Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kreikassa populismi romahti, vai romahtiko?

Kreikan oikeistopopulistit, eli natsit, putosivat pois parlamentista ja viimeiset vuodet hallinnut vasemmistopopulistinen Syriza-puolue menetti valta-asemansa. Valtaan nousi vanha valtapuolue, vanha dynastia, konservatiivipuolue uusi demokratia, jonka johtaja on saman puolueen enttisen johdon jälkeläinen, suoraan alenevassa polvessa.

Ilmeisesti vallanvaihdos oli talouselämän mieleinen, koska Kreikan valtiolainojen korot halpenivat, mutta onko tälle optimismille katetta? Populistisilla vaalilupaumksilla valtaan noussut vasemmistopopulistinen puolue Syriza on valtakautensa aikana syönyt kaikki populistiset vaalipuheensa ja noudattanut EU:n sanelemaa järkevää talouspolitiikkaa, jonka ansiosta Kreikan talous on vähän kohentunut. Sen takia onkin melkoinen ihme ettei Syriza ole kärsinyt vielä suurempaa vaalitappiota.

Uudelleen valtaan noussut konservatiivinen puolue on se puolue joka oli Kreikan ongelmat alunpitäen aiheuttanut ja sen vaaliohjelma näyttää meikäläiden silmissä taas varsin populistiselta, niin että en oikein nyt ymmärrä luotottajien optimismia, enkä myöskään kreikkalaisten äänestäjien luottamusta Uuteen demokratiaan.

Suoraan sanottuna minun mielestäni kreikkalaisten osoittama luottamus Uuteen demokratiaan on perusteetonta ja käsittänätöntä, samoin luotonantajien luottamus Uuteen demokratiaan on käsittämätöntä sekin. Minusta enteet eivät Kreikan osalta vaalien tuloksen seurauksena ainakaan parantuneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Koko Kreikan politiikka on populismia: Uusi D lupailee ihan samaa kuin Syrizakin, maat ja taivaat, mutta EU pitää sitäkin talutushihnassaan. Tai oikeammin eurooppalaiset liikepankit.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Eurooppalaiset keskuspankit tulivat aikoinaan Uuden demokratian huijaamiksi, kuten myös EU-maat.

Toivottavasti niin ei enää tapahdu.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ja samoin tuli Kreikan kansa.

Saapa nähdä toistaako historia itseään.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Pääekonomistit: Kreikka huijasi itsensä euroon"
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/paaekonomistit...

Erityisen irvokasta oli se, että huijauksen jälkeen EU ikään kuin palkitsi huijareita syöttämällä Kreikkaan jättimäisiä tukipaketteja euromaiden veronmaksajien kustannuksella.

Tosin siinäkin tapahtui vilppi, kun EU:n tukipaketit siirtyivät heti ulkomaisten velkojapankkien kassaan vanhojen velkojen maksuina.
Itse asiassa EU siis tuki suurpankkeja ja vastuut siirrettiin euromaiden veronmaksajille.
Huijareita siellä, huijareita täällä, joka puolella huijareitä.

"Näin Suomenkin pulittama hätäraha kiertää pankeille"
https://www.is.fi/taloussanomat/porssiuutiset/art-...

"Tutkimus paljastaa: Näin Kreikka-tukipaketti valui todellisuudessa pankeille"
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001174959.html

EU:n tukiruletti paljasti sen vilpillisyyden veronmaksajiaan kohtaan.

Samassa vilppiteatterissa olivat mukana suomalaiset poliitikot, ensisijassa pääministeri Jyrki Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen.

”Hei, me tienataan tällä!” Kreikasta suomalaisille miljardilasku"
https://blogit.kansalainen.fi/hei-me-tienataan-tal...

"Jyrki Katainen-Me tienataan tällä!"
https://mvlehti.net/2015/02/12/jyrki-katainen-me-t...

Viljo Asikainen

Kreikassa palataan taas aikaan jolloin pääministerinä vuorottelevat Karamanlis- ja Papandreou-nimiset henkilöt. Samalla palataan näiden nimien henkilöimään taloudenpitoon ja kansantalouteen.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Taisi käydä niin, että Kreikassa valtaan nousi paikallinen Sipilä. Kansalle se tietää entistä kovempia aikoja, mutta varakkaalle väelle ja suuryrityksille verohelpotuksia. Valtion talous siinä rallissa varmasti heikkenee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset