Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Rinteen hallituksen epäonnistuminen

Rinteen hallitus ei ole edes kasassa, ministereitä ei ole nimetty, eikä valtiovarainministeriö ole ennättänyt vielä tarkistaa hallitusohjelman taloudellista puolta, pilkkuja on vielä viilaamatta.

Silti hallituksen epäonnistumista on julkisuudessa povattu ja näyttää siltä että hallituksen epäonnistumisen suhteen on olemassa suuria toiveita.  Oppositio toivoo hallituksen epäonnistumista, samoin moni blogisti. Heille olisi karvas pettymys jos hallitus onnistuisi tavoitteissaan parantaa kukluyhteyksiä, satsata koulutukseen, vanhusten hoitoon ja eläkeläisten hyvinvointiin, nostaa työllisyysaste 75%:iin, ratkaista SOTE  ja kaikki tämä ilman että Suomi ottaisi  yhtään lisää velkaa.

Hallitus olisi täten ensimmäinen hallitus Lipposen hallituksen jälkeen, joka ei ottaisi lisää velkaa.  En nyt kyllä niin tarkkaan muista. Taisi se valtiontalous Lipposen jälkeen olla niin hyvässä kunnossa että siinä heti perään joku porvarihallituskin pääsi jakamaan jakovaraa kansalle valtion ylijäämästä, ilman lisävelanottoa.  

Taisi olla valtiovarainministeri Katainen viimeinen valtiovarinministeri, jolla oli budjetissaan jakovaraa, ainakin aluksi. Sitten ei voinutkaan enää ottaa valtion kassasta rahaa veronalennuksiin, vaan piti ryhtyä sitä varten lainaamaan rahaa.

Olisi se nyt eräille tahoille, erityisesti oppositiotahoille, todella katkera ja suuri  pettymys, jos Rinteen hallituksen ei tarvitsisi lainata lisää rahaa, jos kilpailukyky saataisiin työmarkkinajärjestöjen neuvotteluissa kohdilleen, jos työllisyys kohenisi sinne jonnekin 75%:iin ja jos vielä SOTE:kin saataisiin raiteilleen ja vanhusten ja eläkeläistenkin asiat saataisiin kuntoon.

Kumma juttu muuten miksi hyvä ei kaikille kelpaa, minulle ainakin kelpaa, vierastan vain sitä maakuntahallintoa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (100 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En muuten muistanutkaan puhua persuista mitään tällä kertaa tuossa blogissani. Korjaan sen mokan nyt tällä tavalla tässä ensimmäisessä kommentissa.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Vua eihä tuata vielä ookkaa, joten miten velekaa otaiskaa vielä. Otellaan nyt hetkinen, jos siitä vaeka tuliskii jokin.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Olet siinä oikeassa että Lipposen hallitus jätti maan hyvässä taloudellisessa tilanteessa.
Tuo ei sinällään toki ollut Lipposen hallituksen ansiota vaan nk. IT-boomi. Nokia oli maailman johtava kännykkävalmistaja, meillä oli monia muita yrityksiä jotka, kiitos uuden tekniikan, menestyivät maailmalla hyvin ja valtiontalouskin porskutti.
Valuvika oli kuitenkin olemassa ja se oli se joka vei Suomen ylivelkaantumiseen. Valuutta, markka oli liitetty liian korkealla kurssilla Euroon, vajaa 6 mk per Euro. Tämä tehtiin siinä vaiheessa kun kaikki käppyrät näyttivät ylöspäin. Ja tämä kurssi oli se joka sittemmin vei teollisuuden pois Suomesta.
Jo 2000 vaihteessa yrityksiä oli siirtynyt Viroon, Unkariin, Venäjälle ja Kiinaan ja tahti vain kiihtyi. Nokia siirsi tuotantoaan Kiinaan, samoin monet muut.
Tämä oli nähdäkseni se joka kaatoi hyvinvointivaltio Suomen.

Huomaa, ei sanaakaan Perussuomalaisista.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tämä oli nähdäkseni se joka kaatoi hyvinvointivaltio Suomen."

Ei se hyvinvointivaltio ihan vielä kokonaan kaatunut ole, vaikka vanhukset on jätettykin heitteille. Rinteen tuleva hallitus on luvannut korjata vanhusten asemaa.

Minä olen pahoillani siitä ettei Rinne pystynyt laittamaan rikkaille lisää veroja. Parempiosaisten suomalaisten hyvinvointi kun on päässyt porvarihallitusten aikana nousemaan melkein pilviin, juuri sen kaltaisten seikkojen, kuten vanhustenhoidon laiminlyöntien ja eläkeläisten huonon kohtelun ansiosta.

"Huomaa, ei sanaakaan Perussuomalaisista."
Persut ei kyllä tykkää.
Persut pitäisi aina muistaa mainita.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Ketä nämä parempiosaiset nyt sitten ovat? Yrittäjät? Korkeasti koulutetut? Uutterat työmiehet? Kaupparatsut vai ketkä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #5

Parempiosaiset on niitä jotka pärjää hyvin ja joilla on varaa maksaa veroja.

Huonosti pärjää ne joilla ei ole tuloja paljon enempää kuin tonnin verran kuussa.

Kaikilla yrittäjillä ei varmaankaan mene hyvin, ei kaikilla korkeasti koulutetuillakaan, eikä kaikilla kaupparatsuilla. Mutta niillä joilla menee hyvin on varaa maksaa veroja.

Työmihienkään kohdalla uutteruus ei aina riitä hyvin pärjäämiseen, mutta monet uutterat työmiehetkin pärjäävät varmasti tosi hyvin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #6

Arto Vihavainen

Parhaiten ansaitseva 10 prosenttia maksaa valtion ansiotuloverokertymästä noin 70 prosenttia.

Reilu 5 000 henkeä jotka ansaitsevat yli 300 000 euroa vuodessa maksavat enemmän veroa kuin absoluuttisina lukuina noin 400 000 suomalaista palkansaajaa.

Toki heillä on varaa maksaa veroja, mutta eikö olisi järkevämpää toivoa, että noita hyvin ansaitsevia olisi vaikka 15 000 kuin, että heidän verotustaan entisestään kiristetään ja pidetään kummallisessa kansan riistäjän asemassa.

Nyt Rinteen hallituksen tavoitteena on osallistuttaa koko kansa verotalkoisiin ! Haittaveroilla, eli tavallisen kansalaisen jokapäiväistä kulutusta pistetään kovemmalle verolle. Liikennepolttoaineet, öljylämmittäjät, oman asunnon korkovähennys poisto, kotitalousvähennyksen lasku, lentovero, tiemaksut jne.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #7

Tuhoon tuomittua on yrittää vaikuttaa Vihavaiseen faktoilla.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #8

Faktat vaikuttavat Vihavaiseen todella hyvin,
mutta ne faktat pitää ensin esittää,
jotta ne voisivat vaikuttaa.

Esittämättömllä faktoilla ei ole vaikutusta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Toki heillä on varaa maksaa veroja, mutta eikö olisi järkevämpää toivoa, että noita hyvin ansaitsevia olisi vaikka 15 000 kuin, että heidän verotustaan entisestään kiristetään ja pidetään kummallisessa kansan riistäjän asemassa."

Toki olisi hyvä jos hyvin ansaitsevia olisi enemmän. Varmasti he ovat rahansa ansainneet, mutta jostain ne verot on koottava. Paremmin ansaitsevilta on perittävä enemmän, heille jää silti enemmän rahaa käyttöönsä kuin vähemmän tienaaville, enemmän kuin tarpeeksi.

Veropopulismia on perusteltu sillä että jos verotetaan vähemmän, niin silloin verotettavien määrä lisääntyy ja veromäärä senkun kasvaa. Mutta toteutuuko se? Vai onko se vain peitetarina veropopulismille? Veropopulistin tavoite on luvata veronalennuksia ja kerätä täten hyvin ansaitsevien kansalaisten ääniä.

Viime vuosien veropopulismin takia Suomi on nyt korviaan myöten veloissa. Valitettavasti Rinne ei pysty näköjään veroja nyt nostamaan ja aloittamaan menneiden hallitusten velkojen takaisin maksua.

Vielä haluan painottaa että en suinkaan halua verottaa ketään rangaistuksena siitä että on hyvät tulot. Jos se systeemi toimii että veroja alentamalla saadaan valtiolle lisää verotuloja, niin siitä vain, mutta ei se taida ihan niin yksinkertaista olla.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #9

#9

"Toki olisi hyvä jos hyvin ansaitsevia olisi enemmän. Varmasti he ovat rahansa ansainneet, mutta jostain ne verot on koottava. Paremmin ansaitsevilta on perittävä enemmän, heille jää silti enemmän rahaa käyttöönsä kuin vähemmän tienaaville, enemmän kuin tarpeeksi."

Tuo ei ole se ratkaisu että peritään rikkailta veroja maksavilta lisää ja lisää.

Ongelmaa tulisi lähteä ratkaisemaan niin, että pyrittäisi saamaan saamatta jäävä verovelka perityksi, joka on miljardeja.
Toisinsanoen nekin verot tulisi saada maksuun jotka kuuluu, näin tunnollisten veronmaksajien ei tarvitsisi maksaa vapaamatkustajienkin osuuksia... eli puututtaisi "agressiiviseeen verosuunnitteluun" ja veroparatiiseihin maailmalla.

"Agressiivinen verosuunnittelu" on tullut yleiseksi käytännöksi maailmalla, joten sekin on tietynlaista kilpailukykyä, jossa kilpaillaan siitä, että rikkaita pysyisi myös suomessa sallimalla samat veroparatiisiedut kuin kilpailevissa maissa.

Tähän poliitikot eivät uskalla puuttua, kun ovat niiden naruissa joihin tämä sattuisi kipeimmin.
Enkä usko että Rinne kavereineen tulee olemaan tässä kovinkaan aktiivinen.

Ongelma ei ole se 10% joka maksaa 70% kaikista veroista... he kyllä tekevät jo pääosin oman osansa.
Ongelma on ne jotka jättävät oman osansa tekemättä.
Tosin väitänpä ettei tuo 10% silti maksa ihan kaikkea mitä lain mukaan kuuluisi, vaan osa katoaa "agressiivisen verosuunnittelun" kautta jonnekin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #27

"Tosin väitänpä ettei tuo 10% silti maksa ihan kaikkea mitä lain mukaan kuuluisi, vaan osa katoaa "agressiivisen verosuunnittelun" kautta jonnekin."

Juu, ja voipa olla niinkin että päättäjät, siis puolueet ja politikot, jotka ovat taloudenpitonsa osalta riippuvaisia näistä agressiivisista verosuunnittelijoista, voivat tarkoituksella jättää, tai jopa rakentaa lainsäädäntöön porsaanreikiä, joita nämä agressiiviset verosuunnittelijat sitten hyödyntävät.

Asiassa voi olla myös hyötypuolia valtion taloudenpidon kannalta, sillä jos nämä sijoittavat tietävät nämä tarkoituksella järjestetyt porsaanreijät, jolla verotusta voidaan kiertää, se voi edistää investointeja ja työllisyyttä ja sitä kautta myös valtion verokertymää.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #73

Toinen kappale on täyttä potaskaa, aivan tyystin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #9

"Paremmin ansaitsevilta on perittävä enemmän, heille jää silti enemmän rahaa käyttöönsä kuin vähemmän tienaaville, enemmän kuin tarpeeksi."

Veropohja tiivistyy, mutta samalla kapenee. Käy kuten Ruotsissa ja Ranskassa; rikkaimmat muuttavat pois.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #83

"Käy kuten Ruotsissa ja Ranskassa; rikkaimmat muuttavat pois."

Muuttavat veroparatiiseihin, kuten Monaco.

Toki se on sallittua ja laillista niin kauan kuin on. Näitäkin porsaanreikiä voidaan tukkia, jos halua on. Portugalin kanssa ainakin on jonkinlainen sopimus.

Mutta rkkaat menee jokatapauksessa minne itse haluaa, ei niitä rajat pidättele, kuten pakolaisia. Eihän niillä ole mitään motiivia tehdä töitä ja hyödyttää yhteiskuntaa. Ne vain kuluttaa rahaa.

Toki olisi hyvä miettiä keinoja millä ne rikkaat saisi käyttämään rahaa Suomessa. En kuitenkaan ehdota että Suomesta tehtäisiin rikkaiden veropatatiisi. Täällä ei ole siihen sopivaa ilmastoa.

Täällä Suomessa pitää vain tyytyä hankkimaan tänne investointeja ja sitten verottamsan niitä jotka yrittävät panna ne investoinnit tuottamaan, eli duunareita.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #84

Portugalin suhteen taitaa olla kyse vain eläkeläisistä ja eläketulosta?
Ja onko tuo sopimus edes voimassa vielä? (-kään?)

Ja kaiken lisäksi kyseessä on / olisi vain asuinpaikan muutos, ei muuta.
Mikä estää muuttamasta asuinpaikkaan Portugaliin mutta asumasta Suomessa omassa asunnossaan?
Ei mikään. Kyllä, kyllä, säännöt on niin ja näin mutta mikä estää, ei mikään. Meillähän on "vapaa liikkuvuus".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #89

"säännöt on niin ja näin mutta mikä estää, ei mikään. Meillähän on "vapaa liikkuvuus"."

Säännöt on niin ja näin, luultavasti, minä en tiedä, kun en ole ollut kiinnostunut veronkierrosta.

Ihmisten liikkumista ei pidä estää, mutta sitä ei pidä myöskään edistää tarjoamalla mahdollisuuksia verojen välttelyyn jos muuttaa paikkakunnalta toiselle. Maiden pitäisi luopua itsenäisyydestään sen verran että luotaisiin yhteiset säännöt, jotta paikkakuntaa ei kannattaisi vaihtaa verovälttelyn vuoksi. Muuten ihmisillä pitää olla täysi vapaus valita asuinpaikkansa.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen Vastaus kommenttiin #7

Pitäisi puhua enemmän siitä, paljonko tässä maassa on sellaisia ihmisiä, jotka kykenevät maksamaan enemmän veroja kuin mitä itse niitä elinkierrossaan kuluttaa? Tällä hetkellä tilanne muistuttaa vanhaa vertausta koirasta, joka puree ruokkivaa kättä. Kuinka kauan kukaan jaksaa elättää sellaista rakkikoiraa, joka puree sormeen nakkia ojennettaessa? Ei liene ihme, että moni kynnelle kykenevä näkee ruohon olevan vehreämpää aidan toisella puolella ja suunnittelee muuttoa työn perässä ulkomaille tai yritystoiminnan ja tuotannon siirtoa sinne missä asenneilmapiiri on suopeampaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #10

"Ei liene ihme, että moni kynnelle kykenevä näkee ruohon olevan vehreämpää aidan toisella puolella ja suunnittelee muuttoa työn perässä ulkomaille tai yritystoiminnan ja tuotannon siirtoa sinne missä asenneilmapiiri on suopeampaa."

Tottakai sinne ulkomaille pitää muuttaa jos siellä pärjää paremmin ja jos muutenkin siellä viihtyy ja se on vain hyväksi että väki liikkuu töitten perässä.

Tottakai verotusta pitää säätää sillä tavalla että Suomi on vetovoimainen paikka asua ja tehdä työtä. Suomen pitäisi houkuttaa myös ulkomaista työvoimaa. Alhainen verotus houkuttelisi Suomeen työvoimaa jota tarvittaisiin kipeästi.

------

Asialla on kuitenkin kääntöpuoli. Jos verotusta kevennetään ja valtion tulot sen takia pienevät, pitää vation miettiä menojen leikkauksia ja niistä leikkauksista kärsivät ensimmäisinä hoidettavat vanhukset ja pienituloiset eläkeläiset, jotka elävät kädestä suuhun verotuloilla rahoitettujen tukien varassa. Hyvinvointivaltion hyvinvointipalvelut kärsivöt jos Suomea tehdään hyvätuloisille houkuttelevammaksi paikaksi verohelpotuksin.

Mutta jos valtio pystyy nostamaan verotuloja veroja keventämällä, se on tietenkin sillä tavalla parempi konsti. Viime aikoina verotulot vain eivät ole riittäneet kattamaan valtion menoja verokevennyksistä huolimatta, eikä hallitus ole raaskinut leikata eläkeläisiltä ja vanhustenhoidosta, niinkuin olisi pitänyt, jotta ei olisi tarvinnut velkaantua.

----------------

Minun mielestäni investointien hommaaminen Suomeen on kuitenkin se kaikkein tärkein asia, se on keskeinen asia sille että työpaikkoja syntyy lisää ja sitä kautta valtion verotulot kohenevat.

Investointien houkuttelemiseenkaan ei ole muita kuin inhottavia konsteja. Pitäisi lisätä sitä kilpailukykyä, eli lisää kikyä. Se merkitsee valitettavasti lisää vuon kiristystä työssä käyville huvinvoiville kansalaisille. Muu ei oikeasti auta. Toisaalta pitäisi kyllä olla niitä työntekijöitäkin, niin että niille investoijille pitäisi antaa vapaus rekrytoida työvoimaa myös ulkomailta.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen Vastaus kommenttiin #14

Sanot: "Asialla on kuitenkin kääntöpuoli. Jos verotusta kevennetään ja valtion tulot sen takia pienevät, pitää vation miettiä menojen leikkauksia ja niistä leikkauksista kärsivät ensimmäisinä hoidettavat vanhukset ja pienituloiset eläkeläiset, jotka elävät kädestä suuhun verotuloilla rahoitettujen tukien varassa."

Väitätkö nyt ihan tosissasi että mistään muualta kuin vanhuksilta, opiskelusta tai terveydenhoidosta ei löydy sellaista turhaa löysää, josta leikkaamalla ei säästöjä syntyisi? Eri asia on, jos muualta ei haluta leikata. Täällä on jos jonkinmoista hankevetäjää, humppakerhoa, koordinaatoria, assistenttia jne. jne. joiden toimenkuvasta voi ihan hyvin leikata, eikä kukaan tavan kansalainen huomaa yhtään mitään tapahtuneen. Ainoastaa työttömyystilastot kasvavat, kunnes nämä julkisin varoin ylläpidetyt tyhjäntoimittajat löytävät niin sanottuja oikeita töitä. Tässä maassa syöttöporsaiden osuus ruokkijiin nähden on liian suuri. Missään vaiheessa kyse ei ole ollut eläkeläisistä, mutta näiltä nyt vaan on leikattu, kun ovat puolustuskyvyttömiä ja helppoja kohteita, joilta on riittävän yksinkertaista napsaista se leipäpala suusta. Sama koskee lapsia ja opiskelijoita ja sairaita. Oikea leikkausvara on siellä koneistossa, byrokratiassa, hallinnossa ja humppakerhoissa yms. järjestöissä, jotka nauttivat valtion tuista.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen Vastaus kommenttiin #16

Näitä hienoja titteleitä, joihin muun muassa kunnat hakevat työntekijöitä, löytyy jatkuvasti mol:in ja kunterekryn sivuilta. Sieltä vaan tutustumaan, minkälaisiin tehtäviin työvoimaa haetaan. Valtiolla on käytännössä sama meno. Oma lukunsa on eri järjestöt, jotka tekevät näennäistä "kansanhyvinvointityötä", mutta saavat yhteiskunnan tukea. Näissä vasta on sitä kovapalkkaista syöttöporsasta, jotka vetävät rahat liiviinsä kuin mustaan aukkoon.

EDIT: Etsin nopeasti yhden hienon tittelityöpaikan valmiiksi niin säästyy vaivaa.

https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/duuniagentt...

DUUNIAGENTTI. Eikö kuulostakin hienolta? Likua noin 2500 € /kk käteen ja veronmaksajat maksaa, että tämä tekee vähän "humppaa" ja on kovasti tsemppaamassa ihmisiä ja yrityksiä "töihin"!

Tämä oli siis ensimmäinen, noin 2 minuutin hakemisella. Paljon vitsikkäämpiäkin virkoja on tullut vastaan

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #17

Jo yksistään tuon "työpaikan", tai noiden, perustamiseen ja hakemusten ym. tekoon on kulkutettu satoja tunteja "virkamiesten" työaikaa.
On istuttu tärkeissä palavereissa, pohdittu sitä ja tätä. Laadittu hakuilmoitukset, porukalla tietenkin, tehty "etätöitä" mökillä jne.
Ja veronmaksaja maksaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #17

"Näitä hienoja titteleitä, joihin muun muassa kunnat hakevat työntekijöitä, löytyy jatkuvasti mol:in ja kunterekryn sivuilta. Sieltä vaan tutustumaan, minkälaisiin tehtäviin työvoimaa haetaan."

Joo, näistä tittelihommista on puhuttu aina. Kun jonkun tärkeän henkilön sukulainen tarvitsee jotain hommia niin keksitään sitten joku uusi virka, joka jollakin tavalla vastaa tehtävään valittavan koulutusta ja kokemusta.

Samaa tapahtuu myös uudelleen valitsematta jäävien politikkojen osalta. Jostain valtionhallinnosta löytyy vain sopivasti tyhjä paikka, tai perustetaan uusi virka.

--------------

Ei minulla ole mitään sitä vastaan että sääntöjä kiristetään että tällainen ei olisi jatkossa mahdollista.

Mutta minulla on sellainen kokonaiskuva asioista ettei näiden turhien virkojen poistaminen suinkaan ratkaise sitä verotuksellista ongelmaa jota olemme nyt käsittelemässä, eikä virkamieskunnan karsiminen pelasta verojen korotuksilta, jos vanhusten hoitoon tarvitaan lisää hoitavia käsiä.

Jossain on kokeiltu menestyksellisesti itseohjautuvuutta, eli sellaista että ne jotka sen duunin tekevät, ohjaisivat itse itseään, niin ettei tarvittaisi jotain byrokraattia käskemään että mitä pitää tehdä ja valvomaan että tehtävä tulee suoritetuksi.

Tämä työn tekijöiden omatoimisuus ja omavalvonta vähentäisivät työvoimakuluja kun sekin joka käskee ja joka valvoo voitaisiin vapauttaa tekemään töitä, määräilemisen ja kyttäilyn sijaan.

Mutta toki tällainen työntekijöiden itseohjautuvuus edellyttää sitä että kulttuuri on sellainen ettei sitten lintsata ja myös osataan tehdä ne oikeat päätökset ihan itse. Menneessä maailmassa tämä ei olisi kaikissa tapauksissa toiminut, mutta voi olla että nykymaailmassa kulttuuri on muuttunut ja työn tekeminen on kaikilla tasoilla vastuullisempaa. En tiedä onko niin, mutta toivon sitä, sillä niin olisi parempi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #17

H.V:"DUUNIAGENTTI. Eikö kuulostakin hienolta? Likua noin 2500 € /kk käteen.."

Näin työttömänä minulle melko se ja sama, mutta kuitenkin aina välillä ihmetyttää tämä "hinku" potkia kunnan ja valtionkin työntekijät viroistaan. Äkkiä ajateltuna siinä voisi käydä niin, että töissä olevat joutuisivat maksamaan lisää veroja ja sen luonteisia maksuja, kun näille pitäisi työttömyyskorvaukset saada. Lisäksi taitaisi ostovoima kärsiä, jonka vuoksi sitten taas mentäisi alamäkeen. Tämä nyt näin ihan kansakoulupohjalta, ilman torkkupeittovartiaisen koulutusta.

Mitä sitten tulee juuri tuohon työpaikkaan, minkä esimerkkinä laitoit..niin eikös siinä juuri koiteta puuttua tähän "kohtaanto-ongelmaan" mikä meidän maassamme kuulema on. Eli, työpaikkoja on, kunhan tekijat ja antajat kohtaa. En toki osaa laskea montako työntekijää tällaisen "duuniagentin" pitää löytää, että palkkansa tienaa, mutten usko kuitenkaan että kovinkaan monesta kyse. Ehkä sieltä kunnan rekrystä kuitenkin turhempiakin töitä löytyisi.

PS se palkka taiai olla brutto, joten käteen tulee vähempi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #7

Kommunisteilla on se ohjenuora että kaikkien pitäisi olla yhtä köyhiä.
Eli tehdään hyvin ansainneista köyhiä verottamalla, s.o. jakamalla heidän ansaitsemansa varallisuus niille jotka eivät jostain syystä onnistu vaurastumaan.

Järkevillä ihmisillä sitävastoin se että kaikkien pitäisi olla hyvin toimeentulevia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Kommunisteilla on se ohjenuora että kaikkien pitäisi olla yhtä köyhiä.
Järkevillä ihmisillä sitävastoin se että kaikkien pitäisi olla hyvin toimeentulevia."

Noissa kummassakaan ei ole mitään järkeä.

Ihmiset eivät ole samanlaisia, toiset on pitkiä, toiset lyhyitä, jotkut on laiskoja, toiset ahkeria, jotkut ovat hoksaavaisempia, toiset ei oikein hoksaa.

Kaikista ihmisten erilaisista ominaisuuksista koostuu ihmisen kyky pärjätä juuri tässä meidän maailmassamme, tässä nykypäivän maailmassa, tässä meidän nykytodellisuudessamme.

Tässä meidän nykytodellisuudessamme, kuten kaikissa menneissäkin todellisuuksissa, jotkut ihmiset pärjäävät ominaisuuksiensa takia paremmin kuin toiset. Siitä johtuvat varallisuuserot ihmisten välillä.

Koska ihmisen ominaisuudet, ne joiden avulla ihminen pärjää tai ei pärjää, ovat samanlaiset koko elämän, varallisuuserot ihmisten kesken kasvavat läpi elämän, vieläpä eksponattiaalisesti.

Tavallaan varallisuuserot ovat hyväkin asia, se palkitsee ihmisen hyvät ominaisuudet ja kannustaa käyttämään niitä ja kehittämään niitä ja se rankaisee huonoista ominaisuuksista.

Mutta kun varallisuuserot kasvavat liiaksi, se ei ole hyvä, sillä ihmisiähän me kaikki olemme, myös ne ovat ihmisiä joita ei ole siunattu niillä hyvillä ominaisuuksilla joilla yhteiskunnassa pärjätään. Sen takia huonosti pärjääviä ihmisiä tulee tukea hyvin pärjääviä enemmän ja tulonsiirrotkin ovat tarpeen, ettei ihmisten eriarvoisuus kasva elämän mittaan kohtuuttoman suureksi.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #74

""Kommunisteilla on se ohjenuora että kaikkien pitäisi olla yhtä köyhiä.
Järkevillä ihmisillä sitävastoin se että kaikkien pitäisi olla hyvin toimeentulevia.""

Et tainnut oikein ymmärtää?

Mitä varallisuuteen tulee niin kun "varallisuus kasvaa liiaksi" niin silloin ei ole enää merkitystä kuka omistaa. Muussa mielessä kuin että omistaja ei ole mikään kooperatiivi tai vastaava. "Yhteinen omistus, ei kenenkään vastuu", kuten Neuvostoliitossa.
Kun puhutaan sadoista miljoonista niin ne on aina sijoitettuna jonnekin ja tuottavat pääomaa joka uudelleen sijoitetaan, tuottavasti.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

Yksi suurin virhe tapahtui myös tavassa jolla EU:ta ja euroa mainostettiin Suomen kansalle, avoimien rajojen myötä työvoiman vapaa liikkuvuus ja lupaus hintojen alenemisesta. Nämä sai yritykset tekemään paniikkiliikkeitä joissa hintoja nostettiin ennen euroon liittymistä ja kun huomattiin ettei hinnat mihinkään alene vaan kuluttajille tuli ongelmia suhteuttaa tuotteiden ja palveluiden euromääräiset hinnat hinnat vanhaan markkaan, niin hintoja oli hyvä nostaa taas, yhtäkkiä mkä ennen maksoi markan niin maksaakin euron, monelle tuotteelle ja palvelulle kävi näin. Palkat tuli hampaita kiristellen perässä, eikä taida vieläkään olla tasapainossa, monesta ammatista on tullut tämän myötä sellaisia joiden palkoilla on hankala tulla toimeen. Suomesta tuli kallis maa jota periaatteessa meillä ei olisi varaa olla, se kuuluisa kilpailukyky meni pesuveden mukana eurohuumassa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tähän löytyy hyviä vertailukohteita vanhoista, esim. 1999 sanomalehtien mainoksista.

Itselläni on esimerkki varsin tavanomaisesta tuotteesta: Kahvi ja viineri maksoi mk 5;- tien päällä kuppiloissa. Nyt se maksaa € 5;- samoissa kuppiloissa.

Markan ja Euron kerroin on pikkasta vaille 6. Ovatko siis palkat kuusinkertaistuneet, siis absoluuttinen määrä, sitten 1999?

Siis kuukausiliksa € 3 000;- olisi ollut tuolloin € 500;-, eli mk 3 000;-. Tästä saadaan jonkinlainen tuntipalkka mk 18 - 19;-.

Äkkiä löytyy tieto että kunta-alalla keskipalkka oli mk 11 000;-.

https://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/uutiset_1999.html

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #40

Se oli aikaa jolloin hinnat ja palkat nousivat kilpaillen keskenään. Inflaatio taisi olla jotain ihan kamalaa. Nyt inflaatiovauhtia sanotaan liiankin alhaiseksi.

Inflaatiovauhdin alhaisuuden huomaa kun jokin vehje särkyy, kuten vaikkapa ruohonleikkuri, niin kun kaivaa sen vanhan kuitin esiin, vaikkapa viiden vuoden tai kymmenen vuoden takaisen kuitin, niin huomaa että tänä päivänä kaupasta saa samanlaisen tai paremman värkin jopa pienemmällä rahalla. Minä olen ollut tästä yllättynyt useammin kuin kerran.

Inflaation alhaisuuden syynä lienee globalisaatio ja se että tavaran tuotanto keskittyy yhä enemmän ja automatisaatio edistyy, niin että ei ole tarvetta nostaa tuotteen hintaa, vaikka sen ominaisuudet olisivat kehittyneet parempaan suuntaan.

Kyllä se inflaatio voi vielä tulla takaisin, kunhan tämä glbalisaatio on ensin edennyt loppuun asti. Globalisaatiota kun ei voi laajentaa loputtomiin, ei maapallon ulkopuolelle.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #75

Inflaatio on ollut hyvin maltillinen tällä vuosituhannella.
Kuten esimerkki osoitti, tulot eivät ole alkuunkaan kasvaneet hintojen mukana kun puhutaan välttämättömyyshyödykkeistä.
Rojun hinta sitävastoin on tullut alas ja se pitää osittain inflaation alhaalla.

Se että rojun hinnat eivät nouse johtuu juuri mainitsemistasi syistä ja lisäksi siitä että tuotanto on siirtynyt ja siirtyy edelleen halpatyövoiman maihin, Kiinaan, Intiaan, Bangla Deshiin, Vietnamiin, Marockoon, Indonesiaan jne.

Kuvittele, Indonesiassa hyvin tehty, iso, jatkettava jalopuinen pöytä maksaa täällä vähemmän kuin kotimainen. Ja kaiken lisäksi pöytä ei ole koottava paitsi että kansilevy on erillään, eikä sitä myöskään voida "pinota". Rahdilla ei siis ole mitään merkitystä. Ja molemmissa hinnoissa on täysi alv. eli n. 20 % ostohinnasta.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #87

"Kuten esimerkki osoitti, tulot eivät ole alkuunkaan kasvaneet hintojen mukana kun puhutaan välttämättömyyshyödykkeistä."

Minun mielestä ne sinun mainitsemasi rojut on välttämättömiä, ainakin minulle, enkä ymmärrä mitä tarkoitat välttämättömyyshydykkeillä.

Tiedän että vaatteita ja ruokaa voi kyllä ostaa kalliilla hinnalla, jos haluaa, mutta minusta vain halpa ruoka ja halvat vaatteet ovat välttämättömiä, eivätkä ne maksa paljon mitään.

Minä en ymmärrä kalliista ja hienoista viineistä ja muista elintarvikkeista, tai vaatemuodista, sen enempää kuin sika hopealusikasta ja siksi elämä tulee minulle varsin halvaksi, eli minun elintarvikkeeni ja vaatteeni eivät maksa juuri mitään. Sinun kohdallasi asia voi olla toisin, ainakin jos katsoo tuota sinun kuvaasi, jossa koreilet puvussa ja kravaatissa ja valkoisessa paidassa. Voihan noi kalliitakin olla, minä en tiedä, kun en itse tarvitse, paitsi hautajaisissa ja niihin kelpaa se sama vanha, ei nyt ihan rippipuku, mutta melkein.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #94

Välttämättömyyshyödykkeet ovat niitä joita ihminen tarvitsee normaalielämässä: Ruoka, vaatetus, asunto ym.
Niiden hinnat ovat monissa tapauksissa nousseet reippaasti enemmän kuin markan kurssi euroksi olisi edellyttänyt.
Rojulla tarkoitan kaikkea sitä mitä ei välttämättä tarvita.

Minä taas en ymmärrä mistä kaivelet nuo kalliit ruoat, hienot viinit ym.?

Loppua tekstistäsi en viitsi edes kommentoida.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #95

"Minä taas en ymmärrä mistä kaivelet nuo kalliit ruoat, hienot viinit ym.?"

Minä en ymmärrä miten ruoka ja vaatteet voivat tulla kalliiksi, ellei sitten tarkoituksella valitse niitä kaikkein kalliimpia tuotteita. Toki niitä kalliitakin on, kyllä minä sen tiedän, mutta en minä niitä kalliita tarvitse ja ne halvat on pysyneet halpoina siitä lähtien kun tuli LIDL, ja nyös Prisman halpuutukset ovat olleet LIDL:n syy.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #97
Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #98

Toivotonta on tosiaan yrittää selittää että peruselintarvikkeet ja vaikkapa ihan tavalliset vaatteet olisivat kallistuneet. Ruokaa jaetaan jopa ilmaiseksi ja vaatteita samoin. Se ilmainen ruoka on ihan yhtä hyvää kuin sekin mistä pitää maksaa ja kirpputoreilta löytyy kyllä jopa laatuvaatteita tosi halvalla, ei tarvitse tyytyä niihin markettien halpavaatteisiin, jos se ei ole niin nuukaa jos joku on jo vaatetta ennen käyttänyt.

Ongelma on siinä että joitain suomalaisia pidetään tosi ahtaalla, siis sellaisia joilla ei ole edellytyksiä työllistyä jollain minimipalkalla, vaan pitää yrittää ellää kituuttaa jollain takuueläkkeellä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #98

Jos et minua usko, tutki seuraavaa tilastokeskuksen raporttia. Sen mukaan ruoka on halventunut jo 30 vuotta, se on sama kuin mitä sanoin aiemmin pelkän oman kokemukseni perusteella. Siinä linkissä on myös muita mielenkiintoisia asioita muiden asioiden kuin ruuan hintakehityksestä. Kannattaa siis tutustua.

http://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2017/ru...

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ba8caa62-e78...

"Ruotsin ja suomen kieli palaavat pakollisiksi aineiksi ylioppilastutkinnossa"

ÄÄäh! Ihan kuin tämä hallitus olisi yhtäpainajaista!

Juuri kun kuvitteli että PIKKU hiljaa, PIKKU hiljaa pääsisi tuosta pakko ruotsista eroon.. niin Tapahtuu tämä!

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ei tarvitse ottaa velkaa, jos ei tahallaan rappeuteta veropohjaa. Aivan kuten Vihavainen on huomannut, Suomi on velkaantunut silloin kun kokoomus on ollut hallituksessa keventämässä erilaisia hyvin toimeentulevien veroja ja samalla myös myymässä valtion omaisuutta. Mitään menestystä tuolla reseptillä ei ole tullut tavallisille suomalaisille. Veroparatiiseihin ja kaverikapitalisteille on kyllä ropissut kansan keräämää varallisuutta. Toivottavasti nyt vihdoinkin suunta muuttuu taas sille perinteiselle menestyslinjalle, joka loppui kuin seinään Holkerin hallituksen toimesta, kun kokoomus päästettiin sotkemaan asioita.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Täysin virheeellistä historiaa.

Suomen velkaantuminen päinvastoin aleni Holkerin hallituksen aikana kunnes Neuvostoliitto, tuo sosialismin ihmemaa, romahti.
Siitä seurasi valtava työttömyys Suomessa jossa Neuvostoliitto oli ylivoimaisesti suurin kauppakumppani. Ostimme öljyä ja myimme teollisuustuotteita jotka olivat vanhanaikaisia ja ylihinnoiteltuja.

"https://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/talous/1990-luvun-laman-paasyy-erikoinen-idankauppa/"

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen valtion nousi valtavasti alkaen 1991, siis Holkerin hallituksen jälkeen:
https://blogs.helsinki.fi/talouttajahistoriaa/2014...

Työttömyys nousi nopeasti lähemmäksi 300 000 mikä oli tuohon aikaan valtava ja lähes ennenkuulumaton määrä.
Mainittakoon että Kekkonen aikanaan pisti pystyyn "hätätilahallituksen" kun työttömyys nousi 75 000.

Seuraava harppaus tapahtui 2008 talouskriisin jälkeen. Sekään ei juurikaan johtunut siitä mitä Suomi teki vaan yksinkertaisesti maailman, tuon globaalin ihmeen, tapahtumista.

Tässä samalla pieni aasinsilta. Kun olemme hamuamassa globaalia maailmaa niin siitä seuraa ilmeisen automaattisesti se että missä tahansa maailmalla tapahtuu jotain ei-toivottavaa, se vaikuttaa kaikkialle välittömästi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tässä samalla pieni aasinsilta. Kun olemme hamuamassa globaalia maailmaa niin siitä seuraa ilmeisen automaattisesti se että missä tahansa maailmalla tapahtuu jotain ei-toivottavaa, se vaikuttaa kaikkialle välittömästi."

Minusta globalisaatio on hyvä asia ja se on tuonut elämään valtavasti uutta sisältöä ja uusia halpoja vempaimia, joita on mukava kokeilla ja käyttää.

Jos globalisaatio temppuilee, vaikkapa Trumpin kauppasotatoimien ansiosta, se ei ole globalisaation vika, vaan Trumpin vika.

Globalisaatio tuo kaikille hyvää, globalisaation vastustus ja sen jarruttaminen tuo kaikille pahaa. Se ei ole globalisaation vika että sitä yritetään haitata ja jarruttaa globalisaation kehitystä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Se on hyvä että hallituksella on yleviä tavoitteita. Toivottavasti ne toteutuvat.
Sensijaan kaavailemansa veronkorotukset ovat pienituloisille myrkkyä ja kehottavat hankkimaan mieluummin tuotteet ulkomailta Suomesta ostamisen sijasta. Onneksi se nykyisin unionin jäsenyyden ansiosta on kaikille mahdollista.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jocke Rantanen

Rinteen hallituksen ehdotus iskee myös tähän Kiinasta tehtävään postimyyntiin. Hallitus kaavailee alv vapauden poistoa alle 22 euron arvoisilta tuotteilta.

Eikös ne pienituloiset käytä tätä postimyyntiä kustannuksia säästääkseen, koska kotimainen hinta on heidän ulottumattomissa. Nyt köyhät pannaan maksamaan noin 40 miljoonan euron alv veroton hyöty valtion kassaan. Hyvätuloiset eivät Kiinasta roinaa osta.

Antti Rinteellä on Trumpilaisia suunnitelmia. Kiinan halpatuonnille 22 % vero.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

"Antti Rinteellä on Trumpilaisia suunnitelmia. Kiinan halpatuonnille 22 % vero."

Sieltähän Kiinasta on nyt pian kamaa tulossa Eurooppaan tosi halvalla, kun Trump tyssää viennin USA:han, niin jonnekinhan kiinalaisten on dumpattava se ylituotantonsa, tai laitettava tehtaita kiinni ja ihmisiä kilometritehtaalle.

Mutta veikkaan että Kiina päihittää Trumpin tässä kauppasodassa, josta kaikki kuitenkin joutuvat kärsimään, myös me suomalaiset ja jopa Trumpin toimia aina ja kaikessa kannattavat perussuomalaisetkin.

Kauppasodat ovat yhtä turhia ja melkein yhtä vahingollisia kuin oikeatkin sodat ja ne voivat aikaa myöten kiihtyä jopa oikeiksi sodiksi, joissa materiaa ja ihmishenkiä tuhotaan oikeilla sodan välineillä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #31

EU ja usa ovat yhtä.Kitinät trumpista ovat aivan turhia,jo obaman kaudella usa haistatti eu:lle sitä itseään.Kiinasta tilatessa tulee tullimaksut jo nyt,ei sieltä kannata roskaa tilata sen takia.Sitä roskaa tuottaa jo eu maat riittävästi suomen markkinoille.Elintarvikkeita ynm.roskaa jota ei suomeen ennen tullutkaan.USA on eu:n kummisetä ja sen takalistoa taas nuolevat kok-keskusta ja sdp ihan jokainen.Kuten nyt tulevan hallituksenkin kaikki sanansa syöjäpuoleet.

Ei se Saksasta tai muistakaan eu maista tilaaminen halpaa ole,kun suomessa nussitaan sitten sen edestä mitä hinnoissa "säästää".Rättikaupat ovat nostaneet jo nyt maksujaan toimituksissa es.ruotsi-saksa jne.eli kyllä ne nämä osaavat ihan samat jutut.Eikä ole kiinni mistään usasta ollut sekään.Jollei tullimaksuja niin toimitusmaksuissa kyllä korvataan sekin puute.

Halpatyövoima(josta laki 1.4.2019 astui voimaan eli sossutukien varassa elämään suomeen sieltä ulkomailta,eivät siis koulutetut jne.vaan nämä kokoomuksen j akeskustan kaverit,joita sdp ja kumpp.alkavat nyt urakkalla tuomaan suomeen) ei auta mihinkään,kun se maksatetaan keskiluokan ja muiden työntekijöiden pussista,kun palkka ei tempputyöllistetyillä riitä mihinkään ,eikä kerrytä eläkettäkään,elämiseen ei riitä ja se on fakta.Eläkeläisistä puhuttaessa :onko kyse niistä pientä eläkettä saavista vaiko näistä ex poliitikoist aynm.pummeista joille maksetaan eu:ta myöten lisäeläkkeitä ja bonuksia?

Nyt nuoret tulevaisuudessa ja ne jotka jäivät syntymävuotensa takia ulkopuolelle ja 700 000 työtöntä eivät saa koskaan mitään eläkkeitä,kuin takuueläkkeen ehkä,joten kenestä valitatte?Se on huomattu että ne eläkeläiset ovat kovia naukumaan joilla on talot ja maat,suht hyvät eläkkeet,joita on tienattu suojatyöpaikoissa veronmaksajien piikkiin,ja ne joilla on ollut se varma työpaikka vielä silloin aikoinaan.

Nykyaikana ei mikään ole varmaa,muu kuin kuolema.Yksityistetty sosiaali ja terveydenhoito on sekin mennyt aivan arpapeliksi,ja raha määrää sielläkin hoidon tason ja sen saamisen.Samalla linjalla menee sdp rinteen hallitus,ja pakkojensa kanssa jatkaa.Holhouspolitiikka lisääntyy sekin.Suurin osa näistä tienaa verorahoilla jotka ovat näitä äänestäneet,ja saavat etujaan lehmänkauppojen kautta,kuten rkp jota lipponen rotuopin kannattaja ,markan tuhoaja, nuoleskeli.

Alkaa suomessa pimeän työn ja epätasa-arvon kasvattamisen aikakausi,holhouksen ja valvonnan lisääntymisen , naapurikyttääjien lisäksi.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #31

Kiina on monin verroin riippuvaisempi USAsta kuin tämä Kiinasta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #92

Olen tätä kirjoitellut aikaisemminkin.
Jotkut kuvittelevat että se että Kiinalla on joukko USA:n valtionvelkakirjoja olisi USA:lle huono juttu siinä tapauksessa että Kiina päättäisi luopua niistä. Näinhän ei ole vaan se olisi Kiinan taloudelle vakava isku. Noita velkakirjoja on ilmeisestikin niin paljon että jos Kiina aikoisi myydä ne, (puhutaan $ 800 mrd) muutahan se ei niille voi tehdä, niin niiden arvo romahtaisi ja Kiina olisi se joka kärsisi, ei USA.
Kiina ei siis voi muuta kuin pitää nuo velkakirjat ja saada maksu niistä kun ne erääntyvät.
USA:lla on myös kaikkea mitä se tarvitsee rajojensa sisällä. Kiinalla sitävastoin ei ole. Jo öljyn tuonnin loppuminen olisi nyky Kiinalle vakavaa. USA ei siis tarvitse Kiinaa. Paitsi halvan tavaran tuottajana. Mutta kuitenkin Meksiko on tässäkin mielessä tärkeämpi USA:lle, onhan se myös USA:n suurin kauppakumppani.
Kiina sitävastoin tarvitsee kipeästi USA:n markkinoita ja edelleen teknologiaa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #30

Kas kun en ole kuullut 22 % verosta mitään. Onko Rinne lähdössä "kauppasotaan" USA:n rinnalle?
Donald Trumpin yritystä saada maailmankauppaan jotain järkeä parjataan minkä ehditään.

Kyllä varakkaat ostavat Kiinasta yhtä lailla. Taitaa olla ne köyhät ja eläkeläiset jotka eivät sitä tee.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #35

Kyllähän tuosta on uutisoitu.
"Postin mukaan 95 prosenttia Kiinasta tulevista lähetyksistä on lähetetietojen mukaan arvoltaan alle 22 euroa, jolloin niistä ei peritä maahantuonnin yhteydessä arvonlisäveroa tai tullia."
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/iltalehti-hall...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #36

Tuon kyllä tiesin. Se ei koska vain Kiinaa vaan kaikkea tuontia kaikkialta jonka arvo on alle € 22;-. Syynä lienee se että alv:n periminen näin pienistä summista maksaisi enemmän kuin antaisi. Alv olisi siis € 5,28;- ja vähemmän.
Taitaa olla jonkinlainen korrelaatio mm. siihen että alle € 5;- verorästiä tai palautusta ei makseta?

Halpatuonti Kiinasta on aivan eri asia ymmärtääkseni. Sillä tarkoitetaan kaikkea tuonti Kiinasta tai muista ns. halvan työvoiman maista.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Sitten ei voinutkaan enää ottaa valtion kassasta rahaa veronalennuksiin"

Kummallinen ajattelutapa (kokoomushenkiseltä?) blogistilta.

Aivan kuin ihmisten tulot olisivat ensin kokonaan valtion kassassa, josta valtio sallii ihmisten ottaa siivun itselleen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Eipä sitten Holkerin hallitusneuvottelujen jälkeen mistään muusta hallitusneuvotteluista ole julkaistu lehdistössä niin negatiivisia jopa kauhukuvia maalailevia otsikoita kuin nyt Rinteen hallitusneuvottelujen aikana, varsinkin iltapäivälehdet ovat tässä erityisesti kunnostautuneet, puheet "punavihreästä" lehdistöstä on syytä valheellisena lopettaa, suomalaiset tiedotusvälineet kun ovat tukevasti porvarien käsissä. Kokoomus luuli olevansa sammakko joka itseään pulistelemalla kuvittelee olevansa suurempi mitä itseasiassa on ja siksi oppositio kutsuu.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Minun teksisi mieli antaa Rinteen hallitukselle sellainen reilun puolen vuoden rauhoitusaika. Opposition virka on tietenkin hallituksen haukkuminen, mutta ehkä siitä voi näin yksityishenkilönä ottaa vähäksi aikaa vapaata?

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Täysin samaa mieltä. Kysymys on myös siitä kuinka sovitut linjaukset pitävät. Lähihistorian hallituksilla ne ovat olleet aika elastisia. Kumma juttu kuinka maltillisimmat ja rauhallisimmat kannanotot tulevat PerusSuomalaisilta tästäkin aiheesta.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Kun lukee hallitusohjelman sisältöä, niin ei voi olla tyytymätön. Jos noissa raameissa pysytään sekä sisällön että talouden näkökulmasta, pelipöksynsä repii varmimmin Kokoomus.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Olen todella positiivisesti yllättynyt.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Yllättävästi sitä verotettavaa taas löytyi.
Näin Suomi selviää verottamalla hallitus toisensa jälkeen.
Sipilä yritti mutta sellainen ei meille sovi.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Verotuksen abcn hallinta ei talousneroa kaipaa. Ei vaikka listaa jatkaisi:
Alkoholi
Bensiini
Cigarettes/cars
Diesel
Food
Electric
Gas
....
Vain hyvätuloisiin kohdistettua verotusta, eikö?
Oikeutenmukasta enemmänkin.
Onneksi on se liiton mies
https://www.teollisuusliitto.fi/liitonmies/

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kaikki nämä verot riipaisevat köyhää, pienipalkkaista tai eläkeläistä kaikkein raskaimmin.
Sitä vain ei punavihreä halua ymmärtää koska tarkoitus on kyykyttää kansaa.

Polttoaineeen ja energian verotus tulee aina heti "silmille": Vuokrat ja asumiskustannukset nousevat, Kaiken tavaran hinta kaupoissa nousee edellisestä syystä ja lisäksi kun kuljetuskustannukset nousevat.
Tämä tosin on sitä punavihreitten ja ennen muuta vihreitten (sanoisin viherfasistien) "haittaverotusta" jolla siis verotetaan yhteiskunnan haittoja eli köyhiä ja pienituloisia.
Sama on tilanne tupakan ja alkoholin suhteen. Aski savukkeita maksaa 1000;- eläkeläiselle monikymmenkertaisesti sen mitä se maksaa 10 000;- kuussa hankkivalle. Sama tietenki kaljapullon kanssa. Tässä tietenkin halutaan että näitä nautintoaineiksi kutsuttuja haittoja pääsevät nauttimaan vain ne joilla "pappa betalar". (en tarkoita kielellisesti vaan varallisuutta ajatellen)

Nykyään osa tästä punavihreästä porukasta ajaa kovaa vauhtia hasista vapaasti nautittavaksi. Haitat maksaa veronmaksaja.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Nykyään osa tästä punavihreästä porukasta ajaa kovaa vauhtia hasista vapaasti nautittavaksi. Haitat maksaa veronmaksaja."
Ei Jocke, laillistaminen ei ole vapauttamista ja nyt ne haitat maksaa veronmaksaja. Laittomilla markkinoilla kun ei ole haittaverotusta, ei ikäraja-, tai laadunvalvontaa, sitten ne sadat miljoonat mitkä valuu täysin tehottomaan huumevalvontaan, suurin osa siitä liittyy kannabiksen käyttöön ja kasvatukseen. Kannabiksen laillistamisesta tulisi verotuloina laskelmien mukaan toimivilla markkinoilla katettua 2/3 huumehaittakuluista, sitten muut säästöt siihen päälle. Että jos kansantalous, tai nuoret huolettaa, olet tietenkin laillistamisen kannalla, huom, ei vapauttamisen. Laittomat markkinat on niin vapaat, kun voi olla. Niin ja ne lapset!
"The reality is that, to date, not one jurisdiction, either in the U.S. or elsewhere, has seen a marked increase in teen drug use following the relaxation of marijuana restrictions. Not one. Both Colorado and Washington, the pioneer states of marijuana legalization, have actually seen drops in teen marijuana use following legalization. The drop in Colorado was particularly dramatic. Despite the wave of legalization, nationwide teen drug use is at a 20-year low."
https://www.psychologytoday.com/us/blog/beastly-be...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä ja jos hasis ja marihuana vapautettaisiin niin aikas vikkelään nekin saavat veroleiman. "Haitallisten" nautintoaineiden veroissa on melkoinen haitta. Kun hinta nousee yli kipukynnyksen kasvaa salakuljetus ja pimeä kauppa. Tämä ei ole pelkästään menetetty tulo valtiolle vaan kaikkine kuluineen myös merkittävä meno. Tätä ei tietenkään päättäjät ja Tehy huomioi. Tavoitteet pitää saavuttaa vaikka lukuja vääristelemällä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #44

Kannabiksen katuhinnat vaihtelee 12-30e / g, kotikasvatuksen grammahinta sähköineen, vesineen yms kuluineen on alle 1e / g, eli aika rankasti saa verottaa, että laittomat markkinat pystyisi kilpailemaan laillisten kanssa, eikä kannabiksen käyttäjät ole mitään hämäräheppuja suurimmaksi osaksi, eivät he halua toimia siis hämäräheppujen kanssa, vaan mielummin ostavat laillisesta putiikista tietäen, ettei tuotteissa ole esim hometta, hyönteismyrkky-, tai lannoitejäämiä, ei pelkoa tulla ryöstetyksi, tai huijatuksi jne.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #46

Esitä jonkinlainen laskelma tuosta € 1;- / g.
Epäilen suuresti kun huomioit kasvatuksen vaatimat tilat ja kaikki kulut.
Alkaen sen vaatimista tiloista ja laitteista.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #50

"Esitä jonkinlainen laskelma tuosta € 1;- / g."
Olen kasvattanut kannabista lähes 20v, riittääkö tuo vakuutukseksi. Itse en ole ikinä yli grammaa / g maksanut, kaikki kulut huomioiden. Tietenkin alkuun pitää ostaa telttaa, lamppua ja ilmanvaihtoa, mutta ei ne paljon maksa. Sähkö on kallein kuluerä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #53

Siis paljonko ne maksavat? Eivät kasvihuonelamput ole halpoja, telttakin maksaa, kertomasi ilmanvaihto maksaa aikamoisia summia jo laitteina. Lisäksi ilmanvaihdon energiahukka.
Ja tuo telttakin vaatii paikan (tuskin se olohuoneen nurkkaan käy kaikkine varusteineen?) ja kasvatus ymmärtääkseni aika tarkkaa valvontaa?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #58

Kasvatussetin, missä teltta, lamppu ja ilmanvaihto saa parilla kolmella satasella nykyään, ruukut, kasvualusta ja lannoitteet ei maksa juuri mitään. Jos on lampulle ajastin, eipä se kummoista valvontaa tarvitse, kunhan katsoo ettei kasveilla ole mitään hätää ja muistaa kastella, tietenkin onhan automaattiset vesiviljelyjärjestelmätkin olemassa (siis pro, ei vesivahingon vaaraa), mutta ne taas maksaa jo jonkin verran vs jos ruukuissa kasvattaa. Vesivahinkojen määrä vähenisi huomattavasti, jos ihmiset uskaltaisi panostaa kunnon laitteisiin, eikä rakentelisi itse, monelle tuo on liian kallis paukku vain poliisien vietäväksi.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #53

Yli euroa / g, tuli joku ajatushäiriö kun katson rallia samalla. :D

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #44

Salakuljetusta tulee aina olemaan. Ja se riippuu täysin "laillisen" myynnin hinnasta.
Salakuljettaja myy tavaransa hieman halvemmalla kuin "laillinen" myyjä.
Ja tuottaa sen vastaavasti paljonkin halvemmalla.

Se on siis hyvä asia että Suomi sallii huumeparonien huumeiden myynnin Suomessa?
Vai onko olemassa "laillista" cannabiksen kasvattamista jossain?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #47

Juurikin näin, jos verot on liian korkeat, käy niin kuin Kaliforniassa, tai Kanadassa, että lailliset markkinat ei pysty kilpailemaan laittomien kanssa, mutta jos asiat hoitaa järkevästi, niin homma toimii, kuten Coloradossa.
Liika säätely ja verotus pilaa kaiken bisneksen.
Laillista kannabiksenviljelyä on vaikka kuinka paljon maailmassa ja koko ajan lisääntyy, eihän kannabistuotteet siis tule laillisiin putiikkeihin mistään huumeparoneilta, vaan ihan lailliset toimijat ne kasvattaa. Sitten on näitä ihan absurdeja esimerkkejä, kuten Hollanti, kyllä voit ostaa ja Coffee Shop saa myydä sinulle, mutta he eivät saa tuottaa, varastoida, tai kuljettaa. Kummasti se kannabis vaan ilmestyy jostain... Ovat kyllä laillistamassa koko ketjun, Luxemburg ensimmäinen EU maa, Hollanti ja Espanja tulee pian perässä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #51

Summa summarum, "laillinen" cannabismarkkina vaatii toimiakseen verovapauden?
Millä sitten maksetaan sen tuottamat vahingot? No verovaroilla tietenkin, olinpa typerä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #57

Ei verovapautta, Coloradossa on 15% vero ja 2.9% "state sale tax", työllistävä vaikutus pitää myös huomioida, Suomen väestöpohjan kokoiseen osavaltioon kymmeniätuhansia työpaikkoja.
"Cannabis sales in Colorado increased 7.7% in 2018, putting total annual sales at $1.63 billion. Given the value of the market, the number of state cannabis employee worker cards, and Colorado’s robust climate for indirect cannabis jobs, we estimated this year’s direct jobs count at 31,486."
Tästä voit tarkastella verokehitystä kannabiksen suhteen Coloradossa.
https://www.colorado.gov/pacific/revenue/colorado-...

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #60

Keskustelemme kai kuitenkin Suomesta? Emme Coloradosta jossa ilmasto on aivan jotain muuta.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #63

Suomessa olen kasvattanut suurimmaksi osaksi, nykyään kyllä asun Kataloniassa ja olen kasvatusyhteisön jäsen, kun ei itse jaksa kasvattaa, on tuholaisia, kasvitauteja ja Suomeakin kalliimpaa sähköä. Huom, tuo alle euron gramma on parin kolmen kasvin kotikasvatusta, teollisesti kulut laskee paljon alemmaksi. Eikä ilmasto paljoa vaikuta, kun kuitenkin päihde-lääkekannabis täytyy kasvattaa lamppujen alla, vähintään kasvihuoneissa, eikä Colorado mikään Kalifornia ole.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #64

No ainakin siellä oli vähintään yhtä lämmintä.

Meillä kai kasvatus vaatii jatkuvan lampunvalon. Tehoista en tiedä mutta lienevät jotain?
Eiköhän meillä olisi aivan samalla tavoin tauteja ja tuholaisia? Myrkkyjä, lannoitusta.

Kuinka kauan kestää ennen kuin on "valmista"? Tuottaako jatkuvasti? Paljonko yhdestä kasvista saa?
Kuinka järjestät kasvatuksen yksiössä / kaksiossa, Tuskin makuuhuoneessa?
Kuvat joita olenb asiasta nähnyt esittävät muovilla eristettyä tilaa jossain varastossa?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #90

Itseasiassa, kun kannabis vaatii "vege-tilassa" 13-18h valon, on Suomen kesä otollinen siihen, mutta kukitus on 12 tai alle (ei muuten lähde kukkimaan, ellei autoflower-ruderalis), ja se vie 7vko-3½kk, ei pelkällä auringolla pärjää. Tuholaisia ja kasvitauteja ei onneksi pohjolassa ole samalla tavalla, koska kylmät talvet jotka ne tappaa ja pitää loitolla.
Riippuen lajikkeesta siemenestä 3-5kk valmiiksi, monesti kuitenkin käytetään "äiti-kasveja", joista otetaan pistokkaita, tämä lyhentää kasvukautta, sitten jos vielä syklissä kasvattaa, pääsee lähes jatkuvaan tuottoon. Mutta yksivuotinen kasvihan kannabis on, joten puita ei (valitettavasti) voi kasvattaa.
Yksiöön laittaisin jonkun pienen 80x80x160cm teltan, mihin yksi-kaksi kasvia, joko led-valo, tai pieni suurpainenatriumlamppu (max 400w), sitten ilmanvaihto missä aktiivihiilisuodatin, ettei naapurit joudu hajuhaitoista kärsimään, tämä setti on nettikaupoissa joku kolmisensataa euroa.
Noita muovivirityksiä ja vaarallisia sähkö-vesiasennuksia on paljon niin kauan, kun kannabis on laitonta kasvattaa omaan käyttöön, moni ei viitsi panostaa, koska kiinnijäädessä kaikki lähtee poliisien takavarikkoon.
Pitääköhän tähän laittaa disclaimer, heh, laitetaan tämä ei ole kehoitus kasvattaa Suomessa laitonta kannabista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Olisi sinällään ihme, jos Rinteen hallitus pysyisi koossa koko hallituskauden. Itse en tähän jaksa uskoa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tulee erittäin hyvä hallitus verrattuna edelliseen, nyt ei köyhältä leikata, ja tulee oikeudenmukaisempaa politiikkaa.

Tuo 50e lisäys nettona pieneläkeläisen tuloihin on iso parannus, monen elämä helpottuu jo tuonkin ansiosta.

Syrjäytyminen vhenee kun oppivelvollisuus laajenee ja monta muutakin hyvää päätöstä.

Tietysti jostain pitää aina kiristääkin, eikä se tietysti ole kivaa, mutta kun vertaa näitä . kiristyksiä viime hallituksen toimiin, melkoisen paljon paremmin nyt toimitaan.

Tuo Kiinan tavaran veroedun poisto on hyvä päätös myös, se hyödyttää suomalaista yrittäjää, joten hyvä mullekin. :)

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

"Tuo 50e lisäys nettona pieneläkeläisen tuloihin on iso parannus, monen elämä helpottuu jo tuonkin ansiosta."

Eikös se vielä hetki sitten ollut 100 euroa? Veikkaanpa, että ennen kuin on euoakaan siirretty, puheet on jo pyörretty ja eläkeläinen joutuukin maksamaan sen 100 euroa, eikä saakkaan sen paremmin 50 euroa saati vappusatasta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

"Vappusatanen" oli kai alkujaan € 100;- nettona jo -20 alkaen. Sitten se jakautui pitkin hallituskautta. Nyt siis € 50;- netto alkaen -20.

Saas nähdä?

Tuo € 50;- on jo luvattu ottaa pois moneen kertaan erilaisilla verojen ja maksujen korotuksilla.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Mitenköhän tuo 50e vaikuttaa asumis tai muihin tukiin?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #65

Eiköhän se laskukaavan mukaan alenna asumistukea?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Silti hallituksen epäonnistumista on julkisuudessa povattu ja näyttää siltä että hallituksen epäonnistumisen suhteen on olemassa suuria toiveita"

Kysymys on oireiden tunnistamisesta. Kun kurkkua kirveltää ja silmistä vuotaa vettä, herää vahva epäilys, että flunssahan tässä on tulossa. Kun hallituksen muodostajat puhiuvat vain menojen lisäämisestä, verojen korottamisesta ja uusien rajoitusten lastaamisesta elinkeinotoiminnalle, herää epäilys, että lamahan tässä on tulossa. Se kun on noilla resepteillä tullut aina ennenkin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Keskivertotallaajan pitäisi pääsäänstöisesti pärjätä omillaan ilman asumistukia ja koulukirjojen maksuttomuutta. 2500-3500 välillä verotus vie lapsiperheeltä tuloista merkittävän osan. Ainakin itse kun sitä laskeskelin niin yli 50 prosenttia paukutti jatkuvasti.
Koska verotetaan älyttömästi ihmiset tarvitsevat lisää maksuttomia palveluita. Koska tehdään lisää maksuttomia palveluita pitää verotusta nostaa lisää. Koska rahaa jää taas vähemmän käteen tarvitaan lisää maksuttomia palveluita ja yhteiskunnan tukia jne.....
Todella pienituloiset ja ns köyhät todella tarvitsevat näitä tukia, mutta ne uloitetaan aina kaikkiin. Näin näyttää olevan. On sitten kysymys maksuttomasta ehkäisystä, koulukirjoista tms...

Raisiokin on taas "ajautunut" tilaan, että kuntaveroa pitää nostaa. Näin sanoi demareiden eduskuntavaaliehdokas kunnanvaltuutettu. Ei se mitään ajautunut ole. Se aktiivisin toimin viety sellaiseen tilaan. Aina kun vähänkin on liikkumavaraa palkataan jotain etsiviä tai uusia pomoja kunnan orgaaniin, että saadaan asiat luistamaan paremmin. Investoinniksi Rinteen Antti niitä varmaan kutsuisi. Siitä seurauksena talous on viimeisessä piikissä ja veronkorotukset seuraavat. Palvelut eivät kyllä ole mitenkään parantuneet viimeisen 30 vuoden aikana. Terveyskeskus on yhtä surkea kuin ennenkin jne....

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tästä on olemassa teoria jonka mukaan, kun verotus kiristyy tietyn pisteen yli, se alkaa tuottamaan vähemmän ja vähemmän verotuloja.
Missä veroasteen kohdalla tuo piste on, riippuu jossain määrin ko. valtion elinkeinorakenteesta.
Suomi ja muut Pohjoismaat ovat jo ylittäneet tuon pisteen ja jokainen veronkorotus itse asiassa pienentää verotuloja. Veron korotukseen täytyy aina huomioida myös sen aiheuttamat kustannuslisäykset. Esim. asumiskustannusten nousu joka välittömästi lisää asumistuen määrää.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

"Tästä on olemassa teoria jonka mukaan, kun verotus kiristyy tietyn pisteen yli, se alkaa tuottamaan vähemmän ja vähemmän verotuloja."
Tästä on hyvä esimerkki Etelä-Helsingissä Virossa, missä veroja jo alennettaan alkoholin osalta, kun tullut 100m€ tappiot.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

Jep. Viro pelasi viinaverollaan turistit ulos maasta. Nykyisin käyvät Latviassa. Tästä kirjoitin aiemmin blogissani. Käytännössä saman tilanteen voi toteuttaa millä tahansa verolla. Tehokkain tapa siirtää teollisuus sinne parjattuun Kiinaan tai Romaniaan, on korottaa reilusti veroja. Hyvä alkaa esimerkiksi energiaveroista, kuljetukseen liittyvistä tieveroista, lentoveroista jne.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #55

Unohdit tuon tulevan "ilmastonmuutosveron".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tästä on olemassa teoria jonka mukaan, kun verotus kiristyy tietyn pisteen yli, se alkaa tuottamaan vähemmän ja vähemmän verotuloja."

Teoria ja käytäntö on eri asioita. Teoriat on hyviä, mutta vain käytäntöön voi luottaa, eikä siihenkään ehdottomasti.

Muistaakseni verotus oli pohjoismaissa ennen kovinkin paljon kovempaa kuin nykyisin, mutta silti niitä aikoja muistellaan nyt kulta-aikoina, ainakin jotkut muistelevat.

No, muistot ovat vähän harhaisia monilla, mutta kyllä silloin ennenkin pärjättiin.

Minulla ei ole sellaisen teorian perusteita kunnolla hallussani, jonka otit esille, enkä sitä kiellä, mutta ne perusteet joista minä olen kuullut ovat varsin hataria, tosin varsin käteviä veropopulismin perusteluna.

Minusta kyllä on varsin perusteltua että valtio joko verottaa kansalaisia sen verran että saa kulunsa maksettua, tai muuten pitää vähentää menoja, vaikkapa vanhuspalveluista.

Vanhusten hoitajia pitää vähentää ja vaipanvaihtokertoja harventaa ja eläkeläiset saavat valita ostavatko ruokaa, vaiko lääkärin määräämät lääkkeet.

Onhan se kivaa uneksia että jos veroja vähennetään, verotulot siitä vain kasvaa, mutta se taitaa olla niitä Parooni Von Mynchaussen - juttuja. :)

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #56

https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Laskelmat/Palka...

Yllä Suomen tuloverokannat 1995 alkaen.

Tässä ei ole mukana muut verot, alv, energia-, jäte- ym. joita on keksitty ja korotettu.

Käyttäjän harrivirtanen kuva
Harri Virtanen

"Raisiokin on taas "ajautunut" tilaan, että kuntaveroa pitää nostaa. Näin sanoi demareiden eduskuntavaaliehdokas kunnanvaltuutettu. Ei se mitään ajautunut ole. Se aktiivisin toimin viety sellaiseen tilaan. "

Aamen! Se on juuri näin ihan jokaisessa kunnassa. Sama myös valtiolla!

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Jp.Lehto:"Kun sitä laskeskelin niin yli 50 prosenttia paukutti jatkuvasti."

Mitähän tuohon verotukseen oikein sisältyy, kun yli 50n menee jo noilla tuloilla?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kaikki. Alvit, kiinteistöverot, energiaverot, käyttövoima verot, alkoholit, mahdollinen tupakka. Kun kaikki menee mikä tulee, kuten lapsiperheellä, niin kyllä ne kasvaa. Tosin itse olen tehnyt aina ylimääräisiä töitä ja myös ne ovat kasvattaneet veroa.

http://www.totuusveroistasi.fi/

Tästä voi testata.

Juuri laskin ja jos sen ottaa ihan perusansiosta ilman lisätöitä, niin ollaan 10 pinnaa matalammalla. Kun muksut vielä asuivat kotona, niin meno oli tietenkin toista. Tietenkin nytkin, jos veroksi laskee vielä nuo työnantajamaksut ollaan taas viidessäkympissä. Palkanosaan nekin tietenkin on. Veroja ainakin..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"minulle ainakin kelpaa, vierastan vain sitä maakuntahallintoa."

Jokainen on saanut jotain, kepu maakuntahallinnon ja RKP ilmeisesti ruotsin takaisin pakolliseksi yo-kirjoituksiin.

Osmo Soininvaara: Nyt uhrattiin Itä-Suomen pojat

https://www.verkkouutiset.fi/osmo-soininvaara-nyt-...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mielenkiintoista on kuitenkin se, että kauhea meteli oli Sipilän hallituksen toimista, ja sitten kun tehdään hieman päinvastoin, niin se se vasta on ihan perseestä.

Ei kannata antaa mitään eläkeläisille, sillä sehän viedään kuitenkin jollain tavalla pois, siis turha antaa mitään, vaan poistaa heti vaan koko eläke. :)

Ei voi kuin nauraa, näitä kommentteja, mitään ei saa antaa, koska siitä ei ole hyötyä, eikä mitään saa verottaa, koska maailma kaatuu heti huomenna.

Enpä olisi uskonut, että Sipilän ja Orpon politiikan suhteen on näin paljon takinkääntäjiä täälläkin :)

Kaipa nuo kaikki ratahankkeet, lääkärien määrän lisääminen, poliisien lisääminen, raiskausrikosten kiristäminen ym. ovat sitten monen mielestä todella huonoja suunnitelmia.

Hauskaa. :)

No jos kokoomus voittaa vaalit seuraavaksi, niin silloin ei tarvitse odottaa mitään annettavaa, sillä valtionvelka ja talouden tasapaino on tärkeämpää, kuin tyhmän eläkeläisen tai köyhän elintaso. Eipä siis ihme, että lapsiperheköyhyys, yleinen köyhyys ja toimeentulotuen määrä kasvoivat kun kokoomus oli hallitusvastuussa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Ja paljonko on € 50;- / kk?

Kun siitä vähennetään energiaverojen korotusten aiheuttamat asumiskustannusten korotukset?
Ja kun tulot kasvavat niin asumistuki alenee?
Kun kaikki kaupassa kallistuu kun energiaverot nousevat, mukaan lukien kuljetukset. Tuotantokustannukset nousevat entisestään jne.
Kun sitten huomioidaan inflaatio ja leikattu indeksi niin mitä jää "lisää" pieneläkeläiselle? Jääkö edes + - merkkiä?

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Minusta on huolestuttavaa tuo menojen lisäys täysin ylioptimistisilla kasvuodotuksilla. Talous on lähellä taantumaa ja työllisyysaste ei kenenkään asiantuntijan mukaan nouse 75% vaikka se oletus on kaikkien menolisäysten pohjana.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"työllisyysaste ei kenenkään asiantuntijan mukaan nouse 75% vaikka se oletus on kaikkien menolisäysten pohjana."

Eihän se nouse ilman kikyjä ja kikyjen teko on nyt jätetty työmarkkinaosapuolten vastuulle. Toivottavasti ne nyt siellä tuntee vastuuta.

Jokapapauksessa hallitus ei niitä kikyjä pysty tekemään ja määräämään, niin että työmarkkinaosapuolten keskinäiset neuvottelut on se paras ja suorin tie.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Kun kaikki alle 18-vuotiaat ovat oppivelvollisia niin he kai poistuvat automaattisesti työttömyystilastoista. Hehän eivät ole työmarkkinoiden käytettävissä.
Tämä tarkoittaa että työttömät vähenevät varsin paljon. Luku varmaan löytyy jostain kun etsitään 16-18 - vuotiatten työnhakijoiden määrää.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Se varsinainen pahanilmanlintu löytyy mediasta – nyt kun hallitus ei ole enää sille mieleinen.

http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276857-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset