksen kolmannen osapuolen osalta, persujen osalta, vappusatanen on yhdentekevä juttu, kaikki käy,  kunhan osa persujen maahanmuuttokriittisistä tavoitteista otetaan hallitusohjelmaan mukaan.


Ehkäpä vappusatanen haudataan ainakin vapun ajaksi, eikä siitä puhuta mitään vappupuheissa, jotta hallitusneuvottelut eivät siitä häiriytyisi. 

Ehkäpä vappusatasesta  puhutan vappupuheissa, mutta mitä siitä puhutaan? 

Voi olla niinkin että vappusatasesta tehdään julkinen riidanaihe hallitusneuvotteluissa, niin että tämän riidanaiheen varjossa voidaan sitten, vähän niinkuin median katvealueella, kiistan vappusatasesta ollessa median valokeilassa, sopia muista tärkeistä hallituksen ohjelmaan liittyvistä asioista, kuten SOTE- järjestelyistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sipilän lisäsatanen takuueläkeläisille on parempi ja hallittavampi, kuin mitä Rinteen populistiset vappulupaukset miljardien lisämenoin.

Rinne on luvannut kerätä lisää veroja pienyrittäjiltä, jotka muutoinkin yleensä syövät jo käsistä suihin jos sitäkään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Rinne on luvannut kerätä lisää veroja pienyrittäjiltä, jotka muutoinkin yleensä syövät jo käsistä suihin jos sitäkään."

Olen sitä mieltä ettei valtion tarvitsisi kupata yrittäjiä lainkaan, ei ainakaan pienyrittäjiä.

Antaa työntekijöiden kupata yrittäjiä, sikäli kun pystyvät. Valtion veroja työnantajat eivät pysty väistämään, toisin kuin työntekijöiden vaateita, joistä pääsee laittamalla väki pihalle, tosin silloin ei synny mitään voittojakaan.

Valtion ei siis minusta tulisi kupata yrittäjiä ollenkaan, kupatkoon sen sijaan työntekijöitä.

Jos valtio lakkaa verottamasta yrittäjää, yrittäjillä on vara maksaa enemmäm palkkaa duunareille, joten valtio voi sitten kupata duunareita entistä enemmän.

Kuka voittaa?
En minä tiedä,
mutta ainakaan valtiota ei voi enää syyttää yrittäjien kuppaamisesta verotuksella.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Kiiski on tuossa oikeassa. Mikäli köyhyyttä eläkeläisten joukossa halutaan vähentää, niin pääosin pitäisi keskittyä takuueläkkeen saaviin.

En lainkaan poislaskisi myöskään eläkekaton laittamista kuten monessa Euroopan maassa on. Siinä(kin) pitää vain tarkoin laskea hyödyt ja haitat, ja tehdä päätökset vasta sen jälkeen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kiiski on tuossa oikeassa. Mikäli köyhyyttä eläkeläisten joukossa halutaan vähentää, niin pääosin pitäisi keskittyä takuueläkkeen saaviin."

Onhan se toisaalta noin, mutta Rinne kai laski sen varaan vaaleissa pärjäämisensä että vähän enemmänkin ansaitsevat eläkeläiset, joita on paljon enemmän kuin niitä kaikkein pienituloisempia, äänestäisivät demareita.

Onhan se varmaan niin etteivät 1400€ kuussa saavat tunne että heitä liikaa hemmoteltaisiin.

"En lainkaan poislaskisi myöskään eläkekaton laittamista kuten monessa Euroopan maassa on. Siinä(kin) pitää vain tarkoin laskea hyödyt ja haitat, ja tehdä päätökset vasta sen jälkeen."

Pieniä haittojakin siinä varmaan on. Varmaan isompi osa isotuloisista eläkeläisistä panisivat enemmän rahaa jemmaan yksityisiin eläkerahastoihin.

En tiedä olisiko se mikään haitta, en ole miettinyt, mutta voi olla että isotuloisimmat kokisivat ehkä virallisen eläkejärjestelmän epäoikeudenmukaisena paikkana.

Toki oikeudenmukaisuus vaatii että ne jotka ovat eniten säästäneet eläkerahastoihin, saavat nauttia eniten myös rahastoista sitten kun ovat eläkkeellä.

Ei oikeudenmukaista ratkaisua voi koskaan saavuttaa, mutta poliittinen ratkaisu pitäisi kyllä tehdä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun Suomessa aiemmin valmistettiin suuri osa kulutustavaroista, eläkeläisen vappusatanen olisi toiminut teollisuuden kiihdyttimenä. Nyt tilanne on se, että kaikki kaupassa myytävä elintarvikkeita lukuunottamatta on Kiinasta tuotua. Satasen vaikutus olisi nyt vähän erilainen.

Helpoin tapa lienee pieneläkeläisillä lähettää oma tilinumeronsa Rinteelle, jolloin sen satasen saa verovapaasti pienenä lahjana käyttöönsä. Jos se maksettaisiin eläkkeen suurentamisen muodossa, asumistuen tarkistus veisi siitä n. puolet ja mahdollisesti verottaja vielä jotain lisää. Hyvä jos 30 € jäisi satasesta pieneläkeläisen käteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Nyt tilanne on se, että kaikki kaupassa myytävä elintarvikkeita lukuunottamatta on Kiinasta tuotua. Satasen vaikutus olisi nyt vähän erilainen."

Tämä on totta, mutta eiköhän ne eläkeläisten sataset mene sinne ruokakauppaan pääasiassa. Rikkaiden veroleikkaukset menee todennäköisemmin siihen ulkomailta tuotuun kerskakulutukseen, tai peräti investointeihin, jotka tyypillisesti hajasijoitetaan maailman joka kolkkaan, etteivät kaikki munat olisi samassa korissa.

"Jos se maksettaisiin eläkkeen suurentamisen muodossa, asumistuen tarkistus veisi siitä n. puolet ja mahdollisesti verottaja vielä jotain lisää. Hyvä jos 30 € jäisi satasesta pieneläkeläisen käteen."

Rinne on kyllä vakuutellut että eläkeläisten elinason korotus pitäisi olla sitä luokkaa että käteen jäisi se satanen puhtaana. Sitä ei Rinne ole täsmentänyt että mitä kautta se satanen sinne eläkeläisen lompsaan tai käyttötilille kierrätetään. Varmasti Rinne laittaa virkamiehet asialle, sitä asiaa pohtimaan, jos hän saa pääministerin pestin ja muiden hallituspuolueiden suostumuksen tälle hankkeelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset