Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Hallituksen työllisyystavoite

Nykyinen hallitus on asettanut itsensä puun ja kuoren väliin ja ilmaissut asemansa siinä varsin selvästi.

Hallituspuolueet ovat antaneet varsin haasteellisia vaalilupauksia, jotka voivat toteutua vain jos budjetissa on niihin varaa.  Jos budjetissa ei ole varaa, vaalilupauksista ei tule mitään, koska Suomella ei ole varaa velkaantua, kuten Italialla näyttää olevan, eijä Suomessa ole populistihallitusta joka ei kaihda velanottoa rahoittaakseen vaalilupauksensa.

Jotta hallitus saisi rahat vaalilupaustensa toteuttamiseen, siihen tarvitaan uusia työpaikkoja ja uusia työllistettyjä ihmisiä, eikä vain työllistettujä, eli tukitöitä, vaan tarvitaan oikeita työpakkoja, joista maksetaan oikeaa palkkaa, joista palkoista valtio voi kerätä oikeita veroja.

Työttömyyttä voi vähentää tuetuilla työpaikoilla, mutta se ei lisää valtion tuloja, korkeintaan se vähentää valtion menoja jonkin verran.

Työllisyyttä voi parantaa vain oikeilla työpaikoilla. Oikeita työpaikkoja syntyy vain jos markkinat vetävät tai jos on riittävästi kilpailukykyä myös vetämättömillä markkinoilla.

Vetämättömien markkinoiden aikaan tarvitaan kikyjä, jotta vienti saataisiin vetämään ja työpaikkoja syntymään ja valtiolle lisää verotuloja.

Kikyjen syntyminen on kiinni siitä suostuvatko ammattiliitot niihin kikyihin ja se puolestaan riippuu työntekiköiden luottamiksesta työnantajiin, hallitukseen ja Antti Rinteen kykyihin neuvotella ja luoda se luottamus.

Jos työntekijät uskovat siihen että kikyillä voidaan saavuttaa ja toteuttaa se mitä hallitus on luvannut, niin kikyjä voi syntyä ja Suomi pelastuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

Suomella on varaa velkaantua.

Sehän tässä pelottaakin. Neljä vuotta jos elää hallitus velaksi ja tuplaa valtionvelan, se ei vieläkään (relevantiksi tulkitsemani mittari: valtionvelka jaettuna BKT:llä) ole Kreikan tasolla.

Meillä on pitkään ollut Suomessa konsensus että valtionvelkaa pitäisi pyrkiä maksamaan hyvinä aikoina pois ja että valtionvelka ei saa olla yhtä iso kuin BKT kokonaisuudessaan. Pelkään että konsensus murtuu tällä hallituskaudella. En tietenkään toivo.

Käyttäjän ToukoKivi1 kuva
Touko Kivi

"Työllisyyttä voi parantaa vain oikeilla työpaikoilla. Oikeita työpaikkoja syntyy vain jos markkinat vetävät tai jos on riittävästi kilpailukykyä myös vetämättömillä markkinoilla."
On tärkeää myös ohjata työttömiä suomalaisia työkuntoon niin että he ovat kelvollisia työntekijöitä kahdeksan tunnin työpäiviin viitenä päivänä viikossa.

On tärkeää myös päivittää työttömien suomalaiten työosaamista niin että he löytävät sopivia työpaikkoja parantuneeseen osaamistasoonsa nähden.

Ammattiopistokoulutuksen tason voisi kansallisesti viilata niin kelvolliseksi, että eri pääaineista varmasti valmistuu myös sellaisia, jotka kelpaavat työelämään. Tasovalvonta kuntoon ja reippaasti hylsyjä niille jotka eivät opettele pätevyyttänsä koulussa ja työharjoittelussa kuntoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset