Miksi aktiivimalli ei toimi?

Työttömien aktivoimisessa  ei sinänäsä ole mitään vikaa. sellaista tarvitaan. En ota kantaa siihen onko nykyisen purkutuomion saaneen aktiivimallin sisältö oikein laadittu, mutta pitkään työttöminä olleita  ja toivonsa työpaikasta menettäneitä pitää aktivoida, jos yhteiskunta haluaa heidät mukaan työelämään. Voi olla että aktiivimalli piiskaa liikaa. voi olla että se piiskaa liian vähän, en ota kantaa siihenkään, mutta varmaankin tarvitaan sekä piiskaa että porkkanaa.


Miksi aktiivimalli ei sitten toimi niinkuin pitäisi?  Vika ei ehkä ole aktiivimallissa itsessään, koska työttömän aktiivisuus ei ole se ainut asia mikä vaikuttaa. Se toinen asia on työnantajan aktiivisuus ottaa töihin pitkäaikaistyöttömiä.

Työsuhteen muodostumiseen tarvitaan kahden osatekijän aktiivisuutta, työntekijän aktiivisuutta ja työnantajan aktiivisuutta. Jos työnantaja ei ole aktiivinen, ei työntekijän aktiivisuus auta.  Hallituksen olisi pitänyt aktivoida työn tekijöiden lisäksi myös työnantajia.


Työnantajien passiivisuus on ymmärrettävää.  Vapaana oleva pitkäaikaistyöttömien armeija ei ole sitä kaikkein parasta työvoimaa niihin työtehtäviin joita työnantajalla on tarjolla.  Tarjokkaat ovat liian vanhoja, liian nuoria, heillä on väärä koulutus, heiltä puuttuu motivaatio tehdä juuri sitä työtä mitä on tarjolla, tai he ovat fyysisiltä tai henkisiltä ominaisuuksiltaan sopimattomia siihen työhön mitä on tarjolla. Sellaisesta henkilöstä ei täydellä palkalla ole työnantajalle hyötyä.  Kynnys työllistymiseen on liian korkea, kun tarkoitus olisi että palkalla eläisi, eikä sellaista palkkaa voi maksaa henkilölle joka ei täysin pysty työtehtäväänsä hallitsemaan.


Tätä ongelmaa on ratkottu kehittyneimmissä yhteiskunnissa niin että valtio tukee sellaisten ihmisten työllistymistä jotka eivät voi työllistyä sellaisella palkalla jolla voi tulla toimeen.

Tehdään oppisopimus, jossa valtio maksaa osan palkasta ja toivotaan että työ opettaa näin työllistetyn henkilön vähitellen niin että hänet voidaan jossain vaiheessa palkata täydellä palkalla.

Jos ihminen on pysyväisluontoisesti vajaatyökykyinen, voitaisiin näitä vajaatyökykyisiä palkata viisi tekemään neljän työt, tai kolme tekemään kahden työt, tai kaksi tekemään yhden täystyökykyisen työt.   Valtio joutuisi maksamaan osan työllistetyn elatuksesta, mutta vähemmän kuin työttömälle ja töitä tulisi tehtyä.


 

Jos tämä hallitus onnistuu siinä mihin pyrkii, se merkitsee sitä että tehdään työmarkkinoilla kiky- luonteisia sopimuksia ja se merkitsee kilpailukyvyn kasvamista ja investointien kasvamista ja yrityksille tulee tarve ottaa töihin lisää porukkaa, mutta se rekrytointi ei toteudu nyt työttömänä olevan porukan osalta samoin kuin se on toteutunut jo työllistettyjen osalta. Siinä tarvitaan työttömien aktivointia ja työnantajien aktivointia palkkaamaan työttömiä.

Ilman minun esittämiäni toimia työnantajien aktivoimiseksi ei tule mitään työllisten määrän kasvua, pelkkä kilpailukyvyn parantaminen, siis kikyt pelkästään, ei auta, tarvitaan työttömien ja työnantajien aktivointia ja ihmiset pois sieltä sohvien nurkista … siis töihin kaikki kynnelle kykenevät ja myös vajaasti työkykyiset, vanhat tukitoimin, nuoret oppisopimuksin ja muut joko oppisopimuksin tai tukitoimin.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu