Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Pimeän populismin uhka

On olemassa tavallista populismia ja pimeää populismia.  Tavallinen populismi on kiusallista ja epäterveellistä ja se ilmenee monella tavalla, mutta se ei ole pimeää, eikä se ole uhka.


Tavallinen populismi on sitä kun äänestäjille luvataan uusia etuuksia, kuten verojen alentamista, parannusta valtion maksamiin eläkkeisiin, hinnanalennuksia, valtion kustantamia ilmaisia palveluja, kuten terveydenhoitoa tai koulutusta, tai jotain  muuta mukavaa, ilman että siihen olisi oikeasti varaa, vaan hallituksen pitää lunastaa vaalilupauksensa ottamalla lisää velkaa

Viime vaalikaudella keskustapuolueen vaalilupaus oli laittaa  Suomi kuntoon, mikä olisi edellyttänyt parempaa kikyä, mutta eihän kansa ollut siihen valmis, eikä hallituksella ollut valtaa eikä rohkeuskaan olisi riittänyt  toteuttaa keskustan vaalilupausta. Tämäkin tyhjä lupaus voidaan siis laskea sen paremman, vähemmän pimeän ja vähemmän uhkaavan populismin piiriin.


Mitäs se pimeä ja uhkaava populismi sitten oikein on?  

Se on sitä kun Euroopassa arvot päätetään laittaa uusiksi, unohdetaan valistuksen opit ja kaikki ne hyvät asiat joiden ansiosta Eurooppa on viimeisten vuosisatojen aikana vähitellen kehittynyt maailman tasa-arvoisimmaksi paikaksi, vauraimmaksi maanosaksi ja tieteen ja taiteen osalta parhaaksi maanosaksi.  Pohjois-Amerikassa on kehitys ollut samantapaista kuin Euroopassa, samoin Austraaliassa ja jossain Japanissa. mutta muualla ei ole oikein osattu ottaa Euroopasta oppia.

Pimeä populismi on sitä että tämä kehitys ja edistys joka on saavutettu Eurooppalaisen yhteistyön turvin, aiotaan romuttaa purkamalla se hedelmällinen kansainvälinen yhteistyö.  Pimeän populismin kannattajat eivät halua vapaata liikkuvuutta, eivät halua ihmisten välistä tasa-arvoa, eikä kaupan vapautta.

Pimeä populismi haluaa rajoille rautaa, tulleja ja suojamuureja. Ihmiset eivät ole enää tasa-arvoisia, vaan heidät halutaan luokitella ihonvärinsä, kulttuurinsa, tai uskontonsa perusteella eriarvoisiksi ihmisiksi.

Kansainvälinen yhteistyö ei kelpaa pimeälle uhkaavalle populismille,  vaan halutaan että jokainen kansakunta ajaa itsepäisesti vain omia etujaan, piittaamatta mitään muiden maiden kansalaisten eduista.  Tämä johtaa varmasti ennenpitkää, kenties jo verraten pian, sellaisiin eturistiriitoihin maiden välillä joita pyritään ratkomaan sodan keinoin.

Se tietää Euroopan  jo melkein vuosisadan jatkuneen rauhantilan rikkoutumista  ja kansakuntien ja liittokuntioen  käymistä toistensa kimppuun asein ja uusin joukkotuhovälinein.

Vaikka sotaa ei tulisikaan, tietää kansallisen itsekkyyden politiikan harjoittaminen, kaupan esteiden uudelleen pystyttäminen ja ihmisten vapauden rajoittaminen sitä että kovat ajat ovat tulossa jos pimeä ja uhkaava populismi saa enemmän valtaa Euroopassa,


Minä en pidä yhtään siitä tavallisesta populismistakaan, siitä joka johtaa valtioiden krooniseen ja holtittomaan velkaantumiseen, mutta jos tavallinen populismi on ainut keino estää pimeän populismin nousu, niin valitsen sen mieluimmin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kannattaa äänestää perussuomalaisia, jotta kuvailemasi kaltainen pimeä populismi ei pääsisi yleistymään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Missä vaaleissa kannattaa äänestää pimeää populismia?

eurovaaleissa
eduskuntavaaleissa
maakuntavaaleissa
kunnallisvaaleisa
presidentinvaaleissa

Jos äänestämme pimeää populsimia eurovaaleissa, saamme EU:n hajoamaan.

Jos äänestämme niitä eduskuntavaaleissa, saamme sotivat kansakunnat.

Jos äänestämme niitä maakuntavaaleissa, saamme eriarvoisen terveydenhoitojärjestelmän, jossa palveluita tarjotaan sen perusteella mikä on asiakkaan rotu, uskonto, tai kulttuuritausta.

Jos äänestämme niitä kunnallisvaaleissa, saamme itsekkäästi omaa etuaan ajavat kunnat. Hyvästi kuntaliitot ja kuntien yhteistyö eri aloilla.

Jos äänestämme pimeää populismia edustavan presidentin, niin turha haaveilla siitä että presidenttimme yrittäisi diplomatian avulla edistää rauhaa ja sopua maailmassa, ei suurvaltojen kesken eikä muutenkaan.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei pimeää populismia kannata äänestää missään vaaleissa. Siksi kehotankin sitä kannattavia maltillisuuteen ja kompromisseihin ja äänestämään mieluummin perussuomalaisia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Siksi kehotankin sitä kannattavia maltillisuuteen ja kompromisseihin ja äänestämään mieluummin perussuomalaisia."

Miksi sallin tällaisen pimeän propagandan esittämisen omassa blogissani?
Siksi että olen sananvapauden kannalla, enkä toisaalta usko että pystyisin estämään pimeän populismin leviämisen sensuroimalla sen esittäjiä.

Sen sijaan haluan esittää pimeän propagandan vastapropagandaa.

Äänestäkää vaaleissa tavallisen populismin puolueita.
Tavalliset populistit ovat äänestäjän puolella,
toisin kuin pimeyden voimat, jotka ovat pahuuden puolella.

Pimeä populismi tuo äänestäjilleen pelkkää kurjuutta.

Tavallinen populismi tuo äänestäjilleen jotain hyvää
tosin velaksi, mutta kumminkin hyvää.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #9

Usko tai älä, olemme samalla puolella tässä. Minäkin vastustan artikkelissasi maalailemaasi pimeää populismia, mutta minusta järkevä tapa vastustaa sitä ei ole leimata jokin kuvailemaasi huomattavasti maltillisempi puolue "pimeäksi populismiksi".

Yksi tärkeimpiä teemoja tässä lienee maahanmuuttokritiikki ja se, keille ja minkä verran hyvinvointivaltion resursseja pitäisi jakaa. Tosiasia on, että maahanmuuttokritiikki ja kansallisen edun korostaminen ovat viime aikoina yleistyneet ihmisten mielipiteissä. Perussuomalaiset ovat tällä hetkellä ainoa eduskuntapuolue, jonka linja näissä eroaa muiden puolueiden linjasta.

Perussuomalaisten agenda ei kuitenkaan kovinkaan hyvin täsmää artikkelissasi maalailemiisi kauhukuviin. Tosiasiassa perussuomalaiset ovat paljon maltillisempia, rauhallisempia ja kompromissihalukkaampia. He ovat järkevältä vaikuttava tapa yrittää vaikuttaa mainittuihin asioihin. Yritys leimata heidät pimeiksi populisteiksi ei poista ihmisten maahanmuuttokriittisiä mielipiteitä. Se ainoastaan avaa tietä oikeasti pimeää populismia kannattaville ryhmille. Jos perussuomalaisia äänestävät leimataan natseiksi, niin osa heistä saattaa ajatella, että hyvä on, ollaan sitten natseja ja äänestetään seuraavaksi natseja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Minäkin vastustan artikkelissasi maalailemaasi pimeää populismia, mutta minusta järkevä tapa vastustaa sitä ei ole leimata jokin kuvailemaasi huomattavasti maltillisempi puolue "pimeäksi populismiksi"."

Mainitsinko jonkun puolueen nimeltä?
En

Toki tarkoitin pimeillä voimilla Euroopassa leviävää maahanmuuttovastaisuutta, kansallismielisyyttä, eli kansallisen itsekkyyden politiikkaa ja rasismia, joista perussuomalaisuus on vain yksi haara, suomalainen haara.

Jos perussuomalaisista nyt sitten halutaan puhua, niin toki tohtori Halla-aho osaa sanoa sanottavansa niin että se ymmärretään sillä tavalla kuin se on tarkoitettu, käyttämättä mitään sellaisia sanoja joilla sanominen voidaan yhdistää vihapuheeseen, rasismiin, natsismiin ja sen sellaiseen. Se ei ole edes vaikeata, koska jopa minä osaan sen tekniikan, vaikka en tohtori olekkaan. Osaan tunnistaa tekniikan ja osaan käyttää sitä jopa vähän itsekin.

Perussuomalaisen "maltillisuuden" taakse kätkeytyy pimeitä voimia jotka ovat todella pimeitä. Perusuomalaisuus ei ole mikään sellainen voima joka kokoaa pimeät voimat yhteen, jotta ne eivät hakeutuisi johonkin vielä vaarallisempaan puolueseen kuten näytät luulevan, vaan Halla-ahon persut on pelkkä naamio, persut on naamioitu hovikelpoiseksi, jotta ihmiset eivät pelästyisi ja äänestäisivät sitä hyväuskoisesti, mutta persujen näennäinen maltillisuus on pelkkä valepuku joka riisutaan sitten kun valta on hankittu.

Kun valta on hankittu tämän valitun maltillisen valepuvun avulla, sitten astuvat esiin ne pimeyden vimat jotka olivat Jyväskylän puoluekokouksen taustavoimia, valitsemassa Halla-ahoa Timo Soinin jälkeen Sampo Terhon sijasta pesujen puheenjohtajaksi. Kun pimeyden voimat pääsevät valtaan, ne ottavat haltuunsa median ja oikeuslaitoksen, kuten muuallakin maailmassa on käynyr ja sitten peli onkin jo pelattu.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #14

No on sinulla melkoiset kuvitelmat...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

Näin on jo tapahtunut, tai on juuri tapahtumassa, entisessä Neuvostoliiton vaikutuspiirissä, missä ihmiset ovat kaikkein alttiimpia Putinin trollitehtailun vaikutuksille.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Arto Vihavainen,

Ota aurinkolasit pois päästäsi niin ympärillä näkemäsi pimeä populismi katoaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jos uskoisin sinua
niin voisin pelastaa maailman
vain ottamalla aurinkolasit päästäni.

Tämä on kyllä jo aika puhdasta populistista retoriikkaa,
mutta se on hyvin yleistä ja populismille tyypillistä
ja se toimii yleensä hyvin, mutta ei minuun.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Puhu vain omasta puolestasi. Kuvittelemasi pimeys on puhtaasti henkilökohtainen kokemus.

Maalaisjärjellä selviää yhden ihmisiän ajan ympäröivän maailman uhista, kuvitelluista ja todellisista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Maalaisjärjellä selviää ihan hyvin ympäröivän maailman uhista, kuvitelluista ja todellisista."

No, ei kyllä pärjää pelkällä maalaisjärjellä kaikista uhista.
Nimittäin jos ohjus tulee kohti, ei sitä pelkällä maalaisjärjellä torjuta.

Maalaisjärkeä pitäisi käyttää paljon ennen kuin päätös sen ohjuksen lähettämisestä on tehty, mutta tällä hetkellä siitä maalaisjärjestä on kyllä pulaa, myös sinun kohdallasi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #21

Maalaisjärkeni sanoo, ettei sinua juuri nyt lähesty yksikään ohjus puhumattakaan siitä, että sellainen sinuun osuisi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

Maalaisjärkesi on suurella todennäjöisyydellä oikeassa, mutta pienellä todennäköisyydellä väärässä.

Kuten jo sanoinkin maalaisjärjestä ei pysty lähestyvää ohjusta torjumaan. Maalaisjärkeä pitäisi käyttää paljon aikaisemmin, paljon ennen kuin se ohjus lähtee.

Hyvä tapa käyttää maalaisjärkeä olisi se että äänestää rauhan ja Euroopan yhdentymisen puolesta, eikä sitä vastaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kyllä tuo on totta. EU ei ole niin vankalla pohjalla kuin luulimme ja se luo kalmabannonryhmälle mahdollisuuden yrittää sekä kaataa EU että luoda uusi (uusvanha) naisvihaan perustuva autoritäärinen yhteiskuntajärjestys ja venäjän herruus euroopassa.
Meillä on ollut hybris. Luulimme esimrkiksi että Itäsaksa, Bulgaria ja Romania halusivat lähteä muuttumaan meidän kaltaisiksemme.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Meillä on ollut hybris. Luulimme esimrkiksi että Itäsaksa, Bulgaria ja Romania halusivat lähteä muuttumaan meidän kaltaisiksemme."

Juu, olemme pahasti aliarvioineet ne pahuuden pimeät voimat jotka ovat hallinneet itäistä Eurooppaa toisesta maailmansodasta lähtien.

Sen lisäksi näyttää siltä että Hitlerin alkuperäisessä kotimaassa, Itävallassa pahuus on saanut taas tukevan otteen ja leviää.

Pahuudessa on ilmeisesti jotain salaperäistä kiehtovuutta, joka vetoaa ihmismielen syvimpiin ja synkimpiin puoliin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Ikiaikainen hyvä vastaan paha taistelu ja tunteisiin vetoaminen.... Ja tietenkin luulet olevasi tuollaisessa "taistelussa" hyvän puolella. Ihan newsflash.. suurin osa niistäkin joita vastustat uskovat olevansa hyvällä puolella (ja osa uskoo toisen puolen eli esim sinun olevan pahoja).

Kumpikaan ei täysin ole - harmaan sävyjä on loputtomiin. Ihmisaivot vain haluavat luoda puolin ja toisin yksinkertaistuksia, jotta maailmankuva säilyy kivana.

Aika masentavaa kuinka harhaista meininkiä Puheenvuorokin sisältää nykyään. "Me vastaan He" - ajattelu ohimennen sanoen ruokkii ns. "vastustajiasi", mutta anti mennä vain kuten aina.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Pimeää populismia levitetään Euroopassa ja maailmalla lähinnä valeuutisten varjolla ja vihapuheilla, joille on järjestetty omat tehtaansa, missä niitä tuotetaan ja omat kanavansa, missä niitä levitetään.

Mutta kyllä nämä sylttytehtaat osaavat käyttää hyväkseen ihan normaaleja medioitakin, jos mediat ovat huolimattomia ja jos ne sallivat valheellisten tietojen ja kiihotuspropagandan levittämisen.

Käyttäjän mhatakka kuva
Markku Hatakka

Pimeää populismia on mielestäni se että naiset puetaan Muumilaakson Möröiksi rangaistuksena siitä että ovat naisia jotka voivat houkutella miehiä seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Tämäkö on (pelottelu)malli suomalaiselle pikkutytölle miten käy jos on tuhma? Puetaan mustaan kaapuun jota joutuu sitten pitämään koko elämänsä ...

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

"Väärien" poliittisten mielipiteiden demonisoiminen ja tällaiseen propagandaan kuuluva valheellisuus sekä hurja liioittelu tuottavat yhteiskuntaan pelkkää vihaa ja kahtiajakautumista ja siitä seurauksena ei voi olla muuta kuin kurjuutta, turvattomuutta, eriarvoisuutta ja lopulta sota.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Usko pois, minä en ole vihainen persuille. Suurin osa persujen äänestäjistä uskoo lujasti siihen valhepropagandaan jota Putinin trollitehtaiden ja ties minkälaisten valhepropagandakoneistojen kautta levitetään.

Miksi ne uskovat siihen? Koska se vain on niin jotenkin helppoa ja koukuttavaa. Ihmisen ei itse tarvitse itse miettiä maailman menoa, kun joku antaa sille valmiin ja koukuttavan, vaikkakin väärän maailmankuvan. Ihmisiä huijataan, mutta he eivät ymmärrä sitä itse.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Niin kuin kansansadussa "susi, susi, apua" on kiteytetty, ei kannattaisi pelkän kettuilun takia hokea tuota Putinin trolli-hölinää. Sillä ei ole enää aikoihin ollut mitään vaikutusta mihinkään. Jos Putin joskus hyökkää, on turha tulla enää siitä huutelemaan, koska putinin hokemisella on aiheutettu sellainen inflaatio tässä asiassa. Ja tämä tietenkin on Putinin juoni ollut koko ajan! Hän on palkannut artovihavaiset ja muut trolliarmeijansa jäsenet surisemaan putintrollijankutustaan sietämättömyyksiin asti, jotta tosipaikan tullen täällä ei kukaan enää korvaansa lotkauta! On se ovela.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

Tämä on vaarallista Denialismia.
Denialismi tuhoaa maailman.

Trollitehtaiden olemassaolosta on niin päteviä viitteitä että sitä on turha kieltää, samoin kuin sitä miten Putin rahoittaa Euroopan oikeistopopulistisia puolueita ja vehkeilee niiden kanssa.

Tuorein tapaus on Itävallasta, jossa paljastui vehkeily, missä populistipuolueelle luvattiin melkein kuu taivaalta, jos ne auttaisivat itävaltalaisen median hankkimiseksi Putinin valhekamppanjoiden levitysvälineiksi.

Toki tämä kaikki voidaan kieltää, kuten holokausti voidaan kieltää, tai se että ihminen on käynyt kuussa, tai että ilmastonmuutos olisi tulossa ja että se on ihmisen aiheuttama, mutta sanoisin tällaista denialismia pelkäksi itsepetokseksi.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi Vastaus kommenttiin #19

Koko maailma on yksi valtava trolli- ja korruptiotehdas. Se on joka puolella ympärillämme. Arto on osa sitä trollikoneistoa. Kuka trollaa mitäkin. Me ollaan eletty nyt niin kuvottavaa ilmastohuijaus- ja EU-hypetystrollausta, että Putin alkaa olla trolliporukkansa kanssa kohta se miellyttävämpi vaihtoehto. Ja tämäkin on tietysti Putinin juoni.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Terve suomalainen mies, joka pelkää saavansa ohjuksen päähänsä kotipihallaan ei voi olla kuin trolli tai populisti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Terve suomalainen mies, joka pelkää saavansa ohjuksen päähänsä kotipihallaan ei voi olla kuin trolli tai populisti."

Tämähän on vitsi.
Vitsit on mukavia,
mutta kyllä asiaakin saa puhua.

Siitä vain muistuttaisin että kyllä se ohjus voi päähän tulla muuallakin, eikä vain kotipihalla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"Koko maailma on yksi valtava trolli- ja korruptiotehdas. Se on joka puolella ympärillämme."

Toki tämä pitää paikkansa jossain määrin, mutta siitä olen eri mieltä että Putinin sotilaallinen varustautuminen Venäjän laajentamiseksi sen nykyisten rajojen ulkopulelle ja Euroopan yhtenäisyyden ja yhtenäistamiskehityksen tuhoaminen trollaamalla, jotta se ei muodostuisi esteeksi Venäjän laajentumispyrkimyksille ei ole minusta miellyttävää kehitystä. Sitä ei pitäisi edistää, vaan panna mieluimmin hanttiin.

Kannattaa muistaa että Putinilla ja persuilla on sama iskulause. "Suomi takaisin".

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Vihavainen tässä määrittelee ensin valkean populismin:
-luvataan uusia etuuksia,
-otetaan lisää velkaa

Sitten hän määrittelee pimeän populismin eri tasoilla:
-EU:n hajoaminen
-sotiva Suomi
-eriarvoinen rotuerotteleva terveydenhoitojärjestelmä
-itsekkäästi omaa etuaan ajavat kunnat

Sitten vielä Vihavaisen pimeä presidentti: hän ei diplomatian avulla edistä
rauhaa ja sopua maailmassa, ei suurvaltojen kesken eikä muutenkaan.

Olen itse pimeä populisti (kiitos vain uudesta määrittelystä!), ja katson, että Vihavaisen määrittelyt kaipaavat hiukan korjaamista:

Pimeä populismi:
-ei lupaa uusia etuuksia, vaan kurjistumista, joka pitää jakaa kohtuullisesti tasan,
-ennustaa kansainvälisen talousjärjestelmän muuttuvan täysin uusien sääntöjen alaisiksi (me emme vain vielä tiedä, mitä isoissa pöydissä mahdetaan keksiä...)

Sitten tuo pimeä populismi eri tasoilla:
-EU:n hajoaminen (tapahtunee ihan itsestään, kysymys on vain milloin)
-sotiva Suomi (pikkuvirkamiehistömme on ripeästi ja omatoimisesti jo järjestänyt Suomen todennäköiseksi sotatoimialueeksi, pimeän populismin tarvitsee huolehtia vain seurauksista)
-terveydenhoitojärjestelmästä pitää yrittää säilyttää edes jotain, vaikka yhteiskuntien resurssit kuihtuvatkin
-itsekkäästi omaa etuaan ajavat kunnat: tämä saattaisi olla hyvä idea. Pitäisi vain rajoittaa kilpailu järkevästi. Ehkä jokin hallinnonjärkeistämisen kiertävä laatupalkinto?

Sitten vielä optimaalinen pimeä presidentti: edistää rauhaa ja sopua maailmassa, suurvaltojen kesken ja muutenkin. Meillä oli ennen juuri tällaisia pimeitä presidenttejä. Nykyään on hämärämpää, ja ehkä tulevaisuudessa on roihuavan valkea presidentti?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kiitos Paavo tulkinnastasi. Se poikkeaa melko tavalla minun ajattelemastani tulkinnasta, mutta sen takiahan minä tämän oman tulkintani kirjoitin että saisin aikaan keskustelua ja erimieliset tietenkin esittävät minun esittämistäni asioista omat tulkintansa.

Sinänsä tulkinnat ovat vain tulkintoja, eivätkä sillä tavalla oikeita tai vääriä. Eivät minun tai sinun tulkintasi siis ole sen kummemmin oikeita tai vääriä, vaikka kumpikin pitäisimmekin omiamme totuutena. Totuus on mitä on, eikä se meidän tulkinnoistamme piittaa, eikä muuksi muutu. :)

Joitta keskustelua syntyisi, puolustan kuitenkin omaa mielipidettäni ja tulkintaani sinun mielipidettäsi ja tulkintaasi vastaan.

------------

Ensinnään en pidä siitä että nimesit minun esille ottamani tavallisen populismin valkeaksi populismiksi. Minusta valkeaa populismia ei olekaan ja tämä tällainen normaali populismi, jota kaikki puolueet harrastavat ja joka on välttämätöntä äänten keräämiseksi, on varsin ikävä asia, eikä adjektiivi "valkea" kuvaa sitä oikealla tavalla.

Tämä tavallinen populismia on populismia jossa kerrotaan mitä ihmisille tarjotaan, mutta ei samalla kerrota että se mitä se uudistus maksaa otetaan heiltä pois verotuksella.

Esimerkiksi Antti Rinteen lupaama vappusatanen tarkoittaa ehkä sitä että kaksisataatuhatta eläkeläistä saa satasen lisää kuussa, mutta se merkitsee myös sitä että valtion velkaa lisätään noin neljännesmiljoonalla vuosittain, tai sitten veroina kerätään kahdelta miljoonalta veronmaksajalta kymppi enemmän kuussa.

Tavallista populismia on myös se kun Orpo lupaa kannattajilleen satasen kuussa verohelpotusten muodossa, mutta ei kerro että se merkitsee sitä että sen rahoittamiseksi pitää ottaa lisää velkaa 2,5 miljardia vuodessa, jotka tulevat veronmaksajien maksettaviksi jossain myöhäisemmässä vaiheessa ja korkokustannukset alkavat heti rasittamaan valtiontaloutta. Jos korkokanta nousee jossain vaiheessa normaaliksi, korot 2,5 miljardin eruron velan osalta tulevat olemaan noin sata miljoonaa vuodessa.

Politikot eivät kerro mistä etuudet rahoitetaan kun ne niitä lupaa, vaan kiertelevät ja kaartelevat asiasta kysyttäessä, niin että loppuvaikutelmaksi jää että rahat tulevat joko tyhjästä, tai politikon tai hänen puolueensa omasta rahakirstusta.

-------------------------

Jos mennään sinne pimeän populismin puolelle, niin se perustuu siihen että ihmisiä ensin pelotellaan ulkomaalaisilla. Sitten ihmisille luvataan erityissuojelua näitä pelottavia ulkomaalaisia vastaan.

Kansalaisia suojellaan ulkomaalaisilta laittamalla rajat kiinni ja rakentamalla rajoille muureja, sekä lupaamalla oman maan kansalaisille, niille turvallisten muurien sisällä erikoisetuja ulkomaalaisiin nähden.

Tällä tavalla ei toki voida huijata muita kuin tyhmiä kansalaisia, joita kylläkin näyttää olevan valitettavan paljon.

Fiksut kansalaiset tietävät että ulkomaalaiset ihmiset kuuluvat samaan ihmislajiin ja että heille kuuluvat samat ihmisoikeudet, myös omien rajojen sisällä.

Fiksut ihmiset tajuavat myös sen että maailmantalous toimii rajojen yli ja jokainen maa on osa yhteistä maailmantaloutta ja rajojen kiinni paneminen ihmisten ja kauppatavaroiden osalta merkitsee sitä että maa sulkee itse itsensä maailmantalouden ulkopuolelle, mikä on haitallista maailmantaloudelle, mutta erityisesti sille maalle joka sulkee itsensä sen ulkopuolelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset