Populismin mörkö

Käydyissä EU- vaaleissa populismin mörkö torjuttiin taas viideksi vuodeksi tästä eteenpäin.   Mitä sitten tapahtu, sitä on vaikeata tässä vaiheessa vielä arvioida.

Joissain jäsenmaissa tilanne on paljon pahempi kuin EU:n tasolla.  Populismin mörkö on uhka niille maille, onneksi ei Suomelle.

Populismin mörkö uhkaa tyypillisimmillään kehittymättömämpiä Euroopan maita, kuten itäisen ja eteläisen Euroopan maita. Putinin voimakkaasti tukemien separatististen, eli EU- kriittisten puolueiden kannatus on suurta erityisesti Italiassa ja Ranskassa. Unkarissa ja puolassa ne ovat peräti valtapuolueita.


EU:ssa mörköpuolueet eivät varmasti saa mitään aikaan, koska ovat selvässä vähemmistössä EU- myönteisiin puolueisiin nähden, jotka toimivat yhteistyössä keskenään, toimien näin Euroopan yhteiseksi hyväksi.

Mörköpuolueet sen sijaan ajavat kunkin mörköpuolueen oman maan omaa itsenäistä kansallista etua, joten yhteistyö näiden puolueiden välillä on luonnostaan mahdotonta, kansalliset edut kun törmäävät keskenään, eivätkä mörköpuolueet voi löytää niiden osalta sopua ja yhteistä linjaa.

Kansallisella tasolla mörköpuolueet sen sijaan voivat menestyä, koska niiden tyylinä on valtaan nousun jälkeen lakkauttaa lehdistönvapaus ja sananvapaus ja ottaa oikeuslaitos omaan hallintaansa.


Jos mörköpuolueet pääsevät valtaan monesaa EU-maassa, ne lakkauttavat EU:n ja kaiken Eurooppalaisen ja muun kansainvälisen yhteistyön, ajaakseen vain omia kansallisia etujaan. Siitä on seurauksena pian se että kansalliset intressit  ja niiden ajaminen johtaa kansainvälisiin kriiseihin, konflikteihin  ja sotiin.  Toisen maailmansodan jälkeinen EU:n aika ja rauhan aika Euroopassa on siinä tapauksessa pian historiaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu