Arton Puheenvuoro- Blogi Parantamisen varaa on

Kaikki blogit puheenaiheesta SDP:n kannatus

Miksi SDP:n kannatus laahaa?

Miksi SDP:n kannatus on niin alhainen?

SDP:n kannatus verrattuna porvaripuolueiden yhteiskannatiukseen on surkea.

Jos SDP:n  pitää kamppailla työväen ja köyhien etujen puolesta tällä kannatuksella, niin eihän siitä mitään tule.

Ei siitäkään ole apua vaikka SDP saisikin pääministerin paikan.


Oikeisto jyrää Suomessa ja rikkaat on vahvoilla. 

Rikkailla on Suomen päättävissä elimissä kolminkertainen kannatus köyhiin nähden.

Tilanne on tosin vähän valoisampi jos Vihreätkin lasketaan köyhien puolustajaksi.


Missä on vika?

SDP ja hukattu vuosi

Vuosi sitten SDP:n sisällä alkoi ilmetä selvää tyytymättömyyttä puolueen puheenjohtajaan. Takana olivat eduskuntavaalit, joissa SDP jäi neljänneksi ja oppositioon. Puolueen kannatus laahasi ja syntyi Antti Rinteen vastainen oppositioliike puolueen sisään. Tämä oppositio etsi SDP:lle uutta puheenjohtajaa helmikuun puoluekokoukseen. Oppositio oli tyytymätön puolueen tilaan ja vaati SDP:n uudistumista. Keskustelu kävi kuumana.

http://1203pl.puheenvuoro.uusisuomi.fi/226255-sdpn-puheenjohtajapeli

SDP:n tuhon siemenet - aluksi Perussuomalaiset, nyt Vihreät

Kirjoitin 23.4.2015 tällä blogipalstalla SDP:n tilaa käsittelevän kirjoituksen otsikolla ”Miksi SDP on nyt kuihtumassa pois kokonaan?”. Kirjoitus löytyy täältä.

Nyt reilun kahden vuoden jälkeen on syytä katsoa, mitä SDP:lle kuuluu. Onko tarpeellisia uudistuksia tehty ja onko kannatus kohentunut.

Tuossa 23.4.2015 julkaistussa kirjoituksessa esitin ennusteen SDP:n kehityksestä, jos puolue ei kykene uusiutumaan:

SDP:n harharetki on ohi

 

LIPPOS-POLITIIKKA ON KUOPATTU

 

SDP:n lipposlainen oikeistopolitiikka ajoi puolueen kuilun partaalle. 1990-luvun puolivälistä lähtien kannatus romahti 28,5:sta 13,5 prosenttiin. SDP:n perinteisiltä juuriltaan parikymmentä vuotta kestänyt harharetki oli maan työväestölle ja vähäosaisille tuhoisaa. Rikkaat rikastuivat ja köyhät köyhtyivät.

 

Demarien paluu harharetkeltään

(Julkaistu muun muassa Pohjalaisessa 11.5.2014)

ON DEMARIEN KOTIIN PALUUN AIKA

SDP:n harharetki perinteisiltä juuriltaan on kestänyt parikymmentä vuotta. Puolue on sen ajan harjoittanut sille vierasta niin sanottua lippos-oikeistolaista politiikkaa. Puolueen kannatus on eduskuntavaaleissa pudonnut 28,25 %:sta (1995) nykyiseen noin 15.5 %:iin. Lisäksi Paavo Lipposen (sd.) vain 6,7 %:n kannatus ja vasta viides sija presidentinvaaleissa oli myös selvä protesti puolueen politiikalle.

Demareilla pallo hukassa. Joukkopako perussuomalaisiin.

Vanhan sanonnan mukaisesti "pallo on hukassa", jos ei tiedetä mitä pitää tehdä. Tämä pätee nyt erityisen hyvin demareihin. He eivät ymmärrä miksi puolueen kannatus sakkaa ja miten puoluetta pitäisi uudistaa.

Toivottomassa tilanteessa keskitytään vain perussuomalaisten arvostelemiseen.

Demarikansanedustaja Anneli Kiljunen toteaa Ylen haastattelussa näin: "Meidän puolueen tavoitteet tälle kaudelle eivät ole millään tavalla kirkastuneet. Ei meille itsellemme eikä sitä kautta tietenkään kansalaisille."

Poliittinen kenttä alkaa vakiintumaan

 

Vaalit sen sitten todisti että poliittinen kenttä on muuttumassa. Seuraavat neljä vuotta näyttävät vakiintuuko kokonaan uudestaa. Tässä vähän ajatuksia pohdittuna blogin muotoon.

Kokoomus jatkaa edelleen eliitin puolueena höystettynä joillain työntekijöillä jotka löytävät kokoomus aatteesta sen mihin haluavat vaikuttaa ja pitävä ehkä demäareita vielä liian vasemmistona.

SDP:n tulevaisuus ankea ja hämärän peitossa

Demareiden kannatuksen muutosta kuvaa hyvin uudet Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiirit. Viime vaalikaudella alueelta oli eduskunnassa 10 demaria. Nyt heitä on 6 ja he kaikki ovat naisia. Demareiden ay-siipi kärsi rajun tappion.

Tappiosta esimerkki yksittäiseltä paikkakunnalta. Kouvola on perinteistä savupiipputeollisuuden aluetta, sillä siihen kuuluvat nykyisin Anjalankoski ja Kuusankoski. Kouvolan on suuremmista paikkakunnista kaikkein vahvinta perussuomalaisten kannatusaluetta, peräti 28,9 % kirjoitti äänestyslippuun perussuomalaisen ehdokkaan numeron.

Demarit kuolevat pois

SDP saavutti jälleen voiton näissä vaaleissa. Torjuntavoittoa hehkutettiin vaali-iltana useasti, joskin pokka ei kestänyt ääntenlaskun loppuun asti ja jopa demarien laskutaidolla tajuttiin että 34 paikkaa ei ole kovin helppo selittää edes uskollisimmille kannattajille voitoksi. Puolue kuolee kovaa vauhtia pois, kannatuksen laskiessa vaaleista toiseen. Edes ay-liikkeen puolueeseen pumppaamat verovapaat miljoonat eivät sitä estä.

SDP:n tavoite, 25%, on liian matala

Rima pitäisi asettaa korkeammalle kuin 25%, ainakin 30%:iin, miksei vieläkin korkeammalle. Potentiaalisia demareiden äänestäjiä on varmasti enemmän kuin 30%, mutta pitää realistisesti ottaa huomioon että ihminen kuvittelee aina itsensä paremmaksi kuin mitä on ja osa työväestöstä ei pidä itseään työväestöön kuuluvina, vaan kuvittelee itsensä herroiksi ja niinpä ne äänestävätkin sitten kokoomusta.

Osa työväestöstä on lisäksi arvokonservativisia ja äänestää mieluimmin Euroopassa äärikonservatiiveihin samaistuvaa perussuomalaisen puoluetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä