Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Persujen paikka oikeisto-vasemmisto-akselilla.

Perussuomalaisten äärioikeistolaisuudesta ollaan tietenkin montaa mieltä.

Perussuomalaiset eivät omasta mielestään itse ole äärioikeistoa.

Kaikki muut puolueet ovat sitä mieltä että persut on äärioikeistoa.

Kansan mielipide ratkaisee tässäkin asiassa, niinkuin pitää, demokratia jyrää.


Kansalaisten enemmistö 83%, on eduskunnan voimasuhteiden mukaisesti sitä mieltä että persut kuuluu oikealle.


Minä olen sitä mieltä että entiset persut, siis ne Vennamolaiset ja Soinilaiset, kuuluivat kyllä keskustaan, sinne jonnekin keskustasta vähän vasemmalle, mutta Halla-aho on  kyllä uudistanut puoluetta sen verran radikaalilla tavalla että nyt se puolue kyllä kuuluu kokoomuksesta oikealle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Minä ja aika moni muu olemme sitä mieltä, että vihreiden paikka on vasemmistoliitosta vasemmalle. Useampi sata metriä.
Emma Kari on uudistanut vihreitä sen verran stalinistisesti, että puolue kuuluu kyllä vasemmistosta vasemmalle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minä ja aika moni muu olemme sitä mieltä, että vihreiden paikka on vasemmistoliitosta vasemmalle. Useampi sata metriä."

Vihreät elävät kolmannessa ulottuvuudessa, ulkoavaruudessa, mutta on heillä tässä maanpäällisessäkin maailmassa oma paikkansa, joskaan sillä ei ole mitään tekemistä vihreiden todellisen olemuksen kanssa.

Vasemmalta on vain helpompi kerätä ääniä kuin oikealta ja siksi vihreiden näennäinen vasemmistolaisuus on käytännöllinen ratkaisu niiden kolmannen ulottuvuuden avaruudellisten päämäärien saavuttamiseksi.

Tavallaan persuja voisi myös luonnehtia samalla tavoin, tosin Halla-ahon vihreät ovat päättäneet että heidän on omien kolmannen ulottuvuuden tavoitteidensa ajamiseksi helpompi haalia ääniä oikealta kuin vasemmalta.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

"Vihreät elävät kolmannessa ulottuvuudessa, ulkoavaruudessa, mutta on heillä tässä maanpäällisessäkin maailmassa oma paikkansa, joskaan sillä ei ole mitään tekemistä vihreiden todellisen olemuksen kanssa."

Haluan tuoda tähän sen lisäyksen, että joskus kestävyys ja varteenotettavuus pitkästi ajatellen, ohi hetkellisempien, on jotain muuta kuin vallitsevaa.

Kestäviä linjoja on olemassa, eri lailla seurattaviksi. Vaikka niitä ei paraikaa olisi, ei kestävyys välttämättä toteudu nykyisillä, vaan se tarkoittaa jotain vaihtoehtoista.

Näin se jokin, vielä-toteutumaton voi olla varteeenotettavampi. Näissä kannattaa olla tarkkana.

Sosiaalinen kestävyys on minusta tärkeintä, koska se takaa myös ympäristöllistä kestävyyttä. Jälkimmäistä kun haetaan, niin oikeastaan pääjutun tulee olla ensinmainittu, jolloin toinen ykkösenä on venkoilua, mikä huomataan. Siitä olen samaa mieltä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vihrulit ovat kokonaisuutena niin monimuotoinen poliittinen ameeba, että heidät pitäisi ripotella sinne tänne pitkin salia jotta paikat jotenkin kuvaisivat heidän poliittista olomuotoaan.

Demuleilla on myös hieman samalla tavalla katto korkealla ja seinät levällään. Mutta ei toki ihan samanlaisella hajonnalla. MOlemmat toki jättävät vasemman laidan ihan tyhjäksi kuten vassulitkit.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #19

Jotkut ovat määrätietoisempia. Isolla joukolla jos tällainen toteutuu, niin tietty linja on tosiaan vahva, tosin väistämättä sivuvaikutuksellinen, ellei tosiaan käy passelisti kaikille.

Ison puolue ei voi olla soveltavasti linjakas ilman isoja kielteisiä sivuvaikutuksia, ellei linja tosiaan käy kaikille, natisematta.

Jos selkeän sovitteista linjaa ei ole tarjota, tulee sitä ennenn vallita tuo diversiteetti, ei yksimielisyys.

Totuus taitaa olla, ettei kellään puolueella ole tarjota sellaista peruslinjaa, vaikka pienimuotoisesti kaikkia yhdistävää, jota voisi soveltaa isolla porukalla, seesteisesti.

Tässä tapauksessa yksimielisyys voi olla suora osoitin ongelman jäljittämisessä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ehkä sinun pitäisi tutustua siihen mitä vihreät todella ajavat ennen kun lausut "totuuksiasi". Voisit aloittaa vaikkapa tutustumalla siihen mikä on Karin asema puolueessa. Hän on lopultakin vain yksi kansanedustaja eikä hän ole millään tavoin sellaisessa asemassa että voisi määritellä omaehtoisesti vihreiden asemaa. Eikä hän kyllä ole lainkaan niin vasemmalla, että stalinismia päästäisiin lähellekään, mutta jostain syystä tämän maailman räihät tuntevat historiaa niin heikosti, että käyttävät totaalisen virheellisesti termiä stalinismi. Toki on ymmärrettävää, että haluatte tehdä stalinismista uuden natsikortin, mutta tuolla kömpelyydellä se ei onnistu, teette itsestänne vain naurettavia.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Jos isänmaan puolesta oleminen vie oikealle niin se käy. Kokoomus jo hylkäsi koti, uskonto ja isänmaa arvot ja ne otti KD. Eivät ne huonot arvot ole PS:lle.

Tympeää aiheesta käytävä keskustelu, sillä asia kerrallaan mielipide tulee selväksi. Tosin istumapaikat on ja pysyy. Oikeassa olemisessa ei ole mitään hävettävää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kokoomus jo hylkäsi koti, uskonto ja isänmaa arvot ja ne otti KD. Eivät ne huonot arvot ole PS:lle."

Persut otti myös kypärän, kodin ja uskonnon lisäksi, papin kaulukset jäi KD:lle sen uskonnon lisäksi.

Mitä jäi kokoomukselle?
Ne rikkaat äänestäjät jäi kokoomukselle, vaikka oikeistolaisuus meni.
Kokoomus pysyy uskollisena rikkaille ja rikkaat kokoomukselle.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Onko kukaan koskaan miettiny, miksi istumajärjestys ei voi olla edestä taakse? Isoin edessä, pienet takana? Ja btw RKP on toiseksi pienin puolue. Kun RKP haluaa, RKP saa.

Itselleni tuo on kyllä aivan sama, vaikka lehtereillä istuttaisiin. Pääasia on politiikan sisältö ja päätökset, mitä tuolla tehdään. Mutta saadaanhan tälläkin lööppejä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Istumajärjestyshän on myös edestä taakse, eli eteen pääsevät pitkään istuneet kansanedustajat ja taakse nuo uudet tulokkaat.

Mutta ehkä voisi miettiä, että olisiko eduskunnan toiminnalle ja yhteiskunnalliselle ilmapiirille hyväksi jos istumapaikat määrättäisiin joko nimen perusteella tai täysin satunnaisesti. Näin eduskunnan jäsenet joutuisivat "altistumaan" enemmän naapuripuolueiden ihmisten kohtaamiseen ja turvallinen oma klikki hajoaisi ainakin himpun verran.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

No eipä pöllömpi idea ollenkaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tuo sierättäminen voisi olla ihan paikallaan. Tosin poliittinen rälssi ja etenkin sen eliitti kaveeraa jo nyt pikemminkin ja mielummin keskenään kuin joukkojensa ja kannattajiensa kanssa. Menosta tulee mieleen Y.Kallisen kritiikki n.s. virkasosialisteille. Siinä hän arvosteli puoluetovereitaan siitä, että he pikemminkin ajattelevat enemmän omaa uraansa ja tekevät yhteistyötä kaltaistensa kanssa kuin ajattelevat edustamiensa ihmisten asiaa.

Toisaalta paikat voisi myös jakaa kulloinkin saapumisjärjestyksessä ilman niiden nimeämistä kenellekkään. Menettely on ollut vallalla jo monissa toimistotyöpaikoissa vuosikausia. Ensimmäinen saa istua minne haluaa, seuraavat valitsevat vapaista ja viimeiselle jää viimeinen paikka.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä Vastaus kommenttiin #21

Hyvä idea. Kameranäkyvyydestä kävisi kova kilpailu ja ehkäpä läsnäolokin lisääntyy, kun on tsanssit eturiviin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pääasia on politiikan sisältö ja päätökset, mitä tuolla tehdään. Mutta saadaanhan tälläkin lööppejä."

Niin, pääasia on se tehdäänkö oikeistolaista vai vasemmistolaista politiikkaa, ollaanko köyhän vai rikkaan puolella. Istumajärjestyksestä viis.

Isänmaan asialla oleminen on vähän sellainen juttu kuin olisi jumalan asialla. Isänmaa on abstrakti käsite, kutan jumaluus.

Maa on maa ja sitä asuttavat ihmiset joilla on tiettyjä oikeuksia maahan käytännön syistä. Toisilla on oikeuksia, toisilla taas ei ole. Oikeudet on periytyviä, siitä kai johtuu sana "isänmaa". Lauluissa ja juhlapuheissa "isänmaa" käsite saa uskonnollisen merkityksen, mutta on ilmanmuuta selvää että se liittyy käsitteenä oikeistolaisuuteen.

Kansalaissodassa maanomistajat puolustivat oikeuksiaan maahan maattomia vastaan. Maanomistajilla oli maahan oikeus, koska se oli perintöä heidän isiltään. Sellaisilla jotka eivät tätä perintöä omilta isiltään saa ei ole käytännössä maahan mitään oikeuksia. Isänmaa- käsite on maattomille pelkästään jonkinlainen tunne- asia, jolla ei ole käytännön merkitystä.

Kansalaisuuskaan ei takaa köyhälle juuri mitään oikeuksia, eläkkeellä ei pääse käyhyysrajan lähellekään ja vanhana köyhä huutokaupataan sille pörriäiselle joka hänestä vähiten korvausta vaatii.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Minusta se istumajärjestys, jota nyt esitetään on hyvin lähellä oikeaa. Joka puolueessa on joka suunnan toisin ajattelijoita, mutta he eivät määritä puolueiden linjaa. Siinä puheenjohtaja on näkyvin hahmo. Minä ainakaan ei tiedä oikeistolaisempaa puoluejohtajaa kuin Halla-aho.

Perussuomalaisten edustajat puhumattakaan jäsenistöstä ovat hyvin hajanainen ryhmä. Se antaa puheenjohtajalla tavallista suuremmat mahdollisuudet määrittää, mikä missäkin tilanteesssa on puolueen linja. Kun Perussuomalaiset ovat oppositiossa, Halla-aho on messiaan asemassa, kun hän oli päävakuttaja siihen, että puolue nousi toiseksi suurimaksi.

Tilanne muuttuu, jos he pääsevät hallitukseen. Vaikuttaa kyllä siltä, että he mieluummin hirttäytyvät maahanmuuttoon, eikä sellaista ryhmittymää löydy, joka ryhtyisi heidän saneluaan toteuttamaan. Siitä sitten heittäydytään uhrin asemaan, kun Suomessa ei mikään muu ryhmittymä ymmärrä, miten suuri vaara mahanmuuttajat ovat.

Ainakin minun kohdallani he ovat oikeassa. Minulle mahanmuutto on hallittavissa oleva marginaaliasia. Oikeat ongelmat ovat muualla, kuten tulojaossa ja työelämän uudistamisessa rankaisulinjalta tasa-arvon suuntaan. Lisäksi työelämässä pitää teknologinen kehitys ottaa nykyistä paremmin huomioon. Muuten siihen ei saa ohjaavaa otetta ollenkaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Minulle mahanmuutto on halittavissa oleva marginaaliasia. Oikeat ongelmat ovat muualla, kuten tulojaossa ja työelämän uudistamisessa rankaisulinjalta tasa-arvon suuntaan."

Olet oikeassa, maahanmuutto on hallittavissa oleva marginaaliasia, mutta nämä muut mainitsemasi asiat ovat vaikeita asioita joihin liittyy paljon toinen toistensa kanssa ristiriidassa olevia valintoja. Kansalaisen pää menee pyörälle jo näiden merkittävien asioiden alkeisiin tutustuessa.

Maahanmuutto sen sijaan on yksinkertainen aihe ja maahanmuuttajat on propagandassa helppo leimata syntipukeiksi kaikkeen pahaan joka maailmasta löytyy. Ihminen on sen verran yksinkertainen että se on helppo saada vakuuttuneeksi tällaisesta yksinkertaisesta valetotuudesta ja kun hän on sen omaksunut, mitkään faktat eivät saa häntä enää vakuuttuneeksi muusta.

Tähän perustuu populismi ja tähän perustuu persujen nykymenestys. Ennen siinä persumenestyksessä oli myös muita asioita mukana kuin pelkkä maahanmuuton vastustaminen.

Huolimatta siitä että kansansuosion hankkiminen populismin avulla on helppoa, populismin vastustaminen ei ole yhtä helppoa. Vaikka populisti ei voi sortua virheisiin, kunhan jaksaa jauhaa sitä samaa mantraa uskollisesti, populismin vastustaja voi sortua useisiin virheisiin, kuten siihen että nostetaan esiin populistien sanomaa vastustamalla sitä, tai sitten turvautumalla itse populistisiin keinoihin. Kaikkiin näihin virheisiin on sorruttu, kun populismia on yritetty vastustaa.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Miksi meillä muuten on politiikan tutkijoita ja tutkimuksia? Vaalien alla ja ehdokkaiden mielipiteistä tehdyt yhteenvedot sekä puolueiden ohjelmat. Niiden mukaan esim arvoissa perussuomalaiset ovat keskustalaisempia kuin keskusta itse.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Persujen paikka keskustan vieressä oli aikoinaan hyvin perusteltu, koska persut jatkoi SMP:n työtä, ja SMP oli alunperin keskustasta irronnut kapinaryhmä. Persujen sinisiipi edusti tätä SMP:n perintöä, mutta kun halla-aholaiset kaappasivat puoluekokouksessa vallan ja kaikki johtopaikat ja sen jälkeen äänestäjät hylkäsivät siniset kokonaan, niin ei persujen äärioikeistolaisuudesta enää ole mitään epäilystä.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara

Vastasit sitten poliittisena asiantuntija vai tutkijana?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

En vastannut sinun kysymykseesi, vaan kommentoin Arton puheenvuoroa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

TUOTA tuota! Taisivat perussuomalaiset somessa ja näilläkin palstoilla liikaa "piruilla" demareille siitä kuin yksi heidän kansanedustaja paljastui umpi rasuistiksi. Sen vuoksi he esittivät kostoksi tätä istumajärjestystä eduskunnassa.

Mielestäni istumajärjestys ei tehe perussuomalaisista äärioikeistolaisia.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Paavo Vaattovaara, olet oikeassa."..istumajärjestys ei tehe perussuomalaisista äärioikeistolaisia." Ei tee niin, mutta oikeustolaisuudesta seuraa tämä uusi istumajärjestys. Se on seuraus, ei syy.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Demokratiassa enemmistön kanta voittaa, ja tämä on demokraattisesti päätetty.

Sen kyllä on jokainen huomaanut, että jos demokratia aiheuttaa persuille närästystä, niin silloin sitä ei tarvita.

Persut onkin tuollainen näennäisdemokratian kannattaja, kunhan päätökset menee heille kivasti.

Lapsellisia vouhottajia.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Persulit ollaan siirtämässä ihan oikealle paikalleen. Heidät olisi pitänyt siirtää sinne jo monta vaalikautta sitten, ehkä jo vennamolaiset aikoinaan.

Ehkä hihhulit olisi voinut siirtää samalla heidän viereensä, kavereita kun muutenkin tuntuvat olevan.

Toisaalta jos istumajärjestys oikeasti kuvaisi noiden puolueiden sijaintia poliittisessa spektrissä, salin vasen puoli pitäisi jättää melkein kokonaan tyhjäksi ja kasata patamustimpia päällekkäin oikealle seinustalle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Toisaalta jos istumajärjestys oikeasti kuvaisi noiden puolueiden sijaintia poliittisessa spektrissä, salin vasen puoli pitäisi jättää melkein kokonaan tyhjäksi ja kasata patamustimpia päällekkäin oikealle seinustalle."

Voisi olla hyvä ratkaisu jos ne istisivat vähän tiheämmässä siellä oikealla, vähän niinkuin siellä Englannin alahuoneessa.

Tai sitten se lehdistöparvi, joka kuulemma on niiden oikeistolaisten päällä, voitaisiin muuttaa fasistiparveksi ja siirtää persupuolueen kansanedustajat sinne f(r)asistiparvelle.

Lehdistö voitaisiin siirtää alakertaan, sinne tyhjentyneeseen vasempaan laitaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Tokikin tilaa saliin voitaisi tehdä jakamalla paikkoja vain kulloisenkin äänestysprosentin verran. Tällä kertaa siis tarvittaisi 137 paikkaa (oik.min:n muk. ään.-% kaik. ä:oik:sta 68,7%).

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Myyryläistä mukaellen: Lisätään istumapaikkoja istuntosaliin ja jätetään reilusti tyhjiä tuoleja oikealle puolelle sille kuvitteelliselle oikeistolle, johon kukaan ei katso kuuluvansa. Toki sinne vasemmallekin puolelle jätetään myös muutama tyhjä tuoli kommunisteille, jotka olisivat eduskuntaan päässeet, jos joku olisi viitsinyt heitä äänestää :D

Kaikki muut istuvat sitten sievästi keskellä ja ovat tyytyväisiä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ehkä äänestyslippuihin tulisi lisätä myös kysymys mihin haluaa ehdokkaansa istuttaa jos tulee valituksi?

Voisi myös järjestää istunnot suuremmassa salissa, vaikka jossakin urheiluhallissa, jossa voisi olla vaikka tuhat paikkaa joista edustajat voisivat valita mielensä mukaan. Ehkä tuolit voisi olla myös irrallaan jotta edustajat voisivat siirrellä paikkojaan kulloisenkin hetken fiilareiden pohjalta. laittian pitäisi tietysti piirtää mitta-asteikot vaikka millimetripaperia mukaillen jotta jokainen saisi itselleen tarkat koordinaatit.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Sinänsä jännittävä sattuma, että perussuomalaisia ja kansallissosialisteja yhdistää se, että liikettä usein liitetään äärioikeistoon. Mutta samalla ilmoilla on vahvaa keskustelua siitä miten sen paikka vasemmisto-oikeisto -akselilla onkin jossain muualla. (Usein molempia 'ei oo äärioikeistoo' -teorioita kannattavat samat ihmisetkin.)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Paikka puoluetta myöten. Ääri mikä ääri.

Kummallista muuten että Li Andersson ei ole pahoittanut mieltään siitä että istuu äärimmäisenä vasemmalla. Ei kai se ole tolkun ihminen? Eikös sen pitänyt olla kiilusilmäinen punikkihuora? Jotain sellaista mölyä on joskus korviini kantautunut. Saattaa toki olla että muistan väärin, enhän minäkään ole erehtymätön.

Kyllä kaikkien, aivan kaikkien pitäisi saada istua ihan siinä keskellä... tai vaikka maata. Tehdään eduskunnasta 200-paikkainen kerrossänky. Sitten tietysti tulisi riitaa siitä kuka saa olla yläpetillä. Kristillisdemokraatit tietysti luopuisivat siitä, koska se joka itsensä ylentää, se alennetaan, kuten Sanassa sanotaan.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

Vihreät ja perussuomalaiset poikkeavat muista pääasiassa eri akseleilla kuin perintesellä talouspoliittisella vasemmisto - oikeisto -akselilla. Ehdotettu siirtäminen on selvästu myös tarkoituksellista ja taktista perussuomalaisten mustamaalaamista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En tiedä onko mustamaalausta, kenties sitäkin, mutta kyllä persut on sillä köyhät...rikkaat akselilla siirtynyt selvästi enemmän rikkaiden suuntaan.

Sillä persujen omalla akselilla, sillä joka hajoitti puolueen viime kaudella, eli sillä kriittisyysakselilla, persut on siirtyneet selvästi EU-kriittisyydestä maahanmuuttokriittisyyden suuntaan.

Uutena kriittisyyden muotona on persuille nyt tullut esiin antivihreys, eli siinä persut on nyt samalla akselilla vihreiden kanssa, mutta ihan sielä toisessa päässä, eli mitään luonnonsuojelua ei persujen mielestä nyt tarvita, ei ainakaan Suomessa.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu

> mutta kyllä persut on sillä köyhät...rikkaat akselilla siirtynyt selvästi enemmän rikkaiden suuntaan

Persut ovat saaneet äänestäjiä ehkä eniten keskustasta, demareista ja nukkuvien puolueesta. Ei tuo viittaa minusta kokoomusta oikeistolaisempaan politiikkaan tai kannattajakuntaan.

EU-kriittisyyskään ei oikein toimi, sillä kokoomushan on hyvin EU-myönteinen, eivätkä perussuomalaiset kuulu kai tässä mielessä sen viereen. Ehkä perussuomalaisten paikka olisi aivan vastakkaisella puolella salia, jos tämä otettaisiin paikkajärjestelyn perustaksi. Maahanmuuttokriittisyyskin noudattaa vähän samaa kaavaa. Antivihreys tai ilmastotalkoomaltillisuus on perussuomalaisten uusi linjaus. Tässäkään asiassa muut puolueet eivät ole eduskunnassa missään järjestyksessä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #32

"Persut ovat saaneet äänestäjiä ehkä eniten keskustasta, demareista ja nukkuvien puolueesta. Ei tuo viittaa minusta kokoomusta oikeistolaisempaan politiikkaan tai kannattajakuntaan."

Ei kai perujen sijainti köyhät ..... rikkaat akselilla ole siitä kiinni mistä sen nykyiset kannattajat ovat tulleet. Persujen pääsanoma kun ei ole siitä kiinni onko köyhä vai rikas. Mamuja voi inhota ja vihapuheista voi tykätä niin käyhä kuin rikaskin.

Minusta persut sijaitsevat köyhät --- rikkaat akselilla rikkaiden puoleisessa päässä, mutta se ei pelota niitä köyhiä äänestäjiä joille tärkeintä on maahanmuuttokriittisyys.

Toki junttipuheillaan persut vetoaa perinteisellä tavalla ajatteleviin suomalaisiin juntteihin eniten, mutta mahdollisuus nousta eduskuntaan ja hillotolpalle näköjään houkuttelee persujen ehdokkaiksi myös perinteisen sivistyneistön, eli eliitin edustajia, niitä joita tavallinen suomalainen kansa kutsuu herroiksi, tai herranketaleiksi.

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #33

> Mamuja voi inhota ja vihapuheista voi tykätä niin käyhä kuin rikaskin.

Sinulla on vähän yksioikoinen käsitys perussuomalaisten politiikasta ja siitä, miksi esimerkiksi entiset demariäänestäjät ovat päättäneet vaihtaa leiriä. En usko että monikaan heistä allekirjoittaa kuvaustasi. Eivätkä sitä, että olisivat nyt jotenkin köyhiä vastaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34

"Sinulla on vähän yksioikoinen käsitys perussuomalaisten politiikasta ja siitä, miksi esimerkiksi entiset demariäänestäjät ovat päättäneet vaihtaa leiriä."

Suurin tekijä persujjen menestykseen on ns. perusjunttiuteen vetoaminen, sama ilmiö mihin vetosi myös Trumppi sielä jenkkilässä.

Toinen asia mikä yhdistää Trumppia ja persuja on syyllisen löytäminen ja sen osoittaminen. Molemmissa tapauksissa syyllinen on mamu. Tällaisen yksinkertaisen selityksen löytyminen ja sen vahvistaminen reteillä puheilla ja rempseällä esintymisellä, eli vihapuheilla, on se keino jolla persut, kuten myös Trump, on hommanneet kannatuksensa.

Kyllä sinäkin sen ymmärrät, vaikka yritätkin väittää vastaan. :)

Käyttäjän juholaatu kuva
Juho Laatu Vastaus kommenttiin #35

Joidenkin mielestä maahanmuuttokriittisyydellä ja "mamujen inhoamisella" ja "vihapuheilla" on selvä ero. Ja joku voi uskoa perussuomalaisilla olevan muitakin ajatuksia ja heidän äänestämisensä takana muitakin syitä. :-)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #36

Muissa puolueissa on ihan tarpeeksi sitä maahanmuuttokriittisyyttä, persuille jää sitten se inhoaminen ja ne vihapuheet.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Olisiko ideaa sellaisessa, että osa perussuomalaisista istuisi vasemmassa ja osa oikeassa laidassa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset